Terug naar Wat kun je verwachten van Apple’s grote Mac-event morgen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Wat kun je verwachten van Apple’s grote Mac-event morgen?

Door Laura Grootaarts26 oktober 2016 08:066 min. leestijd

Als Apple-fan kan het je eigenlijk niet ontgaan zijn. Morgen om 19.00 uur Nederlandse tijd is er een keynote van Apple. Alle geruchten wijzen op de komst van nieuwe Macs. Wat kun je precies verwachten van het Mac-event aanstaande donderdag? Wij hebben de belangrijkste geruchten voor je gebundeld. Apple is de laatste tijd niet meer echt van de grote verrassingen, dus waarschijnlijk wijzen deze speculaties een heel eind in de juiste richting.

1. MacBook Pro met OLED-balk

Het moet het paradepaardje worden van de keynote: de nieuwe MacBook Pro. Hij komt er waarschijnlijk in twee maten: een van 13 en een van 15 inch. De grootste verandering is te vinden op het toetsenbord. Op de plek waar nu het rijtje met functietoetsen zit, vind je straks een aanraakgevoelige OLED-balk. Hierop vind je waarschijnlijk nog steeds de functietoetsen, maar het leuke is dat die voortaan veranderen per programma.

Bij Pages zou je op deze plek bijvoorbeeld sneltoetsen vinden om snel het lettertype aan te passen, of om te kopiëren en te plakken. Heb je iMovie geopend, dan vind je er tools om je video’s mee te bewerken. De balk wordt aangestuurd door S1-chip die we al kennen van de Apple Watch. Hoe deze Magic Toolbar precies werkt, horen we aanstaande donderdag. Hieronder zie je wel alvast een voorbeeld van hoe het eruit zou kunnen zien (concept van Martin Hajek).

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

MacBook pro concept

Maar dat is niet de enige vernieuwing voor de MacBook Pro. Het toetsenbord werkt voortaan met een vlinder-mechanisme, waardoor de toetsaanslag stabieler is en de behuizing van de laptop dunner kan worden. Waar ook al veel geruchten over gaan, is de komst van Touch ID naar de MacBook. De kans is groot dat die wordt verwekt in de powerbutton, zodat je je Mac met een druk op de knop ontgrendelt.

Verder kun je nog een hoop kleine vernieuwingen verwachten. Zo krijgt de MacBook Pro een usb-c- en een Thunderbolt 3-aansluiting, een Skylake-processor met graphics van AMD en de mogelijkheid tot 2 TB SSD-opslag. De usb-aansluiting heeft waarschijnlijk een MagSafe-adapter, die voorkomt dat je Mac van het bureau getrokken wordt als je over de kabel struikelt – de magnetische aansluiting wordt dan automatisch losgekoppeld. Aan de schermresolutie verandert niets, maar door het gebruik van een andere technologie neemt de beeldkwaliteit toe en wordt het scherm gelijktijdig energiezuiniger.

Update: inmiddels zijn de eerste beelden van de MacBook Pro gelekt. Hierop zien we de OLED-balk in vol ornaat. Ook maken de beelden iets meer duidelijk over Touch ID op de Mac. Lees ook Eerste beelden: dit is de nieuwe MacBook Pro met OLED-balk.

2. Vernieuwde MacBook Air

MacBook Air

Een bekende Apple-analist heeft al een aantal keren verwezen naar een vernieuwde ’13-inch MacBook’. Waarschijnlijk gaat het niet om een MacBook in een compleet nieuw formaat, maar om de 13-inch MacBook Air die wat wordt bijgepoetst. En hoewel dus ook de MacBook Air aanstaande donderdag een plekje op het podium verdient, zal hij absoluut niet de show stelen.

In tegenstelling tot de nieuwe MacBook Pro geen hypermoderne OLED-balk dus voor dit apparaat. En ook geen aan/uit-knop met Touch ID-sensor. Mogelijk krijgt de Air wel een usb-c-aansluiting, zodat-ie meer in lijn is met de andere Macs in het assortiment. Het zou kunnen dat de Air daarmee een Retina-scherm krijgt. Maar we zijn niet verrast als er niks bijzonders verandert aan het scherm en de MacBook Air een relatief betaalbaar instapmodel blijft.

Een andere theorie is dat Apple met de hele MacBook Air-lijn stopt en in plaats daarvan de MacBook-lijn uitbreidt. In plaats van een MacBook Air 11- en 13-inch krijgen we dan een MacBook 12- en 13-inch.

3. Vernieuwde iMacs

iMAc

De laatste geruchten spreken het weer tegen – we zouden geen nieuwe desktops hoeven verwachten aanstaande donderdag. Maar toch gonst het ook van de geruchten rondom de iMac. Ook deze vallen enigszins in het niet bij de innovaties op de MacBook Pro. De iMac krijgt een optie voor een nieuwe grafische chip van AMD. Wat ook in de lijn der verwachting ligt, is een usb-c-aansluiting. Mogelijk vangen we donderdag een glimp op van de vernieuwde iMac, maar duurt het nog even voordat je hem ook daadwerkelijk kunt bestellen bij je Apple-boer. Volgens de laatste geruchten is dat pas in 2017.

4. 5K-monitor

Apple trok afgelopen zomer de stekker uit het Thunderbolt Display en een waardige vervanger is er op dit moment nog niet. Apple heeft de monitoren uitgefaseerd, en als je op zoek bent naar een extern scherm dan ben je op dit moment aangewezen op derde partijen. Apple zou in samenwerking met LG bezig zijn met het ontwikkelen van een 5K-scherm. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de iMac: misschien krijgt het nieuwe scherm donderdag 10 seconds of fame, maar duurt het nog even voordat hij ook echt te koop is.

5. Creatieve toepassingen

Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat de keynote vooral een feestje wordt voor de creatievelingen onder ons. De uitnodiging voor de keynote is een explosie van kleur. Verslaggevers van een blog over het videobewerkingspakket Final Cut Pro zijn uitgenodigd om bij het evenement aanwezig te zijn – en Apple doet dit soort dingen niet voor niets. Verder kun je talloze creatieve toepassingen bedenken voor de Magic Toolbar van de MacBook Pro.

6. Apple Watch Nike+ en AirPods

Apple Watch Series 2 nike

De keynote vindt plaats op donderdag 27 oktober. Een dag later ligt de Apple Watch Nike+ in de winkels. Deze special edition van de nieuwe Apple Watch Series 2 richt zich op sporters en dan in het bijzonder hardlopers.

AirPods

Wat we ook al een tijdje weten is dat eind deze maand Apple’s draadloze AirPods te koop zijn. De AirPods werden aangekondigd tijdens de vorige keynote, toen Apple een nieuwe iPhone 7 zonder reguliere koptelefoonaansluiting introduceerde. De precieze datum is nog niet bekend, maar na 27 oktober nadert ‘eind oktober’ natuurlijk wel in sneltreinvaart. Het kan haast niet anders dan dat Apple ze even wat podiumtijd gunt. Misschien zien we nu nog een verbindende schakel over het hoofd, die alle eerder genoemde punten met elkaar verbindt.

Apple’s keynote volgen

Ga je ervoor zitten, morgen? Lees dan ons artikel over het volgen van de livestream. Ook deze keynote wordt door de iCreate-redactie met grote aandacht gevolgd. Op deze site lees je donderdag diverse nieuwsberichten over de onthullingen van Apple. Of volg ons op Twitter (@iCreate_NL).

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden