Terug naar Leerlingen kunnen straks de iPad delen. Dat willen we thuis ook!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Leerlingen kunnen straks de iPad delen. Dat willen we thuis ook!

Door Laura Grootaarts12 januari 2016 13:103 min. leestijd1

Met iOS 9.3 introduceert Apple aankomend voorjaar weer allerlei handige nieuwe functies voor de iPhone en de iPad. Vanochtend lieten we je al 7 handige nieuwe functies van het vernieuwde besturingssysteem zien. Maar de update lijkt zich vooral te focussen op het onderwijs en de iPad. Er zijn heel wat veranderingen in iOS 9.3 die de iPad dé tablet maken voor in het klaslokaal of de collegezaal.

iPad delen

iPad delen op school

Studenten en scholieren hebben straks niet meer allemaal een iPad nodig. Ze loggen in met hun eigen gegevens op een iPad van school en hebben dan meteen hun eigen apps, boeken en documenten bij de hand. Ze gaan gewoon weer verder waar ze gebleven waren, het is alsof ze een eigen iPad hebben. Voor de jongere leerlingen wordt het inloggen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt: zij toetsen een 4-cijferige code in.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Managed Apple IDs

Managed Apple IDs

Voor de leerlingen lijkt het alsof ze een gewoon Apple ID hebben, waarmee ze bijvoorbeeld documenten opslaan in iCloud, of lessen volgen via iTunes U. Maar feitelijk hebben ze een gebruikersaccount dat wordt beheerd door iemand van school. Deze beheerder kan bijvoorbeeld wachtwoorden resetten of een hele reeks ID’s maken voor zowel studenten als docenten. Of educatieve iBooks en apps aanschaffen voor heel veel personen tegelijkertijd. Alles wordt centraal geregeld.

Voordelen voor de docent

Classroom

iOS 9.3 bevat een app speciaal voor leraren: Classroom. Hiermee kan de docent een app of website tonen op iedere iPad in het lokaal. Of een lesboek op de juiste pagina openen.  Ze kunnen ook meekijken op de iPad van iedere leerling. Huiswerk en projecten van leerlingen kunnen via de Apple TV op een groot scherm worden getoond, zodat het voor iedereen in de klas zichtbaar is.

En als je nou niets met onderwijs hebt?

Als je geen docent bent horen we je al denken: Classroom wordt als ik update naar iOS 9.3 vast weer zo’n onuitwisbare app voor in mijn afvalmapje, naast bijvoorbeeld Aandelen en Kompas. Wees gerust: op de speciale pagina van Apple voor het onderwijs staat dat scholen die gebruik willen maken van de nieuwe functies hiervoor een verkoopmannetje van Apple moeten inschakelen. De apps belanden dus niet zomaar op je iPad … dat is eigenlijk best jammer.

Gedeelde toegang voor thuisgebruik

We zouden graag zien dat je op iedere iPad verschillende gebruikersprofielen aan zou kunnen maken zodat je ook thuis je iPad kunt delen. Zeker als het kinderen hebt, is het handig als je meerdere profielen hebt. Vooral omdat ze dan ver bij jouw apps, documenten en social media-accounts vandaan blijven. Maar ook omdat je kinderen elkaar dan niet meer in de haren zitten als ze hetzelfde spelletje willen spelen op de iPad. Je maakt gewoon voor ieder kind een eigen profiel aan, met eigen games.

Gedeelde toegang kan daarnaast ook van pas komen als je je iPad zowel op je werk als thuis gebruikt. Het klinkt ons ideaal in de oren, een privé- en een zakelijk account. Zodat je op je werk niet opeens onderbroken wordt door een privémail, en vice versa natuurlijk ook. Wij hopen dan ook dat deze functie op den duur voor iedereen beschikbaar wordt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
ChrisLaarman
Lezer
ChrisLaarman

Is dat “thuis delen” wel hetzelfde als dat “op school delen”? Volgens mij bedoel jij met dat “thuis delen”, dat verschillende gezinsleden tegelijkertijd een gebruikersprofiel op dezelfde iPad hebben (en/of één gebruiker een thuis- en een werk-account). Klopt dat, Laura? Volgens mij is dat “op school delen” een zaak van één feitelijke gebruiker per iPad plus bepaalde (overheersende) rechten voor de leraar – maar niet dat die leraar op ieders iPad ook een eigen hoekje zou kunnen hebben. Volgens mij stoten we op wat ik zie als de grote fout in iOS (maar ik kan dit best fout zien en… Lees meer »