Terug naar iOS 4.3: iPad kan zonder homebutton
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 4.3: iPad kan zonder homebutton

Door Daan Jeuken18 januari 2011 11:332 min. leestijd1

Vorige week kwam de bètaversie van iOS 4.3 uit. Dit prototype van het nieuwe iOS maakte multitouch met vijf vingers mogelijk. Nu de testers een kleine week met het nieuwe besturingssysteem hebben kunnen spelen komen ze tot de conclusie dat de homeknop van de iPad nergens meer voor nodig is.

Snel, safe en simpel
In iOS 4.3 nemen multitouchgebaren veel functies over van de homeknop. Zo moet je momenteel nog dubbelklikken om naar de multitaskingbalk te gaan, maar in 4.3 hoef je hiervoor maar naar boven te vegen. Een veeg naar beneden doet de balk weer verdwijnen.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

‘Dit is veel sneller en gemakkelijker dan te dubbelklikken om de balk te laten verschijnen en weer te dubbelklikken om hem te laten verdwijnen’, aldus de testers. ‘Een ander gebaar is helemaal nieuw. Door met vier of vijf vingers naar links of rechts te vegen kun je tussen verschillende programma’s switchen. Al deze gebaren zijn bijzonder vloeiend en besparen een hoop tijd. Tijdens mijn uitgebreide test had ik geen enkele behoefte om de homeknop nog te gebruiken.’

Volumeknop biedt uitkomst
Om de homeknop definitief te laten varen, zal er echter meer moeten veranderen dan een paar multitouchbewegingen. Zo gebruik je de knop ook voor het maken van schermafbeeldingen of voor een reset – beide in combinatie met de slaap/waak-knop. Maar in plaats van de homeknop zou hier net zo goed een volumetoets voor kunnen worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor het activeren van de spraakherkenning.

Niet voor de iPhone
De homeknop lijkt op de iPad dus stilletjes aan overbodig te worden. Voor de iPhone is dit een ander verhaal. Om multitouch met vijf vingers uit te voeren is het scherm volgens de testers toch echt te klein.

Kun jij zonder homebutton?

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rik Muller
Lezer
Rik Muller

Ik kan voorlopig niet zonder homeknop. Ik gebruik sinds enige tijd een speciale stylus voor mijn iPad. Het begon mij op te vallen dat ik, als ik mijn iPad trots toonde aan vrienden en kennissen, ik vaak als opmerking te horen kreeg: wat een vieze vegen en vlekken op het scherm, waarbij blikken van afschuw werden getoond. En als je van afstand schuin naar het scherm kijkt valt je inderdaad op dat het vol vegen en vlekken zit. Nu ik de stylus gebruik (Griffin) blijft mijn scherm veel schoner. Het gebruik van meer vingers gaat mij weer een scherm bet… Lees meer »