Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 15.2: deze 11 functies komen naar je iPhone

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iOS 15.2 bèta


Lees verder na de advertentie

Apple heeft al zes bèta’s uitgebracht van iOS 15.2, en de update komt nu bijna uit: wij zetten alle nieuwe iOS 15.2-functies voor je op een rij.


Toevoeging 13 december 19.00 uur: inmiddels is de update verschenen en kun je de onderstaande functies dus ook uitproberen op jouw iPhone!

iOS 15.2 functies

De release van iOS 15 is een beetje vreemd dit jaar: veel functies die wel tijdens de WWDC waren aangekondigd, kwamen toch niet. In plaats daarvan heeft Apple ervoor gekozen om veel vernieuwingen pas in de opvolgende updates toe te voegen.

iOS 15.1 bracht al SharePlay, waarmee je met je FaceTime-gesprekspartner video’s, muziek en meer deelt. In iOS 15.2 komen daar het beloofde Privacyrapport, Communicatieveiligheid en Digitale erfenis bij. Maar ook veel niet-aangekondigde functies zijn toegevoegd. Wij hebben alle 11 nieuwe functies voor je op een rij gezet.

1. Privacyrapport


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

iOS 15.2 Privacyrapport

Met Privacyrapport, of ook ‘Rapport over privacy van apps’ genoemd (iets minder catchy), zie je in een overzicht welke data je apps in de afgelopen week hebben opgevraagd. Zo weet je direct of een app misschien te vrij omgaat met z’n toestemmingen, zoals het gebruik van je microfoon, camera of locatiegegevens. De optie staat onder ‘Instellingen>Privacy>Rapport over privacy van apps’. Lees er meer over in Privacyrapport apps: wat spoken apps uit met je gegevens?

2. Digitale erfenis

iOS 15.2 Digitale erfenis

Digitale erfenis laat je een erfeniscontact aanmaken. Deze persoon krijgt toegang tot de gegevens uit je Apple-account wanneer je komt te overlijden. Hiervoor moet nog wel een overlijdensakte ingediend worden ter veiligheid, en is er toegang nodig tot één van de apparaten van de overledene. Je vindt de optie in ‘Instellingen>[Jouw naam]>Wachtwoord en beveiliging>Erfeniscontact’.

3. Onbekende objecten

iOS 15.2 Zoek Mijn

Met ‘Onbekende objecten’ in de Zoek Mijn-app zoek je naar … onbekende objecten! Als je het vermoeden hebt dat iemand je probeert te volgen met een AirTag of een ander Zoek Mijn-apparaat zoals AirPods, dan speur je die met deze nieuwe functie snel op. De vraag is echter of deze functie het uiteindelijk gaat halen: in de laatste bèta’s is hij namelijk verdwenen.

4. Communicatieveiligheid

Communicatieveiligheid is één van de manieren waarop Apple online kindermisbruik tegen wil gaan. Met deze functie wordt er via kunstmatige intelligentie gekeken naar verstuurde of ontvangen foto’s via Berichten. Als hier expliciete content in zit, dan komt er een waarschuwing in beeld. Wordt de foto alsnog verzonden of bekeken, dan worden de ouders ingelicht.

5. Verberg mijn e-mailadres

Vanaf iOS 15.2 is het mogelijk om je e-mailadres te verbergen bij een verzonden e-mail. Als je een e-mail stuurt, hoef je alleen op ‘Van’ te tikken en de optie te selecteren. Dit is bijvoorbeeld handig als je bang bent dat je e-mailadres anders bij spammers terechtkomt.

6. Verbeterde TV-app

iOS 15.2 TV

De Apple TV-app op de iPad is op de schop gegaan. De tabbladen zijn vervangen door een zijbalk, die meer navigatie-opties toont. Ook kun je nu direct vanuit de Apple TV-app door de iTunes Store voor films browsen.

7. Meldingenoverzicht

iOS 15.2 meldingenoverzicht

Het meldingenoverzicht is in iOS 15.2 onder handen genomen. Hier zie je een samenvatting van niet-dringende meldingen, die je daardoor niet gedurende de dag storen. Het uiterlijk is helemaal vernieuwd, en het is nu mogelijk om het hele overzicht in één keer te wissen.

8. Macromodus

De macromodus op de iPhone 13 Pro (Max) is wat onhandig: hij activeert namelijk uit zichzelf, en is niet handmatig in- of uit te schakelen. Daar komt in iOS 15.2 verandering in met een speciaal knopje in de Camera-app om het te activeren. Die knop kun je overigens in ‘Instellingen>Camera’ aan- of uitzetten.

9. Herinneringen

iOS 15.2 herinneringen

In Herinneringen is het sinds iOS 15 mogelijk om tags te gebruiken om herinneringen gemakkelijk terug te vinden. In iOS 15.2 kun je die tags beter beheren, doordat het mogelijk wordt om er eentje uit al je herinneringen te wissen, of de naam ervan in al je herinneringen tegelijk te veranderen. Dit doe je door een tag wat langer ingedrukt te houden.

10. Muziek

iOS 15.2 Muziek

In Muziek wordt het nu eindelijk mogelijk om te zoeken in afspeellijsten. Dus wil je graag een afspeellijst starten met een specifiek nummer, en heb je geen zin om te scrollen door een lange lijst met muziek? Dan kan dat nu!

11. SOS-noodmelding

Last, en eigenlijk ook wel een beetje least: SOS-noodmelding. Voorheen moest je de zijknop en de volumeknop vijf seconden ingedrukt houden om automatisch 112 te bellen. Dit gebeurde nog wel eens per ongeluk! Met iOS 15.2 is dit verlengd naar acht seconden, waardoor de kans hierop kleiner is.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

iOS 15.2 functies: wanneer krijg ik ze?

Wanneer iOS 15.2 officieel uitkomt, is nog onbekend. De verwachting is dat dit erg snel zal zijn: misschien zelfs deze week nog. Je kunt ook de bèta downloaden (op eigen risico): je leest in ons publieke bèta-artikel hoe je dit doet.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!