Terug naar Kwartaalcijfers Q4/2015: 48 miljoen iPhones verkocht
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Kwartaalcijfers Q4/2015: 48 miljoen iPhones verkocht

Door Sven Lamers28 oktober 2015 10:092 min. leestijd0

Gisteren maakte Apple zijn cijfers voor het vierde fiscale kwartaal van 2015 bekend. Wederom boekte het bedrijf een recordomzet. In het afgelopen kwartaal (dat overigens niet gelijkloopt aan de kalenderkwartalen) heeft Apple dankzij de grote vraag naar de iPhone 11,1 miljard dollar winst gemaakt. Dat komt overeen met een stijging van meer dan 31 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal afgelopen jaar. De omzet was met 51,5 miljard ook hoger dan een jaar geleden.

kwartaalcijfersQ42015

iPhone is het belangrijkste product

Apple heeft in het besproken kwartaal 48 miljoen iPhones verkocht, dat zijn zo’n 22 procent meer dan afgelopen jaar. De iPhone blijft hiermee het belangrijkste product van Apple. De vraag in het afgelopen kwartaal was groter dan het aanbod, zei Tim Cook tijdens de Conference Call.

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Dit jaar groeide de verkoop nog harder omdat beide varianten van de iPhone 6s van begin af aan in China verkrijgbaar waren. Apple maakte daar met 12,5 miljard dollar ongeveer een kwart van zijn algehele omzet.

Aandeelhouders zijn bang

Volgens de aandeelhouders hebben de goede verkopen in China wel het nadeel van een grotere afhankelijkheid van deze markt – en die was de laatste tijd niet erg stabiel. Cook zei hierover dat Apple tot nu toe nog niets gemerkt heeft van de onrust op de beurs in China.

Hij legde ook de nadruk op het feit dat veel iPhone-gebruikers nog oudere modellen hebben dan de iPhone 6 – dat zijn potentiële kopers van nieuwe apparaten. Tegelijkertijd wil hij nog meer overstappers van Android binnenhalen. In het afgelopen kwartaal kwamen 30 procent van de iPhone-kopers van dat platform af. Aandeelhouders moeten volgens hem dus niet bang zijn dat de omzet terugloopt.

iPad daalt, Mac groeit

De verkoop van de iPad daalde naar 9,89 miljoen apparaten – een vijfde minder dan in het kwartaal afgelopen jaar. De Mac groeide daarentegen met 3 procent naar 5,7 miljoen verkochte computers – een nieuw record.

In de categorie ‘overige producten’, dat zijn onder meer de Apple Watch, de Apple TV en de iPod, steeg de omzet met 61 procent naar 3 miljard dollar. Over de net gestarte verkoop van de Apple TV zei Tim Cook dat die ‘geweldig’ was.

Raadsel Apple Watch

Apple heeft nog steeds geen verkoopcijfers bekendgemaakt voor de in april gelanceerde Apple Watch. Cook zei dat het een veelbelovende productcategorie is, die echter maar net begonnen is. In vergelijking met eerdere kwartalen werden in ieder geval meer Apple Watches verkocht.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar