Terug naar 'iOS-broncode lekte via Apple-medewerker'
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

'iOS-broncode lekte via Apple-medewerker'

Door Laura Grootaarts12 februari 2018 09:252 min. leestijd0

Vorige week stond de broncode van iBoot – een component van iOS – plotseling op internet. Nu blijk het lek te zijn ontstaan via een voormalig Apple-medewerker, zo meldt Motherboard.

Aangespoord door vrienden uit de jailbreak-community

Het gaat om een gedeelte van de broncode van iOS 9.3, een al wat oudere versie van het besturingssysteem, die was vorige week plotseling beschikbaar via GitHub. Nu blijkt dat de code al in 2016 gelekt is via een Apple-medewerker. Maar het was nooit zijn intentie dat de code zo wijdverspreid zou raken.

De medewerker werd aangespoord door vrienden uit de jailbreak-community en heeft de code aanvankelijk gedeeld in een groepje bestaande uit vijf personen. Die zouden ook niet de bedoeling hebben gehad om de code verder te verspreiden, maar op een of andere manier is de code toch in verkeerde handen gevallen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

iOS-broncode lek: angst voor juridische stappen

Eén van de vijf vrienden zegt er het volgende over: ‘Ik werd al paranoïde bij de gedachte dat de code via één van ons zou lekken. De iBoot-broncode hebben en niet bij Apple werken, dat is ongehoord. Ik persoonlijk wilde nooit dat de code het daglicht zou zien. Niet uit hebzucht, maar uit angst voor juridische stappen van Apple. De Apple-community zit vol met nieuwsgierige kinderen en tieners. Ik wist dat als zo’n kind het in handen zou krijgen, het dom genoeg zou zijn om het op GitHub te plaatsen.’

iOS 9.3

Medio 2017 begon de code toch te circuleren op het internet. De code belandde zelfs op Reddit, waar deze al snel verwijderd werd. Maar vorige week stond de code op GitHub en wist hij wel héél veel aandacht te trekken. Volgens insiders gaat het overigens niet om exact de code uit 2016, maar om een kopie ervan.

Apple bevestigde vorige week al dat de code inderdaad authentiek is. Ze gaven daarbij ook aan dat er geen reden tot zorg is, omdat iOS diverse beveiligingslagen heeft.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar