Terug naar iPhone loopt vertraging op – chipfabrikant TSMC getroffen door virusaanval
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone loopt vertraging op – chipfabrikant TSMC getroffen door virusaanval

Door Sven Lamers6 augustus 2018 09:192 min. leestijd0

Afgelopen vrijdag, 3 augustus, stond de productielijn van iPhone-chipfabrikant TSMC tijdelijk stil. Volgens een rapport van Bloomberg heeft een virus de computers in de fabrieken lamgelegd, waardoor de productielijn tot stilstand kwam. Een aantal fabrieken kon kort daarna al weer beginnen met werken, aldus TSMC, sommige andere gingen pas zondag weer aan de slag. Naast Apple zijn overigens ook Qualcomm en Nvidia klant van TSMC. Wat de exacte gevolgen zijn van de productiestop, is nog niet helemaal duidelijk. Zelfs korte onderbrekingen kunnen mogelijk voor problemen bij de levering van onderdelen zorgen. De kans is dus aanwezig dat de volgende iPhone vertraging oploopt. Diens A12-chip komt namelijk van TSMC.

TSMC fabriek

Cyberaanvallen komen steeds vaker vor

Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de aanval. TSMC heeft echter al bevestigd dat het niet gaat om een hacker van buitenaf. Deze uitspraak wekt de indruk dat het mogelijk gaat om (mogelijk onbedoelde) sabotage door eigen medewerkers. Zoiets gebeurde een tijdje terug overigens ook bij autofabrikant Tesla.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Hackeraanvallen zijn niet alleen een probleem van particulieren, maar zoals dit geval laat zien, ook voor de economie. Soms gaat het daarbij dan om sabotage (Stuxnet en Industroyer) of om afpersingen (Wannacry en NotPetya). Ook voor TSMC is dit niet de eerste aanval, maar wel de eerste die direct invloed had op de productielijn. Daarnaast heeft TSMC laten weten dat de aanval de omzet van het derde kwartaal met 3% laat dalen. En bovendien worden leveringen vertraagd en zal pas in het vierde kwartaal weer alles op tijd zijn.

iPhone 11 krijgt chip van TSMC

De grote vraag is nu ook wat dit voor de nieuwe iPhone van dit jaar betekent. Eind mei ging de productie van de nieuwe A12-chip bij TSMC van start. Deze processor gebruikt een 7 nanometer-ontwerp en is kleiner, sneller en efficiënter dan de A11 uit de iPhone 8 en iPhone X. TSMC is een van de eerste bedrijven dat 7 nanometer op grote schaal weet te fabriceren. Grote kans dus dat de nieuwe iPhone ietsjes later in de winkels ligt.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar