Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Nog een MacBook Pro-probleem! T2-chip zorgt voor crashes

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
MacBook Pro problemen


Lees verder na de advertentie

Intern noemen we Apple’s nieuwste professionele laptop inmiddels MacBook Pro-bleem. Na het probleem dat de MacBook te warm wordt en daardoor slechtere prestaties levert dan zijn voorganger, horen we nu verhalen over complete crashes (zogeheten ‘kernel panics’). Deze treden vooral op terwijl de laptop sluimert. Apple heeft dit probleem al tegen Amerikaanse media bevestigd en geeft aan naar een oplossing te zoeken. Tegelijkertijd zegt het bedrijf ook dat de crashes niet bij iedereen voorkomen.

Kernel Panic tijdens sluimeren

Een aantal kopers van de MacBook Pro 2018 klaagde van tevoren over herstarten en Kernel Panics die blijkbaar te maken hebben met met Apple’s nieuwe T2-chip. Deze zit voor het eerst in een laptop van Apple, daarvoor had je hem alleen in de iMac Pro. Die had volgens gebruikers overigens al soortgelijke problemen.

De T2 is voor verschillende functies verantwoordelijk waarbij privacy van belang is. Hij stuurt onder meer de SSD, audio-chip, het systeembeheer en de beeldverwerkingsprocessor aan. Daarnaast bevat hij de Secure Enclave voor Apple Pay en Touch ID, versleutelt de SSD en maakt het activeren van de spraakassistent via ‘Hé Siri’ mogelijk.

MacBook Pro crash

Wat de exacte oorzaak is voor de crashes, is moeilijk te achterhalen. Dat ligt er vooral aan de het op veel verschillende momenten kan gebeuren. Ten eerste treedt het op terwijl de computer sluimert. In die tijd start hij onopgemerkt opnieuw op. Ten tweede zijn er probleem wanneer je meerdere Thunderbolt-apparaten achter elkaar op één aansluiting gebruikt (Daisy Chain). Ten slotte lijkt ook de Thunderbolt-3-naar-2 adapter een mogelijk oorzaak te zijn. De oplossing op dit moment is het uitschakelen van zowel de versleuteling File Vault (via ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy’) evenals de stand-by en bijbehorende Power Nap (via ‘Systeemvoorkeuren>Energiestand) . Hiermee moet het risico op Kernel Panics kleiner worden.

T2-chip is de boosdoener


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dat de problemen met de T2-chip te maken hebben, blijkt uit de log-bestanden van macOS. In de logs over Kernel Panics zijn referenties naar bridgeOS te vinden. Dit is een afgeslankte versie van iOS die op de T2-chips draait. De aanvullende macOS-update voor het prestatieprobleem die Apple eerder deze week heeft uitgebracht, verhelpt het probleem niet.