Terug naar Aan de slag met iOS 15.3 en macOS 12.2
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumNieuws

Aan de slag met iOS 15.3 en macOS 12.2

Door Ward Edema27 januari 2022 10:043 min. leestijd0

Apple heeft gisteren iOS 15.3, iPadOS 15.3 en macOS Monterey 12.2 uitgebracht. Deze updates dichten een groot lek in Safari, en voeren belangrijke verbeteringen door in ingebouwde apps. Speciaal voor abonnees lichten we alle verbeteringen uitgebreid toe.

iOS 15.3

 


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1. Lek in Safari

Safari in iOS 15 en Safari 15 op de Mac hadden te maken met een flink lek. Hierdoor werd het mogelijk voor websites om te zien welke sites je allemaal geopend had, en op welk account je daar ingelogd was. Dit maakte het voor malafide websites mogelijk om een uitgebreid profiel van je op te bouwen met bezochte websites en je accounts.

Safari lek update

Dit lek is nu gedicht in iOS 15.3 en macOS 12.2 (en ook in macOS Big Sur 11.6.3). Hierdoor zijn je tabbladen en accountgegevens weer veilig: wel zo prettig. De ontdekker van het Safari-lek heeft overigens een speciale website gebouwd om te testen of je browser veilig is, dus je kunt direct zien dat de update werkt!

2. Nieuwe Muziek-app

In macOS 12.2 is de Muziek-app compleet vernieuwd, maar de kans is groot dat je het verschil niet direct ziet. Het gaat namelijk met name om verbeteringen ‘under the hood’.

Muziek macOS 12.2

De Muziek-app op de Mac was grotendeels gebaseerd op het oude iTunes, en bestond vooral uit webinhoud. Dit betekent eigenlijk dat het zoeken naar en browsen door muziek via een soort verborgen Safari-browser ging. Hierdoor was de app veel trager dan op iOS.

In macOS 12.2 gebruikt de Muziek-app geen webinhoud meer. Hierdoor zoek je sneller, en scrol je sneller door je muziek. En als je héél goed kijkt, zie je kleine verschillen in de interface.

3. ProMotion in Safari

Ben je de gelukkige eigenaar van een MacBook Pro 2021? Dan zul je extra blij zijn met macOS 12.2! In deze update heeft Safari namelijk verbeterde ondersteuning voor het ProMotion-scherm. Hierdoor gaat scrollen véél soepeler dan voorheen, met de volledige 120 Hz-verversingssnelheid die de MacBook ondersteunt.

Waarschijnlijk hebben uiteindelijk meer Macs hier baat bij: we verwachten namelijk dat ook de aankomende iMac Pro ondersteuning krijgt voor ProMotion, en misschien zelfs de MacBook Air 2022.

4. Véél beveiligingsupdates

De nieuwe versies van iOS en macOS hebben naast de fix voor het lek in Safari nog een hele waslijst aan beveiligingsupdates. Zo heeft iOS 15.3 tien zwakke punten in de beveiliging gerepareerd, en macOS 12.2 maar liefst dertien.

Je kunt teruglezen om welke beveiligingsupdates het precies gaat op speciale pagina’s van Apple over iOS 15.3 en macOS 12.2.

Hier moet je (helaas) nog op wachten

Universele bediening Monterey

Als je alle ontwikkelingen rondom macOS en iOS hebt gevolgd, dan weet je wel dat we nog wachten op één belangrijke functie: Universele bediening. Hiermee wordt het mogelijk om je muis tussen je Mac en je iPad te bewegen, en bestanden van de één naar de ander te verslepen.

De functie werd al aangekondigd tijdens de WWDC in juni 2020, maar is nog altijd niet beschikbaar. Apple geeft zelf aan de functie in het voorjaar uit te brengen: dat wordt dus helaas nog even wachten op iOS 15.4 en macOS 12.3!

Bron: 9to5mac

 

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar