Terug naar Wordt je iPhone opzettelijk langzamer gemaakt?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Wordt je iPhone opzettelijk langzamer gemaakt?

Door Jelle Mol1 mei 2015 13:182 min. leestijd1

Het is veelgehoorde kritiek op fabrikanten van smartphones, tablets en computers: de apparaten zouden zodanig ontworpen worden dat ze na enkele jaren stukgaan en je gedwongen wordt een nieuw product te kopen. Of het nou een absurde complottheorie is of niet, onderzoek van de Harvard-universiteit laat in elk geval zien dat iPhone-gebruikers hun telefoon als langzamer ervaren wanneer een nieuwe iPhone is aangekondigd. De vraag is alleen: is dat werkelijk het geval of zit het allemaal in ons hoofd?

iPhone 6 lancering keynote

Googlen op ‘iPhone langzamer’

Een Hardvard-promovendus in economie bedacht in 2014 dat gebruikers die gefrustreerd zijn over iets dat niet werkt, daar waarschijnlijk op Googlen. Aangenomen dat het aantal zoekopdrachten op ‘iPhone slow’ een maatstaaf is, bleek een duidelijke trend waarneembaar. De zoekopdrachten piekten namelijk rondom iedere iPhone-release: van de iPhone 3G in 2008 tot en met de 5s en 5c in 2013. Natuurlijk wordt iedere iPhone na verloop van tijd langzamer, maar het is opmerkelijk dat dit gevoel vooral de kop opsteekt rondom de lancering van een nieuw paradepaardje.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

iPhone langzaam

Gevoel

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het om een gevoel gaat. De data bewijzen niet dat iPhones ook werkelijk trager worden. Juist doordat Tim Cook de nieuwste iPhone als ‘nog veel sneller en beter’ staat aan te prijzen, besef je plotseling dat je eigen toestel niet meer zo snel is. Om erachter te komen of dat het geval is, keken de onderzoekers naar vergelijkbare data van de Samsung Galaxy. Vreemd genoeg waren hier geen pieken te ontdekken die correleerden met het uitbrengen van nieuwe Galaxy-smartphones. Ook niet bij andere Android-toestellen.

Nieuwe iOS

Dat is opmerkelijk, maar daar willen we wel graag bij opmerken dat Apple’s aankondigingen altijd uitgebreid in het nieuws komen en de meeste iPhone-gebruikers zich ook meer betrokken voelen bij het merk. Dat is voor de gemiddelde Android-gebruiker totaal anders. Hoeveel gebruikers kijken immers naar een Galaxy-persconferentie? Desondanks gaat het om interessante gegevens, temeer omdat de data correleren met de introductie van een nieuwe versie van iOS. Die wordt over het algemeen geoptimaliseerd voor nieuwe toestellen, dus het zou goed kunnen dat een oude iPhone werkelijk wat langzamer wordt. De waarheid zal ergens in het midden liggen, want een uitleg van Apple hierover hoef je niet te verwachten.

Ervaar jij hetzelfde met de aankondiging van een nieuwe iPhone of het updaten van iOS?

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jasper
Lezer
Jasper

Iedere iOS upgrade op mijn iPad (2) heeft ervoor gezorgd dat het ding trager werd. De functionaliteit die er feitelijk werd toegevoegd is nihil, dus dat hier sprake is van een stukje zogenaamde planned obsolence lijkt mij een vaststaand, maar niet bewezen feit.