Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

MacBook Pro 2021: eindelijk alle problemen opgelost

Auteur: Ward Edema
1 reacties
MacBook Pro 2021 release


Lees verder na de advertentie

Het tijdperk van de Touch Bar en usb-c-hubs is voorbij. Apple kondigde vanavond de MacBook Pro 2021 aan met een totaal nieuw ontwerp, sterk verbeterd scherm, teruggekeerde poorten en supersnelle M1 Pro- en M1 Max-chips. Wij zetten alles over de MacBook Pro 2021 release op een rij.

Nieuw uiterlijk, oude aansluitingen

De MacBook Pro 2021 is de eerste grote redesign van het model sinds 2016. Hij heeft nu dezelfde afgevlakte randen die je op andere recente Apple-producten ziet. Hij is overigens ook wat dikker geworden, mede door de inhoud van deze randen: je vindt hier allerlei aansluitingen terug die eerder verdwenen waren. MagSafe is teruggekeerd als MagSafe 3, evenals HDMI en een sd-kaartlezer. Je zult dus voor de meeste apparaten die je aansluit geen usb-c-hubs meer nodig hebben.

MacBook Pro 2021 Touch Bar

Ook interessant: de Touch Bar is bij het nieuwe ontwerp verdwenen. In plaats daarvan zijn de functietoetsen teruggekeerd, in een grotere vorm dan ooit. Hoewel het toetsenbord daardoor groter is geworden, is het trackpad niet significant kleiner. Dat komt omdat de MacBook Pro 2021 wat dieper is dan het vorige model, waardoor er extra ruimte is.

Totaal nieuw display


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Ook het MacBook Pro-scherm is opnieuw ontworpen. Deze heeft nu veel dunnere randen, waardoor het kleinere model een iets groter scherm van 14,2 inch heeft gekregen. Ook is de beeldverhouding iets anders: dit was ongeveer 16:10, en is nu ongeveer 3:2. Bovendien is er nu een zogenaamde ‘notch’, oftewel een inkeping aan de bovenkant van het scherm. Hier zit de 1080p-cameramodule in verwerkt, net als op de iPhone X en nieuwer.

Maar ook binnen de randen is er vernieuwing. De MacBook Pro 2021 heeft namelijk een zogenaamd mini-led-scherm, wat we al eerder zagen bij de iPad Pro 2021. Bij deze schermtechniek heb je achter het scherm heel veel kleine verlichtingszones, die individueel aan- of uit kunnen. Hierdoor krijg je een veel beter contrast en hogere helderheid (1000 nits).

MacBook Pro 2021 notch

Bovendien is er nu ondersteuning voor ProMotion, waardoor het scherm twee keer zo snel ververst (120 Hz). Daardoor voelt alles op je scherm soepeler. Tegelijkertijd verbruikt het scherm door ProMotion minder stroom, omdat de verversingssnelheid automatisch teruggeschroefd wordt waar mogelijk.

M1 Pro: een M1 met extra spierkracht

De MacBook Pro 2021 wordt aangestuurd door een nieuwe processor: de M1 Pro. Dit is een snellere versie van de M1 die Apple vorig jaar aankondigde. Dit is ook voor het eerst dat het grotere 16-inch model de overstap maakt naar een Apple Silicon-processor.

M1 Pro

De M1 Pro heeft 10 cores, waarvan er 8 zogenaamde performance-cores zijn. De overige twee zijn zwakkere efficiency-cores, die bedoeld zijn om simpele taken uit te voeren zonder veel energie te verbruiken. Bij de M1 is die verdeling heel anders: die heeft 8 cores, waarvan slechts de helft bestaat uit performance-cores. De M1 Pro is overigens ook nog als 8-core variant beschikbaar in het 14-inch model.

Snellere GPU en meer geheugen

Naast de grotere hoeveelheid snelle cores, heeft de M1 Pro een sterk verbeterde videochip. Die heeft nu tot 16 cores, waar de M1 er slechts acht had. Hierdoor heeft de nieuwe MacBook Pro twee keer meer grafische kracht, wat met name voor videobewerking en 3D-programma’s een groot verschil maakt. Je kunt ook, in tegenstelling tot met M1, meerdere externe schermen met M1 Pro aansturen.

Ook kun je op de nieuwe MacBook Pro meer werkgeheugen krijgen. De M1 Pro heeft standaard 16GB geheugen, en je kunt het uit laten breiden tot 32GB. Dit geheugen is overigens ook véél sneller dan bij de M1.

M1 Max: de overtreffende trap

Er is ook nog een andere optie: de M1 Max-chip. Jawel, twee nieuwe processoren in één keer: Apple gaat dit jaar ‘all out’.

M1 Max

De M1 Max is een nóg krachtigere chip dan de al supersnelle M1 Pro. Hij heeft net als de M1 Pro 10 cores, standaard 32GB (nog sneller) geheugen dat uitbreidbaar is tot 64GB, en tot maar liefst 32 grafische cores. Het is daarmee de meest extreme uitvoering van de M1-architectuur. Dit is dus dé chip voor degenen die ultieme prestaties willen.

MacBook Pro 2021 release en prijs

De MacBook Pro 2021 vervangt de bestaande Intel-variant en is vanaf vandaag te bestellen op Apple’s website. Er zijn heel wat opties met verschillende hoeveelheden cores. Wij hebben ze allemaal op een rij gezet:

MacBook Pro 14,2-inch:

  • M1 Pro – 8-core CPU en 14-core GPU: vanaf € 2249
  • M1 Pro – 10-core CPU en 14-core GPU: vanaf € 2479
  • M1 Pro – 10-core CPU en 16-core GPU: vanaf € 2519
  • M1 Max – 10-core CPU en 24-core GPU: vanaf € 3209
  • M1 Max – 10-core CPU en 32-core GPU: vanaf € 3439

MacBook Pro 16,2-inch:

  • M1 Pro – 10-core CPU en 16-core GPU: vanaf € 2749
  • M1 Max – 10-core CPU en 24-core GPU: vanaf € 3439
  • M1 Max – 10-core CPU en 32-core GPU: vanaf € 3619

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!