Terug naar Jaaroverzicht: belangrijkste Apple-producten van 2015
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Jaaroverzicht: belangrijkste Apple-producten van 2015

Door Daan Jeuken25 december 2015 08:026 min. leestijd0

Apple onthulde in 2015 weer een hoop nieuwe apparaten. Kun jij je nog herinneringen wat er allemaal werd geïntroduceerd? De belangrijkste en leukste producten hebben we voor je op een rij gezet!

3. ResearchKit

ResearchKit is onderdeel van het gezondheidsplatform dat Apple heeft gecreëerd. Op je iPhone vind je al de app Gezondheid, waarin je heel veel gezondheidsgegevens kunt verzamelen. Nieuwere iPhones meten al je genomen stappen en trappen en gelopen afstand, heb je een Apple Watch, dan verschijnt hier bijvoorbeeld ook je hartslag. Er zijn echter al veel accessoires te vinden om deze gegevens aan te vullen, zoals bloeddruk-, zuurstof- en glucosemeters, en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer woorden.

ResearchKit

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Helpt om gezond te leven

De combinatie van deze meetgegevens en je iPhone die al deze gegevens meet en analyseert zal ons steeds beter helpen om gezond te leven, je tijdig te waarschuwen voor ongezond leefgedrag en gezondheidsproblemen in een vroegtijdig stadium kunnen ontdekken. HealthKit en Gezondheid hebben de potentie om het leven van de mens te verlengen en de kwaliteit ervan op het gebied van de gezondheid te verhogen.

Wetenschappelijk onderzoek

ResearchKit is het onderzoeksdeel van Apple’s plannen voor een gezonde wereld. Voor veel ziektes is gedegen onderzoek ingewikkeld omdat proefpersonen moeilijk te vinden zijn en het een tijdrovende klus om ze allemaal aan dezelfde test te onderwerpen. Met dank aan ResearchKit kunnen wetenschappers hun onderzoek echter uitzetten op iPhones. Hiermee bereiken ze razendsnel proefpersonen over de hele wereld, die allemaal in hun eigen tijd en omgeving kunnen deelnemen aan het onderzoek.
In de eerste fase werden via ResearchKit onderzoeken naar astma, hart- en vaatziekten, borstkanker, diabetes en Parkinson uitgezet en de potentie was direct duidelijk. Het grootste Parkinson-onderzoek ooit omvatte 1700 proefpersonen, zes uur na de lancering van ResearchKit hadden zich wereldwijd al 7406 nieuwe proefpersonen ingeschreven voor het onderzoek. De gevolgen van ResearchKit zijn moeilijk meetbaar, maar het feit dat Apple actief een bijdrage levert aan een betere en gezondere wereld, is wat ons misschien wel het beste nieuws van 2015.

2. Apple Watch

Het Apple-product waar de afgelopen jaren het meest naar werd uitgekeken is de Apple Watch. Die hoop werd in september 2014 beantwoord, toen de Watch gepresenteerd werd. Apple’s slimme horloge ging echter pas in april 2015 in de verkoop, wij moesten zelfs tot 17 juli wachten.

Apple Watch apps

Apple Watch: nog niet overtuigd

Toch staat dit langverwachte product niet op nummer 1 in onze lijst en wel omdat niemand op de iCreate-redactie dit halfjaar in de verleiding is gekomen er een te kopen. Is dat een maatstaf? Nou, het bewijst dat we allemaal nog niet overtuigd zijn. En daar staan we volgens mij niet alleen in. De momenten dat we een Apple Watch in het wild hebben gezien, kunnen we op één hand tellen.

Dat betekent echter niet de Watch slecht verkoopt. Apple laat geen officiële cijfers los, maar volgens analytici heeft de Watch het afgelopen kwartaal meer dan 1,5 miljard dollar in Apple’s laatje gebracht en zijn er in 2015 in totaal zo’n 10 miljoen exemplaren verkocht. Niet slecht voor een eerste generatie product.

Geinig maar prijzig

Begrijp ons niet verkeerd: we zijn ook zeker enthousiast over de Apple Watch. We hebben hem allemaal een tijdje gedragen en vinden het stuk voor stuk een erg geinig ding. De meldingen van je iPhone op je pols zijn erg handig en met name het bijhouden van je fysieke activiteiten (zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven) houdt je een mooie spiegel voor over je leefgewoontes. Maar dat vinden we nog net wat karig om er 419 euro voor neer te tellen – of nog honderden euro’s meer voor de bandjes die we écht mooi vinden.

1. Apple TV

Hoewel bijna alle tv’s die je tegenwoordig kunt kopen pretenderen ‘smart’ te zijn, valt dat in werkelijkheid bijna altijd tegen. De tv heeft wel slimme functies, maar ze zitten zo goed verstopt en zijn zo ongebruiksvriendelijk dat ze maar weinig worden gebruikt.

Met de Apple TV bewijst Apple hoe het wel moet: apps in een mooie en gebruiksvriendelijke interface, die je kunt bedienen met een uiterst minimalistische afstandsbediening. Alleen deze afstandsbediening onderstreept al hoe Apple er wederom in is geslaagd om met een frisse blik naar heersende conventies te kijken.

Apple TV met afstandsbediening

Apple TV is klaar voor de toekomst

Apple’s toekomstvisie op televisie is dat je je op zenders kunt abonneren alsof het apps zijn. Dit scenario laat nog wel een paar jaar op zich wachten. Apple is in Amerika nog druk in onderhandeling met de zenderbazen om ze over te halen, pas als daar het model blijkt te werken zal de rest van de wereld volgen. Dit doet echter niets af aan de functionaliteit van het huidige apparaat – als zenders zo ver zijn, hoeven ze hun apps maar uit te brengen. Hetzelfde geldt voor de apps die we nu nog missen, zoals van onze Nederlandse zenders en uitgebreidere games. Zodra die klaar zijn, is de Apple TV er ook klaar voor.

Geen 4K-ondersteuning

Als je nu een Apple TV koopt, weet je zeker dat je nog vele jaren vooruit kunt en dat het apparaat alleen maar beter wordt. Het enige wat toekomstige generaties zouden kunnen toevoegen is 4K-ondersteuning en snellere processoren. Voor het eerste zul je waarschijnlijk eerst een nieuwe 4K-tv moeten kopen, het tweede wordt pas relevant als games de grenzen van de huidige processoren op gaan zoeken. Dus heb je met de Apple TV een product waar je nog jarenlang plezier aan zult beleven. En dat voor maar 179 euro.

Eervolle vermeldingen

MacBook

MacBook 2015

De MacBook toont de toekomst van de Apple-laptops. Het apparaat is dunner en lichter dan de MacBook Air en heeft opvallend weinig aansluitingsmogelijkheden: één usb-c-poort. De MacBook is zijn tijd eigenlijk nog iets vooruit, maar geef het een paar jaar.

iPad Pro

iPad-Pro-lens

Kan de iPad Pro de tegenvallende iPad-verkopen uit het slop trekken? Wij hebben er een hard hoofd in, maar de iPad Pro zal in ieder geval weer een nieuw publiek aanspreken en laat zien dat Apple de iPad nog zeer serieus neemt.

4K iMac

4K en 5K iMac

Een Retina-scherm is mooi, een heel groot Retina-scherm is nog veel mooier. De 27-inch iMac had al een Retina (5K-)scherm, de 21,5-inch iMac kon niet achterblijven.

iPhone 6s

iPhone 6s en iPhone 6s Plus

Heeft de iPhone 6s veel meer te bieden dan de 6? Daarover zijn de meningen verdeeld. Maar de verkoopcijfers overtroffen weer alle eerdere iPhones – de iPhone blijft bij uitstek Apple’s belangrijkste inkomstenbron.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar