Terug naar Keynote-samenvatting: Mavericks gratis, iPad Air en meer
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Keynote-samenvatting: Mavericks gratis, iPad Air en meer

Door Daan Jeuken24 oktober 2013 16:364 min. leestijd4

De laatste keynote van 2013 is achter de rug, maar Apple heeft ons genoeg gegeven om de donkere dagen door te komen. Nieuwe iPads werden er verwacht en kwamen er ook. Het grootste nieuws van de avond was echter dat Apple OS X Mavericks helemaal gratis heeft gemaakt. Een revolutie in softwareland.

Mavericks

Over OS X Mavericks was al bijna alles bekend, want tijdens de WWDC-keynote in juni hield Apple al een uitgebreide demonstratie. Het enige wat we nog niet wisten was wanneer Mavericks ging komen en wat het zou gaan kosten. De antwoorden op deze vragen waren: ‘per direct’ en ‘niets’. Dat laatste mag een ware revolutie genoemd worden: waar Windows 8 nog 120 euro kost, geeft Apple zijn nieuwe besturingssystemen voortaan dus gratis weg. Dat zal Microsoft niet leuk vinden.

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

MacBook Pro

Na Mavericks ging Apple het over hardware hebben. De MacBook Pro had dit jaar nog geen update gehad, dus kreeg de Retina-versie ook een update. De 13-inch versie is iets lichter en dunner geworden, heeft een Haswell-processor gekregen, Iris Graphics, 9 uur accuduur, sneller flashopslag, 802ac-wifi en Thunderbolt 2 en is 200 dollar goedkoper geworden (vanaf € 1329). De 15-inch MacBook Pro met Retina-display heeft een quad-core Intel Crystalwell-processor gekregen, Iris Pro Graphics, 8 uur batterijduur, sneller flashopslag, 802ac-wifi en Thunderbolt 2 en is eveneens 200 dollar goedkoper geworden (vanaf € 2029). Beide MacBook Pro’s zijn per direct beschikbaar.

Mac Pro

De Mac Pro is op hardwaregebied Apple’s grootste revolutie van 2013. De preview werd tijdens de WWDC al gegeven, maar nu heeft Apple daar details aan gekoppeld. De leek zal het misschien niet zo veel zeggen, maar het klinkt allemaal duizelingwekkend: de Intel Xeon E5-chipset van de nieuwe generatie, met maximaal 12 cores rekenkracht, tot 40 GB/s PCI Express-bandbreedte van de derde generatie en drijvende-komma-instructies met een bitbreedte van 256 bits, de 1866‑MHz DDR3-geheugencontroller met vier kanalen die een geheugenbandbreedte van maximaal 60 GB/s levert, twee geavanceerde AMD FirePro-videokaarten met tot 6 GB speciaal VRAM, de nieuwste PCI Express-flashopslag, met tot 2,5 keer de snelheid van de snelste SATA solid-state schijf en meer dan 10 keer de snelheid van een 7200-rpm SATA harde schijf. Wie doet je wat. De Mac Pro gaat € 2999 kosten en komt later dit jaar uit.

iWork en iLife vernieuwd en ook gratis

Na de MacBook Pro en Mac Pro had Apple nog meer software om weg te geven. Net als OS X Mavericks heeft Apple namelijk ook de Mac-suites iWork en iLife helemaal gratis gemaakt. Net als voor iOS geldt dit alleen bij de aanschaf van een nieuwe Mac. Heb je de programma’s nog niet, dan moet je ze nog wel kopen. Heb je ze wel al, dan kun je ze gratis updaten, want alle zes de programma’s (Pages, Numbers, Keynote, iPhoto, iMovie en GarageBand) zijn flink gerenoveerd. Mensen met een oude versie kunnen via de Mac App Store de nieuwe versie gratis binnenhalen, al verloopt dit nog niet bij iedereen even soepel. Apple is inmiddels druk doende om deze problemen te verhelpen.

iPad Air

De aankondiging waar iedereen op zat te wachten, was die van de vijfde generatie iPad. Dat deze zou gaan lijken op de iPad mini was bijna een voldongen feit en deze verwachting maakte Apple ook waar. De bezels zijn smaller, de iPad is 10 procent smaller, 20 procent dunner en 30 procent lichter geworden. Daarmee heeft de naam iPad Air gekregen. De iPad Air heeft ook veel van de iPhone 5s geleend. Geen Touch ID of gouden kleur, maar wel de achterplaten van ‘space grijs’ en zilver. Binnenin heeft de Air de 64-bit A7- en M7-processors van de iPhone 5s geleend. Nieuw zijn de dubbele antennes met MIMO-techniek, waarbij twee wifi-signalen tegelijk kunnen worden ontvangen. De iPad Air is vanaf 1 november verkrijgbaar en kost € 479.

iPad mini

De iPad mini werd ook flink verbeterd. Waar iedereen op hoopte, werd waargemaakt: de mini heeft een Retina-display gekregen. Binnenin werd ook flink huisgehouden, want de mini heeft nagenoeg alle specificaties van de iPad Air gekregen. De vorige mini moest het bijvoorbeeld nog met een verouderde processor doen, maar nu is de mini helemaal up-to-date. Waarschijnlijk kon Apple niet anders, want het Retina-display vraagt veel extra energie. Om de batterijduur niet drastisch te laten teruglopen, of de batterij veel groter te moeten maken, kon Apple niet anders dan de energiezuinige A7- en M7-processors in de mini te stoppen. Wij zullen er echter niet om malen, want de razendpopulaire iPad mini is nu echt een volwaardige iPad geworden. Door al dit nieuws is de iPad mini nu wel 54 euro duurder geworden: € 389. De oude mini is nu dé instap-iPad, met een prijs van € 289. Nog nooit verkocht Apple een iPad voor zo weinig geld.

De iPhone 14 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €12,50 korting per maand!

• €96 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Stittel
Lezer
Stittel

De nieuwe Works is een enorme teleurstelling. Lees maar eens na op het Apple forum; Apple heeft allerlei functionaliteit uit iWorks gesloopt. Het zal nooit een vervanger worden van Word (alhoewel), maar eenvoudige hoofd en paragraafnummering zit er weer niet in. In Keynote is de split cell functionaliteit weg gelaten.

Daar moeten jullie over schrijven ipv het hosanna geroep over nieuwe product lanceringen. Ik laat wederom de Work suite links liggen, gemiste kans van Apple.

DBL1985
Lezer
DBL1985

Er zijn toch een paar dingen die ik moet corrigeren, want ik had namelijk, iwork en ilife van 2011, maar ik kon helemaal niet gratis updaten 🙁 althans niet voor pages, iPhoto wel maar pages dus niet. En dat is het programma dat ik persoonlijk ook het meeste gebruik van de iWork suite, dus ik heb deze keer alleen Pages aangeschaft…

Daan Jeuken
Lezer
Daan Jeuken

@DBL1985: Als je een oude versie van iWork hebt, moet je kunnen updaten, maar zoals boven beschreven, zit er nog een bug in de App Store waardoor dit niet lukt. Een veel gebruikte oplossing is door in Systeemvoorkeuren de systeemtaal naar Engels te zetten, de Mac te herstarten en dan de Mac App Store opnieuw te openen. Als het goed is, worden de apps die je hebt dan wel als update aangeboden en kun je ze dus gratis downloaden. Als je Pages opnieuw hebt aangeschaft, is dat zonde. Misschien biedt Apple nog aan om de mensen die getroffen zijn door… Lees meer »

DBL1985
Lezer
DBL1985

Hey Daan Jeuken,

Bedankt voor je opmerking! Jammer genoeg heb ik inderdaad al Pages opnieuw aangeschaft, (dat is ook het meest gebruikte programma van de iwork suite dat ik gebruik) . Ik zie dat ik voor keynote & numbers nog altijd 17,99 moet betalen dus de bug zal nog niet gefixed zijn. Ik ga dus eens proberen om jouw hulpmiddeltje te gebruiken, bedankt alvast!