Terug naar ‘Dit zijn álle vernieuwingen in iOS 13’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Dit zijn álle vernieuwingen in iOS 13’

Door Laura Grootaarts6 mei 2019 16:385 min. leestijd2

Nog minder dan een maand, en dan vindt Apple’s eerstvolgende event plaats. Op maandag 3 juni begint Apple’s WWDC, en om 19.00 uur Nederlandse tijd start de keynote. Apple geeft ons dan een sneakpreview van de verschillende besturingssystemen die dit najaar vernieuwd worden. Wat kunnen we verwachten van iOS 13? Bloomberg licht alvast een tipje van de sluier op. Wat dacht je van een systeem om alles mee terug te vinden? Of een iPad als tweede scherm?

Ander ontwerp

Sommige elementen van het besturingssysteem krijgen een andere look. Om te beginnen verwacht Bloomberg een donkere modus, die ervoor zorgt dat je iPhone of iPad in de avonduren beter leesbaar is. Je activeert deze speciale nachtmodus waarschijnlijk via het Bedieningspaneel. Boeken gaat er ook net even anders uitzien: een vernieuwde tracker laat zien hoever je gevorderd bent in een boek, en er komt een beloningssysteem dat je uitdaagt om meer te lezen. Verder wordt het widget-scherm aan de linkerzijde van het thuisscherm weer wat gepolijst, net zoals de animaties bij het multitasken en het sluiten van apps.

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Gezondheid-app

Apple wil dat je nog gezonder gaat leven en breidt daarom de app Gezondheid verder uit. Ze komt er in de app een sectie betreffende het gehoor: hierin zie je terug hoe hoog het volume van je AirPods nu eigenlijk staat. Ook het niveau van het omgevingsgeluid wordt hiermee in kaart gebracht. Verder wordt het in Gezondheid gemakkelijker om de menstruatiecyclus bij te houden, iets waarvoor je nu bent aangewezen op apps van externe partijen.

Je iPad als tweede scherm

Heb je een iPad en een Mac? In de toekomst kun je je iPad als tweede scherm gebruiken bij je Mac. En heb je ook nog een Apple Pencil, dan verandert je iPad hiermee in een Wacom-achtig tekentablet voor bij je Mac.

Herinneringen

In de App Store staan momenteel talloze apps om to-dolijstjes in bij te houden. Je zou Apple’s eigen Herinneringen-app bijna vergeten. Met iOS 13 komt daarin misschien verandering, want deze app wordt flink verbeterd. De vernieuwde app bestaat straks uit een rooster opgedeeld in vier secties: taken voor vandaag, alle taken, ingeplande taken en taken met prioriteit. Voor de duidelijkheid heeft iedere sectie een eigen kleurtje gekregen.

Schermtijd: meer grip op kinderen

In Schermtijd kunnen ouders voortaan vastleggen met wie hun kinderen contact mogen hebben en op welk moment. Een voorbeeld: ze kunnen instellen dat de kinderen ’s avonds alleen maar contact kunnen hebben met ouders of grootouders.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

Berichten

Berichten krijgt een makeover waardoor de app een beetje meer gaat lijken op WhatsApp. Gebruikers kunnen een profielfoto en profielnaam instellen en zelf aangeven wie dit te zien krijgt. Er komt ook een nieuw menu om sticker-versies van animoji’s en memoji’s te versturen, een optie die nu ook bestaat maar vaak over het hoofd wordt gezien.

Zoek mijn iPhone zoekt álles

Apple gaat de apps ‘Zoek mijn iPhone’ en ‘Zoek mijn vrienden’ combineren tot een app waarin je álles terug kunt vinden. Alles? Ja, alles Waarschijnlijk brengt Apple ook een dongel uit die je kunt bevestigen aan spullen die je niet wilt kwijtraken. Je sleutelbos, je hond, je tas. Alles, dus.

Mail

In de ingebouwde Mail-app kun je straks individuele gesprekken dempen en mail van bepaalde contacten blokkeren. Het wordt gemakkelijker om verschillende folders in je inbox te beheren.

Bedtijdmodus

De tab Bedtijd in de app Klok wordt geavanceerder. Nu kun je op dit tabblad aangeven wanneer je gaat slapen en wanneer de wekker gaat. Dat zegt wel iets over je slaappatroon, maar het kan zeker beter. Wellicht komt er een slaap-tracker op de nieuwe Apple Watch, en zullen de bevindingen daarvan op deze plek terug te vinden zijn.

Woning

Woning

De app Woning wordt een stukje slimmer. Hiermee stuur je de verschillende slimme apparaten in je huis aan: van lampen tot de thermostaat. Woning krijgt met iOS 13 een betere integratie met beveiligingscamera’s. Ook wordt het mogelijk om gemaakte opnames terug te kijken.

Veegtoetsenbord

Typen op een digitaal toetsenbord op je iPhone of iPad: het blijft behelpen. Apple doet er wel alles aan om het fijner te maken. Voor iOS 13 zouden ze een veegtoetsenbord ontwikkelen. Zulke toetsenborden zijn op Android al gemeengoed, en ook via de App Store zijn er al verschillende beschikbaar. Bloomberg vermeldt hierbij wel dat Apple het misschien eerst intern toepast en ontwikkelt en pas later echt gaat uitbrengen. Wellicht in een update van iOS 13.

Downloads in Safari

Als je in Safari op de Mac bestanden downloadt, dan worden die verzameld op een centrale plek. Het is de bedoeling dat er ook op je iPhone en iPad een plek komt waar je al je downloads terug kunt vinden. Wellicht heeft dit iets te maken met een verbeterde Bestanden-app.

En verder …

Bij iOS 12 vorig jaar lag de focus in het bijzonder op het verbeteren van de stabiliteit en kwaliteit van het besturingssysteem. iOS 13 moet er eveneens voor zorgen dat je iPhone en iPad voor het tweede jaar op een rij weer een stukje sneller en stabieler wordt. Apple is een pionier als het gaat om toegankelijkheidsopties. De instellingen rondom Toegankelijkheid worden, je raadt het al, toegankelijker. Ook komt er betere ondersteuning voor hoorhulpmiddelen. Apple’s slimme speaker HomePod – nog altijd niet verkrijgbaar in Nederland – herkent straks verschillende stemmen en stemt daar zijn acties op af. In Apple Kaarten ten slotte, kun je straks gemakkelijker navigeren naar veelbezochte locaties.

iOS 13

iOS 13 is het aanstaande besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod touch. Naar verwachting wordt het gepresenteerd tijdens Apple’s WWDC-keyote op maandag 3 juni. In september kan iedereen iOS 13 gratis downloaden.

Wil je op de hoogte blijven van Apple’s plannen met iOS 13? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Meer weten over iOS 13?
Bekijk dit dossier

Bron: Bloomberg.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 13
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ashcat
Lezer
Ashcat

Wat zal ik blij zijn met een dongel voor Find my iPhone!! Ik ben de iPhone in huis regelmatig kwijt en aangezien ik geen vaste lijn meer heb kan ik mezelf niet meer bellen…