Terug naar iPad 3G-abo’s: waarom zo duur?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPad 3G-abo’s: waarom zo duur?

Door Redactie iCreate25 mei 2010 16:153 min. leestijd1

De prijzen van de iPad 3G-abonnementen in Duitsland zijn sinds vanmiddag bekend. Onbeperkt surfen op de iPad 3G kost bij onze oosterburen 25 tot 34,95 euro per maand, afhankelijk van de provider. Ik vraag me af: waarom zo duur?

Eerst wil ik weten of deze prijzen in Nederland ook zullen gelden. Bij Vodafone Nederland is het iPad-abonnement ‘op dit moment niet aan de orde’. Niet zo vreemd aangezien de iPad pas in juli in de Benelux verschijnt. ‘Dus is ben te vroeg?’ ‘Ja, veel te vroeg’.  Vodafone kan dus nog niet bevestigen of ze in Nederland ook 29,95 euro per maand gaan rekenen voor onbeperkt internet op de iPad 3G.

T-Mobile laat nog minder los over de prijzen van hun abonnement voor de iPad 3G. Op mijn vraag ‘zijn jullie al bezig met het Nederlandse iPad-abonnement?’ is het antwoord verrassend: ‘Hier kan ik geen “ja” op zeggen, dan bevestig ik dat we ermee bezig zijn. Er is helemaal niets bekend. Niet of we ermee bezig zijn of dat we de iPad gaan voeren.’ Zo, dat is een frappant antwoord. ‘Ik hoef dus ook niet te vragen op jullie dezelfde prijzen gaan hanteren als jullie Duitse collega’s?’ ‘Nee.’

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Vodafone en T-Mobile weigeren dus iets te verklappen. Ik kan me echter voorstellen dat over een paar maanden toch blijkt dat de prijzen grotendeels overeen komen. Laten we daar stiekem vanuit gaan.

Het valt op dat de prijzen voor mobiel internet voor de iPad fors hoger liggen dan die voor de iPhone. Bij T-Mobile kost onbeperkt internet voor de iPad 3G maar liefst 34,95 euro per maand. Een iPhone-abonnement met 150 belminuten en ongelimiteerd internet kost maar 29,95 euro! Bij Vodafone hetzelfde verhaal: internet voor iPad 29,95 euro, voor iPhone slechts 9,95 euro. Waarom dit verschil?

De providers beschouwen de iPad als een laptop en dus zijn de prijzen voor het abonnement daar ook naar. Dit heeft te maken met de hoeveelheid data die gebruikers verslepen. Onbeperkt internet op de laptop wordt ongetwijfeld verder gerekt dan internet op de iPhone. Met de laptop downloaden gebruikers films en software, op de iPhone wordt slechts gesurft. De snelheid van de verbinding kan ook een verschil maken, maar die lijken steeds vaker op een lijn te liggen.

‘Onbeperkt’ internetten is ook niet echt onbeperkt. Er is altijd sprake van een fair-use regeling. De consument mag maximaal 10 keer het gemiddelde van alle gebruikers aan data downloaden. Dit gemiddelde zal onder laptopgebruikers ongetwijfeld hoger liggen dan onder iPhoners. Meer data zorgt voor hogere kosten.

Maar de iPad is toch geen laptop? Fanatiek downloaden is er niet bij want voor applicaties groter dan 20 MB moet je op zoek naar een WiFi-verbinding. De vergelijking met de iPhone is ook niet helemaal eerlijk:  videostreams voor de iPad hebben namelijk een hogere resolutie (lees: meer data) waardoor de downloadteller verder oploopt. Daar komt bij dat de gemiddelde iPhone-gebruiker de internetverbinding gebruikt ‘voor erbij’. Consumenten die bewust een iPad 3G (een mobiel internet iPad) aanschaffen, hebben de bedoeling uitgebreid te gaan surfen in tegenstelling tot de iPhone.

Wat de logica ook mag zijn, feit blijft dat mobiel internet voor de iPad 3G flink prijzig is. Gaan we nu allemaal een tweede simkaart aanvragen van ons iPhone-abonnement en deze gebruiken om mee te internetten op de iPad? We weten dat het werkt, net nog getest. Of zullen de providers hier in de toekomst een stokje voor gaan steken?

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

• Abonnement met inruilgarantie
• Profiteer van lage maandlasten

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Johan Bakker
Lezer
Johan Bakker

De prijzen van hier in Nederland wel mee, de duurste is maar 50 euro per maand.