Terug naar Lightning-adapter zorgt voor slechtere geluidskwaliteit
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Lightning-adapter zorgt voor slechtere geluidskwaliteit

Door Sven Lamers21 september 2016 08:562 min. leestijd0

Apple’s beslissing om de koptelefoonaansluiting te verwijderen, blijft een controversiële stap. Volgens Apple kon met deze stap ruimte binnenin de iPhone bespaart worden, die onder meer gebruikt wordt voor de verbeterde Taptic Engine en een grotere batterij. Daarnaast wordt vaak gezegd dat de digitale Lightning-aansluiting een betere geluidskwaliteit biedt. Dat laatste geldt echter niet als je de Lightning-adapter voor gewone hoofdtelefoons gebruikt. Hiermee gaat de geluidskwaliteit zelfs achteruit, ontdekte de Duitse tech-website heise.

koptelefoon-adapter iPhone 7

 

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Slechtere signaalkwaliteit

Heise deed twee tests. In de eerste werd de signaalkwaliteit van de Lightning-adapter op verschillende iPhone-modellen getest en vervolgens vergeleken met een iPhone met koptelefoonaansluiting. Volgens de test zijn resultaten eenduidig: op de iPhone 6s gaat de dynamiek met 4,5 dB(A) achteruit als je de adapter gebruikt. Het maakte hierbij niet uit op welke iPhone je de adapter gebruikt. In tegenstelling tot bij de hoofdtelefoonaansluiting is de ruwe output van de adapter precies identiek tussen verschillende toestellen. Het geluid is overigens nog steeds beter dan cd-kwaliteit, maar ‘koptelefoon-iPhones’ konden het zelfs opnemen tegen professionele audio-apparatuur, aldus heise.

Meer ruis

In de tweede test werd naar de converter in de adapter gekeken. Die vertaalt de digitale signalen van de Lightning-aansluiting voor de analoge koptelefoonaansluiting. Hieruit bleek dat de Lightning-adapter zijn dynamiek helemaal niet goed benut. In tegenstelling tot de interne converter uit de iPhone 6s werkt die namelijk niet lineair aan het einde van het volumespectrum. In een luistertest waren -86 dBFS net zo hard als -120 dBFS.

In de praktijk komt het erop neer dat je heel zachte signalen prima kunt horen met de Lightning-adapter, maar dat er vanaf een bepaald niveau geen volumeverschillen meer zijn. In veel liedjes zit standaard de zogeheten ‘dithering-ruis’. Met goede koptelefoons, aangesloten op de adapter, is deze veel beter te horen dan wanneer je hem aansluit op de koptelefoonaansluiting.

Conclusie

De ruwe testgegevens liegen niet: het is een feit dat de geluidskwaliteit met de Lightning-adapter van de iPhone 7 achteruit gaat. Maar deze verschillen zijn pas goed te horen met hoofdtelefoons boven de 100 euro. En zelfs dan moet je nog een erg goed gehoor hebben, wil je de verschillen waarnemen. Tijdens onze korte eigen test hebben we geen grote verschillen opgemerkt. Toch blijft het jammer dat het opgedrongen gebruik van de adapter leidt tot mindere resultaten.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 7
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar