Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Nieuwe MacBook Air 2019 heeft tragere SSD

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
MacBook Air


Lees verder na de advertentie

Vorige week bracht Apple onverwacht een nieuwe MacBook Air uit. Die is een stuk goedkoper dan het vorige model uit 2018, en op sommige gebieden nog beter ook. Maar de prijsverlaging moet ergens vandaan komen, dus Apple heeft concessies moeten doen. En wat blijkt? De MacBook Air 2019 heeft een tragere SSD.

MacBook Air 2019: tragere SSD

De nieuwe MacBook Air gaat over de toonbank voor € 1249 (en is voor studenten en scholieren nog goedkoper). Die van vorig jaar was honderd euro duurder. Het prijsverschil zou te maken kunnen hebben met de SSD die Apple gebruikt heeft. De Franse website Consomac heeft de SSD’s van de oude en de nieuwe Air naast elkaar gelegd en kwam tot de conclusie dat de SSD in de MacBook Air 2019 35 procent trager is.

Consomac testte modellen met een opslagcapaciteit van 128 en 256GB. Bij de 128 GB-versie is het verschil te verwaarlozen maar bij de 256 GB-MacBook Air is er wel iets aan de hand. De Air uit 2019 heeft een schrijfsnelheid van 1GB/s en een leessnelheid van 1,3GB/s. Bij de Air uit 2018 is dat respectievelijk 920MB/s en 2GB/s. De verschillen in de schrijfsnelheid vallen mee, maar de leessnelheid verschilt significant. Open je documenten of apps, dan gaat dat ietsje trager.

Is dit een reden tot zorg? Eigenlijk niet. Het is niet voor niets dat er software voor nodig is om de Macs te testen – in het werkelijke leven gaat het verschil je niet opvallen. Een 35 procent tragere SSD betekent niet dat alle prestaties van de Mac in die mate kelderen, want er zijn nog veel meer factoren die daarin een rol spelen. Zeker als je eerst een oude MacBook Air had, merk je het echt niet. Bovendien gaat het om een test met slechts één Mac.

Wat is er verbeterd?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De opmerkelijkste verandering aan de MacBook Air ten opzichte van het model vorig jaar is de toevoeging van True Tone. Dat betekent dat de witbalans van het scherm zich aanpast aan het omgevingslicht, zodat wit ook altijd echt wit lijkt. Apple presenteerde tegelijkertijd met de nieuwe MacBook Air ook een vernieuwde versie van het instapmodel van de MacBook Pro. Wil je meer weten over de nieuwe MacBook Air? Lees dan ons dossier over de MacBook Air 2019.

Bron: Consomac