Terug naar iWatch: meer dan een gewone smartwatch
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iWatch: meer dan een gewone smartwatch

Door Sven Lamers8 september 2014 13:304 min. leestijd0

iWatch concept

Update 9 september: Apple heeft vanavond de Apple Watch gepresenteerd.

De langverwachte iWatch wordt door velen beschouwd als een aanvulling op je smartphone, net als andere smartwatches. Sms’jes lezen, de routekaart kijken, pop-upmeldingen bekijken – je hoeft er je iPhone niet meer voor uit je zak te halen. Het is goed mogelijk dat de iWatch dit ook kan, maar waarschijnlijk moet je het apparaat in breder perspectief zien: een gezondheidsapparaat dat de toekomst is van Apple’s Health.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Een aangepaste versie van dit artikel verscheen eerder in iCreate 60.

Gezondheid meten

Om Apple’s revolutie in de gezondheid en zorgsector compleet te maken, ontbreekt er namelijk nog één essentieel onderdeel. Tot nu toe heb je namelijk heel veel meetapparatuur nodig om de gegevens van Health te verzamelen, terwijl je eigenlijk één compact apparaat wilt dat alles meet. De kans is heel groot dat de iWatch dat product gaat worden, ervan uitgaande dat er inderdaad een wearable gepresenteerd gaat worden op 9 september.

Dat de iWatch een gezondheidsapparaat wordt, blijkt ook uit de ellenlange lijst gezondheidsprofessionals die Apple de afgelopen jaren in dienst heeft genomen. Apple heeft bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in sensoren, gezondheidsapparatuur en fitness de beste werknemers weggehaald. Ook zijn er wetenschappers voor de interpretatie van de gezondheidsdata aangenomen evenals gerenommeerde namen in de modewereld. Al die mensen kunnen eigenlijk maar voor één ding naar Apple zijn gekomen: de iWatch.

Display of niet?

Een belangrijk probleem dat Apple voor de iWatch zal moeten tackelen is dat van batterijduur. iPhones moeten dagelijks aan de stroom, maar dat wil je niet met een horloge. Het zou kunnen dat de iWatch geen elektronisch display krijgt, want dat is de grootste stroomvreter van elektrische apparaten. Het grappige is dat deze denkwijze haaks zou staan op die van alle hedendaagse smartwatches – net zoals de iPhone ooit brak met alle smartphones van die tijd.

Hedendaagse smartwatches nemen een paar taakjes over van je smartphone, zodat je die niet zo vaak uit je broekzak hoeft te halen. De tegengestelde gedachte is: waarom zou je een horloge een uitgebreid display geven als je al een veel beter display in je broekzak hebt zitten? Apple’s recent geïntroduceerde functie Handoff voor iOS en OS X zou ideaal zijn voor een displayloze iWatch: je toont de informatie gewoon op een willekeurig ander apparaat in de buurt.

Sensoren in de iWatch

Gezondheid meten klinkt interessant, maar wat kun je er dan allemaal mee? We kijken in onze glazen bol en speculeren er op los:

 • Versnellingsmeter: een versnellingsmeter zal vrijwel zeker op de iWatch zitten, al is het maar om de stappen bij te houden die je op een dag maakt.
 • Bloeddruk- en hartslagmeter: de bloeddruk en hartslag worden nu al vanaf de buitenkant van je arm gemeten, dus het zou vreemd zijn als de iWatch dit niet zou kunnen.
 • Glucosesensor: een glucosesensor kan je bloedsuikerspiegel bijhouden en biedt op die manier belangrijke informatie voor bijvoorbeeld diabetespatiënten.
 • Omgevingssensor: Deze sensor moet op basis van temperatuur en luchtvochtigheid weten of je buiten aan het hardlopen bent of binnenshuis op een loopband.
 • Gyroscoop: een gyroscoop zit al in de iPhone en iPad en kan bijvoorbeeld vertellen in welke oriëntatie de iWatch zich bevindt, zodat het scherm aan springt als je ernaar kijkt.
 • Spectrometer: zogeheten spectrometers kunnen je eetgedrag bijhouden. Als je een spectrometer voor een maaltijd houdt, berekent het onmiddellijk de calorische waarde.
 • Zweetsensor: in je zweet zit heel veel informatie, waaronder de hoeveelheid sporenelementen (zoals kalium en ijzer) in je lichaam, waarna de iWatch precies zou kunnen zeggen wat je lichaam nodig heeft en wat niet.
 • Lichtsensor: dit is zo’n sensor die er vooral voor moet zorgen dat de batterij van het horloge het lang volhoudt. Als het donker is, hoeft de achtergrondverlichting van het display niet op honderd procent te branden.
 • Geursensor: het klinkt gek, maar de techniek is inmiddels ver genoeg om geuren te herkennen. Als je een kopje koffie drinkt, krijgt de iWach dat automatisch mee met behulp van de geur van de koffie.
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar