Terug naar Mac Pro-update deze week, volgend jaar compleet nieuw design
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Mac Pro-update deze week, volgend jaar compleet nieuw design

Door Sven Lamers4 april 2017 15:093 min. leestijd0

Apple heeft laten weten dat het volgend jaar een compleet nieuw ontworpen Mac Pro gaat uitbrengen. Dat heeft het bedrijf gezegd in een exclusieve bijeenkomst met vijf journalisten, waaronder John Gruber van Daring Fireball.

Nieuwe Mac Pro in 2018

Tijdens de bijeenkomst heeft Apple gezegd dat het aan een ‘compleet nieuw bedachte’ Mac Pro werkt. In tegenstelling tot het huidige model krijgt deze machine weer een modulair design dat ruimte biedt voor professionele processors en grafische kaarten. Bovendien moet het nieuwe design het mogelijk maken om weer regelmatig updates voor de krachtigste en duurste Mac in de line-up uit te brengen. De huidige Mac Pro bleef sinds 2013 ongewijzigd.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De reden voor geen updates en het nieuwe design

Dat de oude Mac Pro niet geüpdatet kon worden, had te maken met het design. Apple zegt dat het ontwerp wel ontzettend chic was, maar dat het tegelijkertijd voor problemen zorgde wat de hitteontwikkeling betreft. Het was prima geschikt voor twee iets minder krachtige grafische kaarten die samenwerken, maar minder voor een grote, krachtige grafische kaart. Helaas ontwikkelde de markt zich juist in laatstgenoemde richting. Dat gaf de doorslag om toch weer aan de ontwikkeling van een compleet nieuw model te beginnen.

Geüpdatete Mac Pro nog deze week

Naast de nieuwe Pro gaat Apple deze week nog een geüpdatete versie van de ‘oude’ Mac Pro uitbrengen. Het basismodel (€ 3449) krijgt een Xeon-processor met zes in plaats van vier kernen en twee AMD G500 grafische kaarten in plaats van de G300. Het duurdere model (€ 4649) krijgt acht in plaats van zes kernen en twee AMD D800 grafische kaarten. Verder verandert er niets aan de Mac Pro. Hij krijgt dus noch usb-c noch Thunderbolt 3. Het is een relatief karige update (je blijft onderdelen houden die heel oud zijn), maar in ieder geval is het beter dan géén update.

En nog meer …

Apple had nog meer te vertellen. Zo heeft het bedrijf bevestigd dat er dit jaar nog een nieuwe iMac gaat komen. De beter uitgeruste versies daarvan zijn ook specifiek gericht op professionals.

Een van de journalisten vroeg ook nog naar een update voor de Mac mini. Hierover werd gezegd dat de kleine Mac een belangrijk onderdeel van het portfolio blijft, maar dat er op dit moment niets te vertellen is.

Ten slotte liet Apple weten dat het samen met de nieuwe Mac Pro volgend jaar weer eigen displays gaat uitbrengen. Komt het Apple Thunderbolt Display terug?

Ongewoon voor Apple

De manier waarop Apple dit nieuws meldt, is ongebruikelijk voor het bedrijf. De laatste keer dat ze kleinschalige maar exclusieve bijeenkomsten met journalisten deden, was voor de release van Mac OS X 10.8 Mountain Lion.

Dat Apple toegeeft dat het fouten bij het design van de Mac Pro heeft gemaakt, is net zo opmerkelijk. De laatste keer dat zoiets gebeurde, was bij het debacle rondom Kaarten in 2012.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
Mac Pro
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar