Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws iPhone

‘iPhone krijgt voorlopig nog geen usb-c’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Lightning poort


Lees verder na de advertentie

De toekomstige iPhones blijven voorlopig nog wel even een Lightning-aansluiting houden. Apple is niet van plan om over te stappen op usb-c, zegt Apple-kenner Ming-Chi Kuo. En ook compleet draadloos is op dit moment nog geen optie.

iPhone krijgt geen usb-c-aansluiting

De hele industrie beweegt langzaam richting usb-c, maar Apple is voor de iPhone niet van plan om de overstap te maken. Door het gebruik van usb-c zou de iPhone minder waterproof worden. Maar er gaan ook wat zakelijke belangen mee gepaard. Op dit moment adviseert Apple om Lightning-kabeltjes te gebruiken die ze zelf gecertificeerd hebben. Deze dragen het Made for iPhone-logo (MFi), en hebben een grondige kwaliteitscontrole ondergaan. Het MFi-programma genereert bovendien een hoop inkomsten voor Apple, want fabrikanten moeten betalen om het logo te mogen voeren. Usb-c is een open standaard, en daar heeft Apple geen enkele controle over.

Apple en usb-c

De lightning-aansluiting is ingevoerd op de iPhone 5 uit 2012 en sindsdien is iedere iPhone hiermee uitgerust. Voor andere apparaten is Apple overigens wel overgestapt naar usb-c: denk aan de iPad Pro, iPad Air, MacBook Pro en MacBook Air. Bij deze apparaten is het ook handig dat je er usb-c-accessoires zoals externe monitoren op kunt aansluiten, maar bij de iPhone voelt Apple de noodzaak niet zo.

Een heleboel Apple-accessoires zouden bovendien ook last hebben van een overstap naar usb-c, omdat je ze ook via Lightning of verbindt. Denk aan de AirPods, de MagSafe-oplader en het Magic Trackpad. Apple zou Lightning op die manier dus eigenlijk in hoog tempo overal moeten uitfaseren.

Draadloos dan maar?


kooptip

De iPhone 8 en alle iPhones die daarna zijn verschenen, zijn draadloos oplaadbaar. Vorig jaar bracht Apple voor het eerst een eigen draadloze iPhone-oplader uit, de MagSafe-oplader. Een iPhone die uitsluitend draadloos oplaadbaar is, is dat dan de toekomst?

Volgens Kuo is het aannemelijk dat als Apple ooit stopt met Lightning, ze inderdaad voor draadloos opladen kiezen en niet voor opladen via usb-c. Op dit moment noemt hij de MagSafe-techniek echter nog niet volwassen genoeg. Zo kun je met MagSage nog geen data overzetten, je iPhone herstellen of analyse-, diagnose-, en gebruiksgegevens uitlezen. Zaken die wel nodig zijn voor een iPhone zonder poorten. Kortom: voorlopig zit de iPhone nog wel even vast aan de Lightning-kabel.

Analist Ming-Chi Kuo is een van de meest betrouwbare Apple-kenners. De laatste dagen is hij volop in het nieuws met een reeks nieuwe voorspellingen. Zo wist hij te vertellen dat er voorlopig geen nieuwe SE komt, kent hij diverse details over de iPhone 13 en voorspelt hij dat de iPhone 14 geen notch maar een cameragaatje heeft.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Bron: MacRumors