Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws iPhone XS MacBook Pro

iPhone Xs Max duur? Vergelijk hem maar met de MacBook Pro

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone met 5G in 2020


Lees verder na de advertentie

Ook wij op de iCreate-redactie weten nog niet helemaal zeker of we de nieuwe iPhone Xs Max nou schandalig duur of toch een prima deal moeten vinden. Van het weekend dook een tweet op van iemand die zichzelf probeerde te overtuigen dat de iPhone Xs Max helemaal niet zo duur is … tenminste, als je de specificaties vergelijkt met de nieuwste MacBook Pro. Je verwacht het niet, maar in bijna alle categorieën wint de iPhone Xs Max het van zijn grotere MacBook-broer. Laten we even naar alle hardware-onderdelen kijken.

iPhone Xs Max

A12 Bionic vs Intel Core i5

Zoals we allemaal weten draait de Xs Max op Apple’s A12 Bionic-chip. Deze bevat vier cores en wordt gemaakt met het 7 nm fabricageproces dat garant staat voor meer snelheid met een lager energieverbruik. De Intel Core i5 van de MacBook Pro heeft ook vier cores, maar gebruikt nog het oudere 14 nm fabricageproces. Kijk je naar benchmarks van het programma Geekbench, dan blijkt dat de iPhone Xs Max in de single-core meting net wint van de MacBook Pro (4800 vs 4500 punten). Pas bij multi-core berekeningen is de MacBook Pro toch sneller (10.200 vs 16.400 punten).

De grafische kaart is wat moeilijker te vergelijken – die heeft op de iPhone zes kernen, op de MacBook Pro 48 zogeheten execution units. Maar als je naar de game The Elder Scrolls: Blades kijkt die tijdens de keynote gepresenteerd werd, durfen wij wel te stellen dat de twee gpu’s tenminste even krachtig zijn.


kooptip

MacBook Pro 2018

Overige specificaties

Qua opslag hebben zowel de (duurste) iPhone Xs Max als de MacBook Pro 512 GB opslag. De schermresolutie is met 2688 x 1242 pixels (iPhones Xs Max) versus 2560 X 1600 pixels (MacBook Pro) bijna hetzelfde. Nog erger wordt het als je bedenkt dat Apple al deze specificaties in een kleine iPhone weet te persen. De iPhone Xs Max weegt 208 gram … vergelijk dat maar met de 1370 gram van de MacBook Pro. De afmetingen zijn nog erger: 157 x 77 x 7 mm op de iPhone Xs Max, 304 x 212 x 14 mm bij de MacBook Pro.

Dan nog de camera. De MacBook Pro moet het doen met een 2,1 megapixels selfie-camera, de iPhone heeft twee 12-megapixels camera’s aan de achterkant. En vergeet niet de 7-megapixel camera aan de voorkant. Die maakt het zelfs mogelijk om met Face ID je apparaat te ontgrendelen. Op de MacBook Pro heb je nog het ouderwetse Touch ID. Allen nog het werkgeheugen weet te MacBook Pro te winnen: die heeft 8 GB, de iPhone ‘maar’ 4 GB.

Prijs

Ten slotte dan de prijs. Zoals je waarschijnlijk weet, gaat de beste iPhone Xs Max voor 1659 euro over de toonbank. Voor de MacBook Pro betaal je 1999 euro, terwijl je heel strikt genomen slechtere specificaties krijgt. Nu overdrijven we wellicht een beetje, immers ga je ook op een iPhone Xs Max geen teksten typen of uitgebreid video’s bewerken. Maar toch plaatst deze vergelijking de hoge prijs van de iPhone Xs Max een beetje in verhouding. En waarschijnlijk heb je met het toetsenbord van de iPhone minder problemen dan met die van de MacBook Pro.