Terug naar Maak kennis met macOS Sierra
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Maak kennis met macOS Sierra

Door Sven Lamers30 juni 2016 10:124 min. leestijd0

De ontwikkelaarsconferentie WWDC is bij Apple het moment van het jaar om de nieuwe besturingssystemen te presenteren. Dit jaar werden er maar liefst vier nieuwe systemen gepresenteerd voor vier verschillende platforms: macOS Sierra voor Mac, iOS 10 voor iPhone en iPad, watchOS 3 voor Apple Watch en tvOS 10 voor Apple TV.

Wat voor gave nieuwe functies er zijn, lees je in het feature over de WWDC in iCreate 79. In het artikel hieronder vind je alvast een voorproefje en maak je kennis met enkele nieuwigheden in macOS Sierra.

Siri op de Mac

Siri-Mac-bureaublad

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Vijf jaar geleden maakte Siri zijn debuut op de iPhone 4s. Nu maakt de spraakassistent eindelijk de overstap naar de Mac en daar werkt hij in principe hetzelfde als op Apple’s andere apparaten. In macOS leeft Siri op twee plekken: hij staat als symbool in het Dock en als knopje in de menubalk, tussen de knoppen voor het Berichtencentrum en Spotlight in.

Als je op een van de twee Siri-opties klikt, kun je je assistent vragen een herinnering in te stellen, een bericht of e-mail te versturen of de sportuitslagen van je favoriete club op te zoeken. Zoals je dat ook op de iPhone of iPad zou doen. Een aanvullende functie op de Mac is het zoeken naar bestanden. De zoekopdrachten kun je dan ook meteen voor later in het Berichtencentrum bewaren. We verwachten overigens dat Siri voor deze zoekopdrachten gewoon gebruikmaakt van de zoekindex van Spotlight.

Een ding moge duidelijk zijn: het wordt hoog tijd dat Siri op de Mac beschikbaar komt. Toch hopen we tegelijkertijd ook dat Apple aan de vaardigheden van Siri zelf werkt. Want wie zit er nu te wachten op een spraakassistent op de Mac die bij de helft van je vragen iets over een onderwerp ‘op het internet heeft gevonden’.

Kopiëren en plakken tussen verschillende Apple-apparaten

Clipboard macOS Sierra

Veel van de nieuwe functies van macOS Sierra spelen een rol bij Continuïteit met iOS-apparaten. Onder deze noemer vallen bij Apple alle functies die het makkelijker maken om gegevens tussen iOS-apparaten en Macs te delen. Zo kun kun je al vanaf je iPhone bij de documenten die je in iCloud hebt opgeslagen, of maak je een mail die je op de iPad bent begonnen af op de Mac.

Het universele klembord gaat echter nog een stuk verder. Zodra je namelijk iets (tekst, afbeeldingen, video’s) kopieert of knipt – en deze inhoud dus in het
klembord van het systeem belandt – kun je dat nu ook direct plakken op een ander apparaat waar je met je Apple ID bent aangemeld. Een supernuttige toevoeging die het werken met meerdere Apple-apparaten weer iets gemakkelijker maakt.

Herinneringen ophalen met Foto’s

Aandenkens

Met de nieuwe functie ‘Memories’ in Foto’s kun je favoriete en misschien al vergeten momenten weer even terughalen. Hiermee worden namelijk automatisch fotoverzamelingen aangemaakt van bijzondere momenten, zoals de eerste verjaardag van je kind, je trouwdag of een verre reis.

Foto’s kan nu mensen, plaatsen en voorwerpen op foto’s analyseren met behulp van gezichts-, object- en plaatsherkenning op het apparaat zelf. Op basis daarvan en van de locatiegegevens worden foto’s in albums geordend. Daarnaast is er een nieuwe bewerkingsmogelijkheid. Met de functie ‘Brilliance’ kun je bepaalde onderdelen uitlichten en contrast toevoegen om details beter zichtbaar te maken.

We zijn erg benieuwd hoe goed al deze functies gaan werken. Het herkennen van objecten en plaatsen is een zware klus voor computers, hiervoor gebruikt Google bijvoorbeeld een hoop externe se vers in de iCloud. Apple wil dit echter allemaal op de apparaten zelf doen. Het blijft even afwachten of de zoekfunctie van Foto’s hiermee net zo goed wordt als die van Google Foto’s.

iCloud Drive nog uitgebreider

iCloud Drive macOS Sierra

Tot nu toe moest je bestanden altijd expliciet in iCloud Drive opslaan om deze met andere apparaten te synchroniseren. Dat is nu verleden tijd. macOS sierra plaatst automatisch je Documenten-map en je bureaublad in iCloud Drive. De inhoud daarvan verschijnt dus zoals gebruikelijk in iCloud Drive op andere Macs, in de iCloud Drive-app in iOS en op iCloud.com.

Hoe handig het ook mag zijn, we vrezen het ergste voor de toch al karige iCloud-opslag. Stel: je bewaart tijdelijk een film op je bureaublad. Dan wordt die meteen automatisch geüpload en krijg je al snel een melding om meer opslag te kopen. We hopen op een mogelijkheid om dit te kunnen uitschakelen.

In iCreate 79 lees je nog meer over macOS Sierra en maak je ook kennis met de vernieuwingen in iOS 10, watchOS 3 en tvOS. iCreate 79 ligt nu in de winkels en is te bestellen in onze webshop.

iCreate 79

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Praat mee!

avatar