Terug naar Zó wil Apple iOS-problemen in de toekomst voorkomen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zó wil Apple iOS-problemen in de toekomst voorkomen

Door Laura Grootaarts22 november 2019 10:242 min. leestijd0

De introductie van iOS 13 afgelopen september verliep bepaald niet gladjes: de problemen stapelden zich op. En sommige aangekondigde functies zijn noodgedwongen uitgesteld. Dat moet als volgend jaar iOS 14 verschijnt heel anders. Apple is nu al bezig met een andere aanpak, zo blijkt uit een interne memo die in handen is gekomen van Bloomberg.

iOS 13

iOS-problemen: update na update

iOS 13 verscheen op 19 september en heeft twee maanden later al acht (!) updates gehad. In sommige gevallen om nieuwe functies te introduceren, maar het ging vaak toch om probleemoplossingen. En nog steeds wordt er volop geklaagd over de eigenaardigheden van het nieuwe besturingssysteem. Onlangs is er bij Apple een kickoff geweest voor het ontwikkelen van het nieuwe iOS met onder meer Apple-topman Craig Federighi, en daarin is een nieuwe werkwijze besproken. Die moet soortgelijke ellende in de toekomst voorkomen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Meer weten over iOS 13?
Bekijk dit dossier

Nieuwe aanpak

Apple is nu dus al bezig met iOS 14, dat intern de codenaam ‘Azul’. Het is de bedoeling dat ontwikkelaars functies die nog niet af zijn of goed werken, uit kunnen zetten. Testers kunnen dan de nieuwe functies één voor één in- of uitschakelen. Zo kan de impact van iedere aanpassing individueel getest worden. Ook moeten de verschillende teams beter op elkaar zijn ingespeeld. Sommige teams leverden voorheen dagelijks iets op, andere wekelijks. In de testsoftware zaten daarom functies die in verschillende stadia van ontwikkeling verkeerden, wat voor allerlei moeilijkheden zorgde.

Al met al lijkt iOS 14 een herhaling van iOS 12 uit 2018. Met dat besturingssysteem legde Apple de focus minder op nieuwe functies, en meer op stabiliteit, snelheid en kwaliteit. De introductie van iOS 12 verliep daardoor een stuk minder rumoerig dan die van iOS 13. Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd waren er nog maar twee iOS-updates geweest in plaats van acht.

De nieuwe manier van testen wordt overigens gebruikt voor álle besturingssystemen van Apple. Naast iOS zijn dat iPadOS, watchOS, macOS en tvOS. Want ook bij die updates ging er nogal wat verkeerd. Zo kwam watchOS in eerste instantie slechts uit voor een beperkt aantal Apple Watch-modellen en zorgde macOS Catalina voor vele vastlopers.

Meer weten over iOS 14?
Bekijk dit dossier
iCreate 148
iCreate 148
32 iPhone-tips die je leven redden 🛟

Bron: Bloomberg

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 14
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar