Terug naar iPadOS 16.2 bèta 1 is uit: nieuwe app, beter multitasken en meer
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPadOS 16.2 bèta 1 is uit: nieuwe app, beter multitasken en meer

Door Annemiek Lourensen26 oktober 2022 10:404 min. leestijd0

iPadOS 16.1 is nog geen week oud, maar Apple heeft nu al bèta 1 van de volgende update uitgebracht: iPadOS 16.2! Ontwikkelaars kunnen deze testversie nu al downloaden, later dit jaar komt de software ook naar jouw iPad. Wat is er allemaal nieuw in de update?

iPadOS 16.2 bèta 1

iPadOS 16.2 bèta 1

Bijna vijf maanden geleden kondigde Apple de grote nieuwe update voor je iPad aan: iPadOS 16. De software zou rond september verschijnen – samen met iOS 16 – maar later bleek dat er nog te veel kinderziektes waren. Daardoor werd de wereldwijde release nog eens anderhalve maand uitgesteld. Op maandag 24 oktober was het wél zover: iPadOS 16.1 werd uitgebracht. De oorspronkelijke versie werd meteen overgeslagen.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Nu zijn we slechts twee dagen verder, en Apple heeft al bèta 1 van iPadOS 16.2 uitgebracht. De update is een testversie, en dus uitsluitend beschikbaar voor app-ontwikkelaars. Later dit jaar wordt hij voor iedereen toegankelijk. En er staan dan een aantal vernieuwingen en verbeteringen op je te wachten. Wij hebben ze alvast op een rij gezet.

1. Freeform

iPadOS 16.2 beta 1 freeform

Waarschijnlijk de grootste aanwinst: de nieuwe app Freeform. Hier vind je een digitaal whiteboard waarop je alles mag schrijven, tekenen en plaatsen wat je wilt: teksten, schetsen, afbeeldingen, video’s, documenten en nog meer vormen van multimedia. Je kunt zowel alleen als samen aan de slag – het canvas wordt in real-time gesynchroniseerd. En doordat Freeform ook compatibel is met Facetime, is de app ideaal voor groepsprojecten en brainstormsessies.

Apple heeft de volledige app gepresenteerd tijdens de WWDC in juni. We weten dus precies wat we mogen verwachten en hoe de app eruit ziet. Wil je meer weten? Ontdek dan alles over Freeform.

2. Stage Manager: ondersteuning voor extern scherm

Stage Manager

Stage Manager zit al sinds de eerste versie van iPadOS 16 op de iPad, en kun je dus nu al gebruiken – mits je een iPad met M1- of M2-chip hebt. Met deze functie is het eindelijk mogelijk om apps in losse vensters te openen, zodat je ze over elkaar kunt slepen en tegelijkertijd kunt gebruiken. Net zoals op een Mac.

In de huidige versie van de software kunnen gebruikers vier vensters tegelijk openen. Maar in bèta 1 van iPadOS 16.2 heeft Stage Manager ondersteuning voor een extern scherm. Hierdoor kun je maar liefst acht apps tegelijk gebruiken: vier op je iPad, en vier op het andere scherm. Multitasken wordt dus naar een hoger niveau getild.

3. Woning-app

iPadOS 16.2 beta 1 woning

De architectuur van de Woning-app wordt vernieuwd. Het resultaat: smarthome-apparaten die sneller reageren en nauwkeuriger werken. Maar ga je over een tijdje updaten naar iPadOS 16.2, dan mogen je andere Apple-apparaten niet achterblijven. Deze moeten namelijk iOS 16.2, macOS Ventura 13.1, tvOS 16.2, watchOS 9.2 en HomePod 16.2 hebben om vlekkeloos met de app te blijven werken.

Heb je een toestel dat niet meer kan updaten? Dan raden we aan om dit apparaat niet meer actief te gebruiken met de Woning-app. Of om geen enkel toestel te updaten.

4. Dat valt op!

Dan nog een laatste mini update: de Instellingen app is een stukje opvallender geworden. Ga je in iPadOS 16.2 namelijk naar ‘InstelIingen>Algemeen>Software-update’, dan valt op dat de naam van de huidige versie van iPadOS ineens dikgedrukt is. Een functie kunnen we dit niet noemen, maar de verandering springt wel in het oog.

iPadOS 16.2 bèta 1 installeren

Doorgaans adviseren we om geen bèta te installeren als dit niet nodig is. Het blijft nou eenmaal een testversie, en die zitten vaak nog vol bugs die je dagelijks gebruik kunnen verstoren. Heb je nog ergens een oude iPad liggen? Download dan de software-update via het Apple Beta Software Program. Al kan dit niet direct: eerst moet de publieke bèta verschijnen, wat vooralsnog niet het geval is.

Meer update-nieuws

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van de laatste Apple-updates? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 16
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar