Terug naar iOS 7: Nieuwe look, top 10 nieuwe functies
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 7: Nieuwe look, top 10 nieuwe functies

Door Daan Jeuken11 juni 2013 14:514 min. leestijd2

Het hoge woord kwam er gisteren eindelijk uit: iOS 7 heeft een compleet nieuwe look gekregen. Niets lijkt meer op wat het in iOS 6 is, maar toch voelt het besturingssysteem absoluut nog vertrouwd aan. Behalve nieuwe kleurtjes heeft iOS 7 ook toffe nieuwe functies gekregen.

Looks

De nieuwe look is fris, flitsend en kleurrijk. Of je het mooi vindt, is een tweede. Behalve de nieuwe kleurtjes en icoontjes vallen ook de animaties direct op. Alle acties gaan gepaard met een nieuwe animatie, of je nu een app afsluit, een map opent of de iPhone ontgrendelt. Het zijn met name de details die het nieuwe ontwerp weer typisch Apple maken, zoals het klokicoon dat de huidige tijd aangeeft, de achtergrond die beweegt als je de iPhone draait en de chique transpante overlay waarin bijvoorbeeld het toetsenbord en het Berichtencentrum zijn uitgevoerd.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Tien pijlers

Behalve een uiterlijke verandering, brengt iOS 7 ook veel nieuwe functies. Hiervan zijn er vele kleine, zoals de Spotlight die nu boven in elk thuisscherm zit en het naar links vegen in om het even welk menu. Maar er zijn tien grote nieuwe functies.

Bedieningspaneel

In het bedieningspaneel kun je razendsnel zaken als vliegtuigmodus, wifi en niet storen aan- en uitzetten, de helderheid instellen, de muziek bedienen en de camera, calculator, klok of zaklamp gebruiken. Sounds familiar? Jailbreakers kennen dit al jaren van SBSettings, maar daarom is het niet minder praktisch.

Berichtencentrum

Het Berichtencentrum is niet meer gewoon een lijstje van gemiste meldingen, maar biedt je ook een overzicht van wat de dag zal brengen, qua weer, agenda, herinneringen en aandelen.

Multitasking

De multitaskbalk bestaat niet meer uit een rij icoontjes, maar zijn miniaturen van de programma’s. Veeg ze naar boven en je sluit de apps af. Tevens worden de voornaamste apps op de achtergrond geüpdatet, als je bijvoorbeeld wifi-verbinding hebt.

Camera

De camera is grondig herzien. Het is nu super eenvoudig om te wisselen tussen foto’s en films, panoramamodus of de nieuwe vierkante modus. Het toevoegen van filters is ook een fluitje van een cent.

Foto’s

Je fotoalbum is nu waarschijnlijk nog een lange, onoverzichtelijke lijst foto’s. Daar is orde in aangebracht. Foto’s worden verzameld op plaatsen, momenten en jaren.

AirDrop

Het ontbreken van de mogelijkheid om bestanden en foto’s met andere iPhones te delen, was al jaren een groot gemis in iOS. AirDrop lost dit op: andere apparaten in de buurt worden snel gevonden en met een tik deel je je bestanden.

Safari

Safari is opnieuw ingericht, met als doel het leesplezier te verhogen. Pagina’s worden beeldvullend weergeven, knoppen en balken komen pas in beeld als je ze nodig hebt en veeg naar links en rechts om tussen pagina’s te wisselen. Leuk zijn de gedeelde koppelingen, waarin je in één keer door al je Twitter-links kunt bladeren. Erg handig is de iCloud-sleutelhanger. Hierin kun je niet alleen al je inloggegevens en wachtwoorden opslaan en synchroniseren met je iOS- en OS X-apparaten, er zit ook een wachtwoordgenerator in, zodat je overal andere wachtwoorden hebt, maar ze niet hoeft te onthouden.

iTunes Radio

Het langverwachte iTunes Radio werd gisteren inderdaad geïntroduceerd. Met deze Pandora-vervanger kun je onbeperkt muziek luisteren. Luister radiostations, stel ze zelf samen en het mooie is dat hoe meer je iTunes Radio gebruikt, hoe meer het zich aansluit aan jouw wensen. iTunes Radio is gratis als je advertenties wenst, anders moet je een iTunes Match-abonnement nemen (à 25 euro). Helaas is iTunes Radio alleen nog in Amerika verkrijgbaar.

Siri

Siri heeft weer nieuwe functies gekregen, heeft nieuwe informatie tot zijn beschikking (zoals Wikipedia) en je kunt er ook je iPhone mee bedienen, zoals bluetooth uitschakelen. Siri is er nog steeds niet in het Nederlands, maar Eddy Cue verklapte wel dat er meer talen aan zitten te komen. De kans is groot dat bij de iPhone 5S-lancering Nederlands aan Siri wordt toegevoegd. De talen die wel al beschikbaar zijn, hebben nu een mannen- en een vrouwenstem.

App Store

De App Store heeft behalve een compleet nieuwe look twee nieuwe functies: ‘Populair vlakbij’, waarbij apps op basis van je locatie worden aangeboden en de kinderafdeling. Klap op de vuurpijl is dat apps voortaan automatisch worden geüpdatet.

Uitsmijter

De One More Thing van iOS 7 is de nieuwe mogelijkheid van Zoek mijn iPhone. Is je iPhone gestolen, dan kun je hem op afstand wissen en als je dat doet, kan het apparaat pas weer gebruikt worden als je inlogt met het Apple ID waarmee je hem gewist hebt. Dat moet de massale diefstal van iPhones een halt toeroepen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
DBL1985
Lezer
DBL1985

Ik ben zeer blij met de aankondiging van iOS7, ik vindt het persoonlijk erg mooi! Ieder zijn mening natuurlijk hé! Ik zou het wel super vinden als Siri uiteindelijk ook in het nederlands beschikbaar zou worden.

DBL1985
Lezer
DBL1985

Ik ben zeer blij met de aankondiging van iOS7, ik vindt het persoonlijk erg mooi! Ieder zijn mening natuurlijk hé! Ik zou het wel super vinden als Siri uiteindelijk ook in het nederlands beschikbaar zou worden.