Terug naar Lieve iCreate, welke Mac mini zal ik kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Lieve iCreate, welke Mac mini zal ik kopen?

Door Redactie iCreate10 november 2012 11:012 min. leestijd6

Apple heeft de Mac mini onlangs vernieuwd met als resultaat een dual-core versie voor € 649 en een quad-core variant voor € 849. Nu vraagt iCreate-lezer Hubrecht zich af welke Mac mini hij moet kopen en of hij zelf het werkgeheugen kan upgraden. Dit was bij het 2011-model erg eenvoudig.

Beste Hubrecht,

De grote vraag is: wat wil je ermee doen? De goedkoopste Mac mini is absoluut rap genoeg voor veeleisend huis-tuin-en-keukengebruik. Het instapmodel Mac mini heeft namelijk dezelfde specificaties – en presteert even goed – als de nieuwe 13-inch MacBook Pro en je zou kunnen zeggen: een dual-core i5-processor die goed genoeg is voor zo’n pro-laptop is goed genoeg voor mijn Mac mini.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Quad-core

Maar (!) het quad-core model heeft twee extra voordelen: uit de Geekbench 2-test blijkt dat hij veel sneller is (de quad-core scoort 10.500 punten, de dual-core pakweg 6.500) en je kunt hem laten uitrusten met een Fusion Drive, waardoor je er nog fijner mee werkt. Zo’n Fusion Drive kost wel 250 euro extra.

De 15-inch MacBook Pro met Retina-display en de 27-inch iMac uit 2011 scoren vergelijkbaar in de Geekbench 2-test. Al houdt Geekbench geen rekening met de grafische kaart en op dat gebied zijn beide Macs beter uitgerust. De Intel HD Graphics 4000 in de Mac mini is namelijk niet ideaal voor grafisch zware applicaties en dus maakt het niet uit hoe snel de processor is, het zal nooit de perfecte videobewerkings- of gamemachine zijn.

RAM

Werkgeheugen uitbreiden is bij de nieuwe Mac mini net zo eenvoudig als bij zijn voorganger: je draait het klepje aan de onderkant open en je kunt bij de twee modules. Let bij het kopen van werkgeheugen op een paar dingen: het zijn korte modules van het type ‘SO-DIMM’ en hebben een snelheid van 1600 MHz ook wel ‘PC3-12800’ genoemd. Door dit klusje zelf te doen, kun je fors geld besparen want 8 GB kost 40 euro en 16 GB heb je al voor circa 80 euro, en dat terwijl Apple hier 300 euro voor vraagt.

Link naar geheugenprijzen op Tweakers.net

Heb jij nog een Mac mini-tip?

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
Mac mini
Bekijk dit dossier

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Willem
Lezer
Willem

Kan je bij de MacBook pro het werkgeheugen ook zo upgraden? Of is dat heel moeilijk

Beloved
Lezer
Beloved
Vincent
Lezer
Vincent

Met een non-retina MBP is het een soort van eitje (je hebt alleen een gekke vorm van schroevendraaier nodig). Als je een MBP hebt met Ivy Bridge-processor werkt al het geheugen op 1600 MHz, een Sandy Bridge zit op 1333 MHz en de 1e gen i5 en i7 zit op 1066 MHz (net als de Core 2 Duo 13′ uit 2010). Hou er wel rekening mee dat het kleinere RAM-reepjes zijn, zoals in die van de iMac, niet van de Mac Pro.

Hurrdurr
Lezer
Hurrdurr

huis-tuin-en-keukengebruik bij een i5?
Een i3 is gemaakt voor dat, een i5 is iets zwaarder en voor gaming geschikt, indien er een sterke grafische kaart aanwezig is dan toch. Maar ja, apple underclockt vaak de processoren die ze gebruiken om oververhitting te voorkomen…

Vincent
Lezer
Vincent

@Hurrdurr Ze underclocken niet. Ze gebruiken mobiele Intel processors in de Mini om hem zo energiebesparend mogelijk te maken. De 2.3 GHz QQ in de mini zit ook in de 15′ basis Retina MBP.

Hubrecht
Lezer
Hubrecht

Thanks Bart! Gaat dus een quad core worden. Voor een programma als Ableton, waarin ik veel verschillende plug-ins draai, moet het verschil zeker merkbaar zijn.