Terug naar OS X Lion: Beter goed gejat dan slecht bedacht
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

OS X Lion: Beter goed gejat dan slecht bedacht

Door Redactie iCreate8 juni 2011 09:573 min. leestijd13

In Apple’s nieuwe besturingssysteem OS X Lion zitten meer dan 250 nieuwe features. Daarbij gaat het niet alleen om grote functies als Launchpad, Mission Control en Resume, maar ook om een hoop kleinere, zoals VoiceOver-ondersteuning voor 23 vreemde talen (inclusief Nederlands) en de mogelijkheid om de grootte van programmavensters vanuit alle hoeken en randen aan te passen. Die laatste feature is niet zo baanbrekend; die zat al een jaartje of tien, twaalf in Windows. Een beetje onderling stelen mag best, maar er is meer in OS X Lion te vinden dat is gejat. Een overzicht van bij elkaar gejatte functies in OS X Lion.

Gejat van Google
Met enige regelmaat is Apple de eerste met nieuwe technologie en software, maar in het geval van de conversatieweergave van e-mails is dat niet zo. Populair geworden in Gmail, werd de weergave langzaam maar zeker toegevoegd aan andere programma’s. Mail is rijkelijk laat met het ondersteunen van deze manier van e-mails sorteren. Beter laat dan nooit, moeten ze bij Apple gedacht hebben.

Gejat van Windows
Profiles maken het makkelijker voor systeembeheerders om al je Macs in je netwerk automatisch dezelfde (netwerk-)instellingen te geven. Windows pretendeert deze functie al langer te hebben, al werkt dit in de praktijk pas sinds Windows 7 en nieuwste serverversies écht goed.

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Gejat van Dropbox
Airdrop lijkt niet alleen qua naam op Dropbox. Airdrop richt zich met name op het delen van bestanden met andere Mac-gebruikers, maar wordt door veel gebruikers ook ingezet om bestanden naar vrienden te sturen.  We kunnen dus rustig stellen dat het idee van Airdrop niet uit de lucht komt vallen.

Gejat van… wie niet eigenlijk?
In OS X Lion zit een nieuwe veiligheidsmaatregel ingebouwd. Sandboxing applications beperkt de rechten van apps om te voorkomen dat deze kwaad aanrichten op je nieuwe Lion-installatie. Sandboxing is echter zo oud als de weg naar Rome. Het principe wordt al jaren toegepast bij het ontwikkelen van software, is terug te vinden in Linux (seccomp) en steeds vaker ingebouwd in browsers en antivirussoftware voor PC’s.

Gejat van andere browsers
Niet alleen multitouch-bediening is nieuw in Safari, er zitten ook een hoop features die er al jaren in hadden moeten zitten. Bekijk je pagina’s schermvullend, bekijk meer achtergrondinformatie over de website en de Reading List (Instapaper anyone?) zijn allemaal geen nieuwe ideeën.

Gejat van… de computer
Resume biedt handige functies bij het opnieuw starten van programma’s en je systeem. Eén onderdeel is echter niet zo nieuw. Clean Start is volgens Apple ook een nieuwe feature. Je Mac start dan gewoon op alsof je hem… ehm… aanzet. Handig!

Naast alle innovatieve, nieuwe features die worden toegevoegd aan OS X, is Lion dus ook een release waarmee een aantal uit andere systemen bekende features in het systeem worden geïmplementeerd. Daar wordt OS X alleen maar beter van. Zijn er andere functies uit bijvoorbeeld Windows of Ubuntu die jij graag in OS X wilt zien en die nog niet zijn aangekondigd?

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

13
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Arjan
Lezer
Arjan

Ja! De keuze om mappen eindelijk eens gewoon op elkaar te gooien en ze dan samen te voegen. Dat is zo irritant aan os x!

Stefan Meeuws
Lezer
Stefan Meeuws

Mee eens! Knippen, kopiëren, samenvoegen en plakken vind ik nog steeds fijner in Windows dan in Mac OS X…

Daan Jeuken
Lezer
Daan Jeuken

Goed nieuws Arjan: één van de nieuwe features van de Finder:

Merge folders:
When you try to combine two folders with the same name, the Finder now offers to merge them into a single folder.

Fred Zelders
Lezer
Fred Zelders

Eh… Vilgens mij klopt het toch echt wat ze beweren: In Mac OS X zijn ’t stuk voor stuk nieuwe features. 😉

MacKevin11
Lezer
MacKevin11

Autosave is ook niet nieuw? Zit al JAREN in Word en andere office programma’s. Resume is het zelfde als ‘sluimerstand’ in Windows.

Duhamel Quincy
Lezer
Duhamel Quincy

Waarom moet dit weer met iemand anders worden vergeleken je kan niet beweren dat je ooit een windows boven je mac zou verkiezen.

(Mag ik toch hopen!)

Greetz

Stefan Meeuws
Lezer
Stefan Meeuws

@MacKevin11: er zijn inderdaad nog meer ‘gejatte’ features, maar het ging wat ver om die allemaal hier te noemen en toe te lichten. Overigens vertoont Resume overeenkomsten met de Windows sluimerstand, maar de feature waarbij programma’s consequent kunnen onthouden waar ze zijn als je ze afsluit (zonder de pc/mac dus in de sluimerstand te zetten) is we nieuw.

@Duhamel: ik probeer wel in de gaten houden of er geen beter systeem dan Mac OS X uitkomt. Ik sluit niet uit dat wanneer volgend jaar Windows 8 uitkomt, we kijken welke functies van dat systeem van Mac OS X zijn gejat…

ThisFool
Lezer
ThisFool

lekker belangrijk dit zijn voor dehand liggende ontwikkelingen. Uiteindelijk zijn mensen gewoon piraten,
ik bedoel mihoen of was het nou pasta. Zoek ik een serieuze artikel over nieuwe features krijg je dit soort bs, ik denk dat het internet verstopt raakt met dit soort ongein, waardoor het langer duurt eer je vindt wat je zoekt

J
Lezer
J

@MacKevin11
Autosave is ook niet nieuw? Zit al JAREN in Word en andere office programma’s. Resume is het zelfde als ‘sluimerstand’ in Windows.

Nee hoor, dat zit niet in Office pakketen van Microsoft 😉

Wat een raar bericht zeg, weet je dit klopt dan allemaal wel maar ALLES sinds de eerste besturingssystemen is van elkaar gejat, dus ga niet zeuren om een aantal features.

Marieke
Lezer
Marieke

VoiceOver in 23 talen is voor de mensen die de functionaliteit gebruiken bepaald geen ‘kleine wijziging’, want Nederlandstalige stem moest je tot nu toe kopen.

maas
Lezer
maas

Launchpad is een merknaam vqn Novation.

Jackfish
Lezer
Jackfish

Ik mis de functie om direct met de muis naar de standaard knop te gaan (al heb ik dat nu met lazymouse opgelost)

Coeneman
Lezer
Coeneman

Ik mis de sneltoetsen voor basic commands. Mijn ZXspectrum had deze wel.