Terug naar ‘Apple ontwikkelt iPhone met periscopische zoomlens’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Apple ontwikkelt iPhone met periscopische zoomlens’

Door Koen van Ekeren1 december 2020 10:463 min. leestijd0

Vandaag de dag schiet de iPhone foto’s van DSLR-kwaliteit, maar de lens is nog te klein om écht goed te kunnen zoomen. Een nieuwe techniek moet daar verandering in brengen. Apple zou plannen hebben om het optische zoombereik van de iPhone een flinke boost te geven, door gebruik te maken van een periscooplens.

iPhone met periscooplens

iPhone met periscooplens

Dit meldt het Zuid-Koreaanse ETNews. Zij vertellen op basis van bronnen uit de industrie dat Apple plannen heeft voor een iPhone-cameralens die gebaseerd is op de techniek van een periscoop. Hiervoor zouden er al gesprekken gaande zijn met leveranciers. Het is niet duidelijk of Apple de periscoop al bij de iPhone 13 wil introduceren.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Een duikboot-achtige constructie met een lange buis die je aan de achterkant van de iPhone uitschuift, hoef je niet te verwachten. De periscoopcamera heeft een techniek waarbij de optische zoom flink kan worden vergroot, zonder dat dit ten koste gaat van een dikkere iPhone.

Techniek

Om de optische zoomlens te verbeteren, is een grotere afstand nodig tussen de lens en beeldsensor. Dit zorgt voor een langere brandpuntafstand. Normaal gesproken worden die lens en beeldsensor verticaal van elkaar geplaatst. Hoe groter die afstand, hoe beter de optische zoom – maar ook hoe meer de lens uit de smartphone puilt.

Met een periscopische lens kun je die langere brandpuntafstand creëren zonder dat de iPhone dikker wordt. In plaats van dat de lens en beeldsensor verticaal worden gestapeld, gebeurt dit horizontaal – in de lengte van de iPhone dus. Om te zorgen dat het binnenkomend licht de onderdelen bereikt, wordt een spiegel gebruikt. Zo kunnen er een langere stapel lenzen worden geplaatst, zonder dat de dikte van de iPhone wordt vergroot.

Oppo bouwde al een smartphone die periscopisch kan zoomen. Hoe het camerasysteem eruitziet, zie je hieronder. Het lijkt erop dat de periscooplens die Apple voor ogen heeft op een vergelijkbare manier werkt.

periscooplens Oppo

Obstakels

Apple heeft nog wel te maken met obstakels die een periscooplens voor de iPhone in de weg staan, meldt ETNews. Apple heeft al sinds 2014 patenten aangevraagd die gaan over het periscooplens-systeem, maar de belangrijkste patenten zijn in handen van Samsung,

De zogeheten ‘Ball-type actuator’ – een techniek die essentieel is voor de meeste periscoopcamera’s – zou bijvoorbeeld in bezit zijn van Samsung. Dit maakt het Apple moeilijk om het camerasysteem intern te ontwikkelen. Mogelijk vraagt Apple aan Samsung om het periscoopsysteem te leveren, maar de kans is groot dat de Koraanse tech-reus niet mee wil werken. Dit om concurrentievoordeel te houden; de Galaxy S20 Ultra bezit bijvoorbeeld al zo’n periscopische lens.

2022

De geruchten horen we overigens niet voor het eerst. In maart van dit jaar voorspelde Apple-analist Ming-Chi Kuo al dat Apple in de toekomst een iPhone met periscooplens uitbrengt. Hij verwacht wel dat het nog even gaat duren; Apple zou het voor het vlaggenschip van 2022 op de planning hebben staan.

Wil je op de hoogte bijven van het laatste iPhone-nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: ETnews

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar