Terug naar iPadOS 16 is nu beschikbaar: is jouw iPad er klaar voor?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPadOS 16 is nu beschikbaar: is jouw iPad er klaar voor?

Door Laura Grootaarts24 oktober 2022 18:454 min. leestijd0

Het is zover: iPadOS 16 is nu beschikbaar. Dit is de grootste iPad-update van het jaar, met allerlei toffe nieuwe functies. Hoe kun je iPadOS 16 downloaden? Werkt het ook op jouw iPad? En wat is er nieuw? Dit moet je weten over de iPadOS 16 release.

iPad met iPadOS 16 en magic keyboard

Lang uitgesteld

Doorgaans verschijnen de nieuwe iOS- en iPadOS-updates tegelijkertijd. Maar misschien is het je al opgevallen: dit jaar gaat het anders. iOS 16 voor de iPhone is al in september verschenen. De iPad bleef al die tijd hangen op iPadOS 15.7. Vanavond verschijnen iOS 16.1, met daarnaast iPadOS 16.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Voor welke iPads?

Deze iPads krijgen de update naar iPadOS 16:

  • iPad Pro (alle versies)
  • iPad (5e generatie en nieuwer)
  • iPad mini (5e generatie en nieuwer)
  • iPad Air (3e generatie en nieuwer)

Als je een iPad mini 4 of een iPad Air 2 hebt, val je helaas voor het eerst buiten de boot: daarvoor is geen iPadOS 16 ondersteuning. Je kunt je iPad nog wel blijven gebruiken zoals je hem nu ook gebruikt, maar mist dus de nieuwe functies.

Wat is er nieuw in iPadOS 16.1?

iPadOS 16

Door iPadOS 16 word je iPad nog veelzijdiger en dat heeft alles te maken met nieuwe productiviteits- en samenwerkopties.

Met de Gedeelde iCloud fotobibliotheek houd je de foto’s van je familie of vriendengroep up-to-date. In de app Berichten kun je een bericht bewerken of intrekken, en er zijn meer opties om samen te werken. Mails kun je intrekken of inplannen voor verzending op een later moment en in Safari vind je voortaan gedeelde tabgroepen en kun je inloggen met Passkeys (er komt dan geen wachtwoord meer bij kijken). Stage Manager is een nieuwe manier van multitasken op de iPad. Je kunt tot vier apps naast elkaar zetten, zoals je ook op een Mac doet. Ook is de app Weer nu eindelijk te vinden op de iPad.

Wat er nog meer allemaal nieuw is, lees je in ons artikel iPadOS 16: nieuwe functies die de moeite waard zijn. Of duik nog dieper in de nieuwe functies met iPadOS 16 is uit en dit kun je ermee! (voor abonnees).

iPadOS 16 downloaden? Bereid je voor

Het liefst zou je nu natuurlijk meteen op die download-knop duwen. Vaak gaat dat ook helemaal goed, toch is het verstandig om je voor te bereiden op de update. Hiermee moet je rekening houden.

1. Maak een reservekopie

Over het algemeen gaat een update goed, maar je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Als je verstandig bent maak je een back-up. Dat klinkt ingewikkeld en tijdrovend, maar het is zo gebeurd.

  • Ga op je iPhone naar Instellingen en tik bovenin op je naam.
  • Tik op ‘iCloud’. Tik op ‘iCloud-reservekopie’.
  • Kies voor ‘Maak nu reservekopie’ of kijk daaronder of de huidige kopie nog actueel is.

2. Houd je inloggegevens bij de hand

Tijdens het updaten kan er gevraagd worden naar je toegangscode en je Apple ID – zorg ervoor dat je je gegevens bij de hand hebt. Niks is vervelender dan midden in de update vastlopen omdat je je gegevens niet weet.

3. Zorg voor voldoende opslag

Een update van dit kaliber vergt wat opslagruimte. Je krijgt vanzelf een melding als je te weinig opslag hebt, maar dat wil je niet. Via ‘Instellingen>Algemeen>iPad-opslag’ vind je de grootste ruimtevreters en ruim je je iPad razendsnel op.

4. Heb geduld

Het zal voornamelijk de eerste uren behoorlijk druk zijn op de servers van Apple en dat zorgt ervoor dat het updaten even kan duren. Sowieso kan het verstandig zijn om even af te wachten. Apple heeft iPadOS al maanden getest door middel van bèta’s, maar de ervaring leert dat de officiële release soms toch nog wat eigenaardigheden met zich meebrengt.

iPadOS 16 downloaden

Werk bij naar iPadOS 16

iPadOS 16 downloaden is gratis. Binnenkort verschijnt het rode update-bolletje automatisch bij de app Instellingen. Maar daarop hoef je niet te wachten! Vanaf ongeveer 19.00 uur vanavond kun je de update ook zelf al binnenhalen. Je downloadt en installeert iPadOS 16 direct al via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Let op: de update staat onderaan de pagina, waar je hem misschien gemakkelijk over het hoofd ziet. Tik hier op ‘Werk bij naar iPadOS 16’.

Zorg ervoor dat je op een wifi-netwerk zit en dat je batterij ruim voldoende is opgeladen of dat iPad aan de stroom hangt.

Profiteer optimaal van de updates met de iCreate specials!

iCreate specials

Wil jij snel aan de slag met alle toffe vernieuwingen en verbeteringen van macOS Ventura en iPadOS 16? Bestel dan nu de speciale edities en jij leest alle details over de updates. Of kies voor een pakket en je krijgt het gratis thuisbezorgd! Wij helpen je graag om het maximale uit jouw Apple-producten en de nieuwste updates te halen.

Bestel de specials

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 16
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar