Terug naar Koop geen MacBook, kies de MacBook Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Koop geen MacBook, kies de MacBook Pro

Door Redactie iCreate18 mei 2010 16:303 min. leestijd4

Vanochtend heeft Apple de witte MacBook een opfrisbeurt gegeven. De processor is een paar megahertzen sneller en de grafische kaart is vernieuwd. Hij verbruikt nu minder stroom, waardoor de accu van de nieuwe MacBook tot 10 uur meegaat.

Hogere tallen zijn altijd leuk in computerland (liever 2,4 GHz dan 2,26 GHz) maar het bedrag op het prijskaartje is ook verhoogd, naar 999 euro. De prijs van de MacBook blijft dus keurig onder de duizend euro, maar komt wel angstvallig dicht bij de prijs van de MacBook Pro. Het instapmodel kost namelijk 1149 euro, dat is verschil van 150 euro. Mijn advies? Koop geen MacBook, kies de MacBook Pro.

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Het verschil tussen de MacBook en de MacBook Pro is maar 150 euro

Voordat we het gaan hebben over de verschillen, eerst de overeenkomsten. Voor de duidelijkheid: ik vergelijk de nieuwe witte MacBook met het instapmodel MacBook Pro.

Het binnenwerk van beide machines komt (bijna) geheel overeen. Dezelfde processorsnelheid (2,4 GHz), harde schijf-grootte (250 GB) en nieuwe Geforce 320M grafische kaart. Zelfs de accu’s van de laptops hebben dezelfde gebruiksduur. Daarbij hebben ze allebei een Superdrive (DVD-brander), 13,3-inch beeldscherm en een toetsenbord met groot trackpad. Kortom, bijna identieke machines met een prijsverschil van 150 euro.

Het prijsverschil tel ik met liefde neer en ik zal je vertellen waarom. De MacBook Pro lijkt met de komst van de nieuwe MacBook een koopje: voor slechts 150 euro meer ben je de trotse eigenaar van een Apple-laptop met aluminium behuizing. Deze behuizing is niet alleen mooier dan de witte, maar ook een fractie compacter en lichter. Met de kennis dat zo’n compacte Mac overal mee naartoe wordt gesleept is de keuze voor een behuizing simpel: duurzaam aluminium heeft de voorkeur boven glimmend plastic.

Wel op de MacBook Pro: FireWire 800 en SD-kaart

De MacBook Pro heeft 2 aansluitingen die de MacBook niet heeft. De FireWire 800-aansluiting is ideaal voor snelle externe harde schijven en essentieel voor videobewerkers. Filmen op tape vereist namelijk een FireWire-aansluiting om de beelden naar iMovie te sturen. De tweede aansluiting is de SD-kaart-lezer, handig als je foto’s direct vanaf de SD-kaart wilt importeren.

Een verlicht toetsenbord ontbreekt ook bij de MacBook. Dit handigheidje zit standaard op de MacBook Pro en ik kan niet meer zonder. Bij gebruik in de schemering, of in het donker, lichten de toetsen op en dat typt zoveel makkelijker. Ook al kun je blind typen, oplichtende toetsen zijn een verademing.

Tot slot het werkgeheugen. De MacBook heeft 2GB, de Pro heeft standaard 4GB aan boord. 2GB is voldoende, maar vroeg of laat komt de overstap naar 4GB aan bod. Apple rekent momenteel 90 euro om het geheugen van de MacBook te verdubbelen. Als je dit overweegt zit je al bijna aan de meerprijs voor de MacBook Pro.

De nieuwe witte MacBook is een fantastische laptop maar in die prijsklasse is het instapmodel MacBook Pro de betere keuze. Voor 150 euro kies je voor 2 GB extra werkgeheugen, een betere behuizing, FireWire 800-aansluiting, SD-kaart-lezer en een verlicht toetsenbord. Koop je de MacBook, dan kun je deze functies later niet tegen meerprijs aanschaffen. Dit geldt niet voor het werkgeheugen, maar als je bereid bent hier 90 euro voor te betalen is de stap naar 150 euro te klein om niet te nemen.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Stefan
Lezer
Stefan

Ik zou zelf ook meteen voor de Pro gaan, maar de witte macbook is denk ik dan ook met name voor arme studenten die graag een macbook willen, maar er niet meer dan 1000 euro aan kunnen besteden. Dit zijn denk ik geen mensen die veel nadenken over hoeveel geheugen er in een computer moet zitten en of firewire-aansluitingen nodig gaan hebben. Die willen gewoon “een mac” want dat zijn “prima computers”. En ze willen een laptop. Wellicht is 150 euro geen groot prijsverschil, maar het is toch al bijna een halve maand stufi. Dan nemen ze denk ik genoegen… Lees meer »

Herman
Lezer
Herman

Die € 90 m.b.t. upgraden van het geheugen van 2 naar 4 GB gaat enkel en alleen op in het geval je die 2 GB extra geheugen bij de bestelling direct laat installeren. Indien je je MacBook aankoopt met 2 GB aan boord en pas later wil upgraden naar 4 GB, betaal je ongetwijfeld 2 x € 90, m.a.w. de MBP is ongetwijfeld de betere koop, alleen al wat betreft geheugencapaciteit! Wil Apple Inc. op termijn de MacBook opgeven, of welke andere conclusie kan ik anders uit deze verkoopstrategie afleiden?

danwet
Lezer
danwet

Let op: ik begreep dat de nieuwe witte Macbook nu ook voor het eerst een verlicht keyboard aan boord heeft!

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Helaas. Gisteren stond een verlicht toetsenbord nog bij de technische specificaties, vandaag is deze verdwenen.

De MacBook heeft dus geen verlicht toetsenbord.