Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 15 bèta 2: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen!

Auteur: Koen van Ekeren
3 reacties


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vandaag de tweede ontwikkelaarsbèta van iOS 15 en iPadOS 15 uitgebracht. Daarin zijn allerlei nieuwe functies toegevoegd, waaronder SharePlay, kleding voor Memoji, een nieuw Apple Kaarten-icoon en meer. In dit artikel zetten we de vernieuwingen op een rij.

iOS 15 bèta 2

In juni kondigde Apple de nieuwe besturingssystemen voor de iPhone en iPad aan. Om ervoor te zorgen dat er in iOS 15 en iPadOS 15 zo min mogelijk fouten zitten, brengt Apple testversies uit: bèta’s. Momenteel is de iOS 15 bèta 2 er alleen voor app-ontwikkelaars, maar binnenkort brengt Apple ook een publieke bèta uit. Die kan iedereen installeren.

In de tweede bèta heeft Apple flink wat bugs uit de software gesloopt, zo blijkt uit de Release Notes van Apple. Daarnaast vind je er een paar nieuwe functies. Dit zijn de leukste.

1. Memoji-kleding


kooptip

Ben je een Memoji aan het personaliseren, dan kun je hem ook een ander outfit aanmeten. Je hebt de keuze uit 42 kledingstijlen, waarbij je ook de kleuren kunt aanpassen. De kleding is te zien bij de Memoji-stickers die je verstuurt.

Het is niet het enige wat voor de Memoji verandert met iOS 15. Je kunt de kleur van je linkeroog laten afwijken van je rechter en vice versa, er zijn nieuwe brilmonturen, je kunt een hoofddeksel verschillende kleuren geven en er zijn toegankelijkheidsopties. Zo geef je je Memoji een Cochleair implantaat, zuurstofslang of zachte helm.

2. Apple Kaarten-icoon

Met iOS 15 heeft Apple zijn Kaarten-app veel nieuwe functies gegeven. Daar hoort blijkbaar ook een nieuw jasje bij, want de navigatie-app heeft een nieuw app-icoon gekregen. Het icoon ziet er minimalistischer uit en het schild met Interstate 280 is verdwenen.

3. Vegen voor Snelle notities

Even snel een aantekening maken? Het kan vanaf iPadOS 15 zonder dat je de Notities-app hoeft te openen. Je haalt het digitale kladblok al tevoorschijn door vanuit rechtsonder het scherm naar binnen te vegen. In de eerste bèta van iPadOS 15 werkte dit alleen in combinatie met een Apple Pencil, maar je kunt nu ook een vinger gebruiken. De functie werkt systeembreed, dus je kunt het gebruiken in alle apps, en vanaf het startscherm.

4. SharePlay

In de tweede bèta heeft Apple een belangrijke functie voor FaceTime toegevoegd: SharePlay. Daarmee deel je tijdens het videobellen content. Zo luister je bijvoorbeeld samen naar een afspeellijst van Apple Music, of bekijk je tegelijk een aflevering van Apple TV+. Dit werkt ook in combinatie met een Apple TV. Bekijk je een serie op de televisie, dan kun je de content via FaceTime delen en loopt het beeld en geluid synchroon.

5. Safari

In Safari is de refresh-knop verdwenen. Een pagina opnieuw laden doe je nu door de pagina naar beneden te trekken. Als je een iPad in combinatie met een toetsenbord gebruikt is dat niet zo handig, en daarom heeft Apple de knop in iPadOS 15 teruggebracht. Hij is wel alleen te zien als je met een muis of trackpad over de adresbalk beweegt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!