Terug naar ‘Locatiegegevens iPhone gevaar voor staatsveiligheid’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Locatiegegevens iPhone gevaar voor staatsveiligheid’

Door Redactie iCreate14 juli 2014 14:292 min. leestijd0

iOS Locatiegegevens

De Chinese staatstelevisie heeft locatie-tracking in de iPhone bestempeld als een probleem voor de nationale staatsveiligheid, meldt Wall Street Journal. Volgens Apple onterecht, maar de kritiek op het verzamelen van locatiegegevens is niet van de lucht.

Veelbezochte locaties

Een van de iPhone-functionaliteiten die bekritiseerd wordt door China Central Television is ‘Veelbezochte locaties’ in iOS 7. Hiermee wordt vastgelegd op welke momenten bepaalde locaties vaak bezocht worden. Op basis van deze informatie herkent je iPhone bijvoorbeeld de locatie van je werk en doet het in Berichtencentrum een aanbeveling voor de route. Gevaarlijk volgens de Chinezen, want de informatie zou concurrentiegevoelig zijn en zelfs toegang kunnen geven tot ‘staatsgeheimen’.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Apple: locatiegegevens zijn veilig

In een statement zegt Apple dat behalve de gebruiker niemand toegang heeft tot de locatiegegevens. ‘De gegevens worden veilig opgeslagen op het apparaat en gebruikers hebben zelf de keuze om de functionaliteit uit te schakelen.’ Ook ontkent Apple dat het ooit heeft samengewerkt met overheidsinstanties als NSA. In China liggen de afluisterpraktijken erg gevoelig vanwege vermeende NSA-infiltratie bij een Chinees telecombedrijf eerder dit jaar.

Chinese markt

Met de uitgebreide reactie op de beschuldigingen wil Apple vermoedelijk voorkomen dat het te maken krijgt met strenge regels vanuit de Chinese overheid. Dat zou slecht uitkomen nu Apple marktaandeel probeert te winnen in China met de iPhone 5c en een deal met China Mobile. Eerder noemde Tim Cook de Chinese markt ‘extreem belangrijk’.

Privacy

Het is niet de eerste keer dat Apple onder vuur ligt op het gebied van locatie-tracking en privacy. In 2011 ontstond grote ophef over het opslaan van iPhone-locatiegegevens zonder dat gebruikers hiervan wisten. Recentelijk lijkt het er echter op dat Apple een nieuwe weg is ingeslagen en zich steeds meer richt op het belang van privacy. Zo werd tijdens de introductie van Touch ID op de iPhone 5s de veiligheid en encryptie van de technologie sterk benadrukt. Ook wordt in iOS 8 de toegang van apps tot privégegevens (nog) verder ingeperkt.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar