Terug naar iPhone 8: nieuwe 3D Touch voor OLED (geen Touch ID in scherm)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 8: nieuwe 3D Touch voor OLED (geen Touch ID in scherm)

Door Daan Jeuken23 januari 2017 10:333 min. leestijd0

Alle seinen wijzen erop dat we dit jaar een radicaal nieuwe iPhone 8 krijgen. Een OLED-scherm dat van rand tot rand (of zelfs erover) reikt, moet een van de hoogtepunten worden. Hiervoor is ook een nieuwe 3D Touch-sensor nodig en die komt eraan, evenals gezichtsherkenning. Bovendien werkt Apple aan een derde generatie Touch ID – maar of die al dit jaar klaar is, is nog twijfelachtig.

iPhone 8 scherm

iPhone 8 3D Touch

Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo van KGI krijgt de iPhone 8 een flexibel OLED-scherm dat over de randen krult. Zo’n scherm is echter fragieler dan de huidige LCD-displays van de iPhone. Dat klinkt als een slechte combi met 3D Touch, dat uitnodigt tot harder drukken. Daarom wordt de 3D Touch-sensor versterkt met een metalen structuur, die genoeg stevigheid biedt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Touch ID in scherm?

Dat het scherm aan de zijkanten zijn randen verliest, lijkt bijna een voldongen feit. Maar hoe zit het boven en onder? De geruchten over een iPhone die van voren volledig uit display bestaat, zijn nog iets minder nadrukkelijk. Als de homeknop en speakers in het scherm worden verwerkt, moet er een nieuwe Touch ID-sensor worden ontwikkeld. Volgens dezelfde Ming-Chi Kuo is Apple hier inderdaad mee bezig, maar hij verwacht deze knop dit jaar nog niet.

De huidige Touch ID-sensor leest de vingerafdruk doordat die de knop aanraakt. Als de voorkant van de iPhone echter alleen maar scherm wordt, moet Touch ID dus in het scherm verwerkt worden. Hiervoor voldoet deze ‘capacitieve’ sensor niet meer, daarom ontwikkelt Apple een optische. Het moeilijke hieraan is dat het flexibele OLED-scherm het signaal verstoort. Volgens de analist is de ontwikkeling nog in een vroeg stadium en zullen we deze Touch ID-sensor dit jaar nog niet in de iPhone zien. De kans op een traditionele thuisknop op de iPhone 8 is dus nog vrij groot.

Gezichtsherkenning

Naast Touch ID werkt Apple ook aan een andere vorm van identificatie, die al in enige vorm op de iPhone 8 moet komen: gezichtsherkenning. Volgens KGI focust Apple zich op herkenning van het hele gezicht, in plaats van alleen de iris. Op de lange termijn zou gezichtsherkenning Touch ID helemaal moeten vervangen als authenticator.

Kijkhoek-herkenning

Over de toepassing van gezichtsherkenning, schreven we vijf (!) jaar geleden al, op basis van een destijds verworven patent. Apple zou gezichtsherkenning namelijk veel breder willen inzetten dan voor alleen inloggen. Zo wordt op basis van het gezicht een gebruikersprofiel geladen (net als sinds kort met Touch ID op de nieuwe MacBook Pro). Het leukste is echter dat het iOS-apparaat de schermrotatie aanpast op basis van je gezicht: lig je op je zij in bed of op de bank, dan zal het scherm gewoon in portretmodus blijven. Dit is typisch het stapje verder denken dat we van Apple kennen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar