Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

6x waarom het Mac-event in oktober veel vetter wordt dan het iPhone-event

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
MacBook Pro M1 Pro Max


Lees verder na de advertentie

Nieuwe iPhones vind je saai? Voordat je update naar iOS 16 wacht je liever op de eerstvolgende .1-versie? Wij als echte Mac-fans begrijpen je helemaal. Gelukkig is er nog een Mac-event in oktober aanstaande. En voor Mac-liefhebbers wordt dat sowieso veel leuker dan het iPhone-event!

Hierom wordt het Mac-event in oktober zo spannend

Het kan bijna niet anders dan dat we in oktober nog een Apple-event krijgen. Afgelopen week vond er dan wel al een bijzonder volle keynote plaats met de iPhone 14, 14 Plus 14 Pro en 14 Pro Max, AirPods Pro 2 en drie (!) Apple Watches, maar een hoop andere producten hebben we nog tegoed van Apple. Zo wachten we sowieso nog op een aantal iPads. Maar nog leuker gaan de nieuwe Macs worden die Apple nog in oktober gaat presenteren.
We zetten alvast op een rij waar je naar mag uitkijken.

1. Nieuwe MacBook Pro’s met M2

Tijdens de WWDC 2022 liet Apple ons kennis maken met de nieuwe M2-chip. Deze processor is de opvolger dan de M1, en heeft een aantal kleine verbeteringen gekregen. Echt spannend wordt het pas met de nieuwe 14- en 16-inch MacBook Pro, want die krijgen de nieuwe M2 Pro en M2 Max-chip. En uiteraard worden ze nog deze oktober gepresenteerd.

We verwachten een hoop verbeteringen voor deze chips die de prestaties naar een hoger plan zullen tillen. Meer cpu- en gpu-kernen, nóg energiezuiniger en nog meer KI-kunstjes dankzij een uitgebreide Neural Engine.


kooptip

Lees ook: M1 vs. M2 vs. M1 Pro, Max & Ultra: alle Mac-processors vergeleken

2. iPad Pro’s met M2

Apple M2-chip

Nog meer M2-nieuws? Er komen nieuwe iPad Pro’s aan, en ook deze worden voorzien van de nieuwe M2-chip. Dat is dan wel de versie die we al kennen uit de MacBook Pro 13-inch en MacBook Air uit 2022. Sowieso leuk nieuws voor iedereen die zijn iPad als vervanger van een laptop wil gebruiken.

Maar de nieuwe iPad Pro krijgt nog meer verbeteringen, en dan met name het grote 12,9-inch model. De 11-inch versie moet het doen met hetzelfde LCD-display als voorheen, maar de grotere krijgt een mini-led-scherm.

3. macOS Ventura tijdens Mac-event in oktober

macOS Ventura

iOS 16 is net uit, maar volgende maand is het tijd voor macOS Ventura. De nieuwe versie van macOS krijgt een hoop nieuwe functies waardoor je meteen wilt updaten. Ten eerste komen zo een beetje alle grote functies van iOS 16 ook naar de Mac. Dat betekent dat je verstuurde berichten kunt bewerken en verstuurde mailtjes kunt intrekken. Ook is er een nieuwe app, Systeeminstellingen, die het gemakkelijker maakt om allerlei zaken op je Mac aan te passen. Dankzij Continuity Camera gebruik je je iPhone als webcam, die dankzij de groothoekcamera zelfs je bureau kan vastleggen. Superhandig voor uitleg-video’s waarbij met je handen iets laat zien. Ten slotte is er nog Stage Manager, waarmee je je vensters op een compleet nieuwe manier kan beheren.

4. Een nieuwe instap-iPad

iPad 2020

Er komt niet alleen een nieuwe iPad Pro, ook de ‘gewone’ iPad krijgt een update. In tegenstelling tot de afgelopen keren wordt die deze keer echt grondig aangepakt. Hij neemt grotendeels het design van de iPad Air en Pro over, maar houdt wel zijn kenmerkende thuisknop onder het scherm. De ouderwetse Lightning-aansluiting maakt plaats voor usb-c. Eindelijk eens een fatsoenlijke update voor de instap-iPad.

5. iPadOS 16.1

De keynote van oktober wordt ook het moment dat iPadOS 16.1 wordt gereleased. Normaliter verschijnt iPadOS altijd samen met iOS, maar dit jaar had Apple net wat meer tijd nodig om te finetunen. Dat ligt met name aan de functie Stage Manager.

Je las er boven al over – deze functie komt naar macOS Ventura. Op de iPad is die echter nog groter, want je kunt voor het eerst echt met vensters op de iPad werken. We zeiden toch al dat je iPad Pro binnenkort een prima laptop-vervanger wordt?

6. Mac Pro

De laatste Mac van Apple die nog geen processor uit eigen makelij heeft, is de Mac Pro. Apple had twee jaar belooft dat álle Macs tot het einde van 2022 worden voorzien van ‘Apple silicon’. Met de Mac Studio hebben we dan al wel een oké alternatief, maar een Mac Pro hoort toch gewoon in het portfolio van Apple? Ook al is die slechts voor een selecte groep gebruikers bedoeld, het is wel de snelste en krachtigste Mac van Apple. En heeft daardoor een soort ‘voorbeeldfunctie’ voor alle andere computers van het bedrijf.