Terug naar Vervangt je iPhone straks je paspoort?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Vervangt je iPhone straks je paspoort?

Door Laura Grootaarts10 augustus 2018 09:362 min. leestijd0

Je iPhone zorgt ervoor dat je steeds minder spullen mee hoeft te nemen als je van huis bent – van je discman tot je camera en je navigatiesysteem. Binnenkort is ook je autosleutel aan de beurt, en hopelijk volgt dan ook snel Apple Pay. En daarna? Dan is misschien je paspoort aan de beurt!

Paspoort op je iPhone

Gisteren werd duidelijk dat Apple een patent heeft aangevraagd voor een technologie waarbij je iPhone als paspoort kan worden ingezet. Het patent heet Document importation into secure element en maakt gebruik van NFC en RFID (radio frequency identification).

iphone paspoort patent

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Het Nederlandse paspoort heeft tegenwoordig een onzichtbare RFID-chip. Hierop staat in versleutelde vorm alle informatie die ook in je papieren paspoort staat, inclusief enkele biometrische kenmerken zoals vingerafdrukken. Het idee is dat je deze informatie straks kunt importeren naar je iPhone (helemaal verlost van je paspoort ben je dus nog niet). De gegevens worden dan opgeslagen op een beveiligd deel van je telefoon. Bepaalde instanties kunnen de informatie met een documentlezer opvragen. Jij bevestigt dan weer dat jij het écht bent door middel van je vingerafdruk (Touch ID) of een scan van je gezicht (Face ID).

Naast een paspoort of ander identiteitsbewijs, zijn er nog meer toepassingen te bedenken. Denk aan een toegangspas voor op je werk, een studentenpas of een lidmaatschapskaart van de sportschool of bibliotheek. Iedere organisatie zou dan een eigen digitale sleutel krijgen om een specifiek setje gegevens in te mogen zien.

Vanaf wanneer?

Laten we niet te hard van stapel lopen. Het gaat hier om een patent, en Apple legt om de haverklap futuristische patenten vast om daar vervolgens nooit meer wat mee te doen. Gaat Apple er daadwerkelijk mee aan de slag, dan nog kan het een tijd duren voordat instanties overal ter wereld het kunnen en willen ondersteunen. Je ziet aan Apple Pay al hoe traag zoiets kan gaan, laat staan als het gaat om de overheid.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar