Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iOS 13

‘iOS 13 wordt een giga-update voor de iPad’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad 2018 educatie


Lees verder na de advertentie

We weten nog niet eens wat iOS 12 ons te bieden heeft en toch circuleren er nu al geruchten over iOS 13. Met iOS 13 – bij Apple intern ‘Yukon’ genoemd – is er weer volop aandacht voor de iPad.

iPad 2018 teardown

iOS 13: iPad is belangrijk

Mark Gurman van Bloomberg zegt in een tweet wat we zoal kunnen verwachten van iOS 13 in 2019. Een van de opvallendste zaken die hij noemt, is een verbetering van Split View op de iPad: nu kun je twee verschillende apps naast elkaar tonen, straks wordt het ook mogelijk om dezelfde app twee keer naast elkaar weer te geven. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld twee Pages-documenten naast elkaar te zetten.

iPad Pro alle kleuren


kooptip

Andere vernieuwingen voor de iPad zijn achtereenvolgens een verbeterde Bestanden-app, werken met tabs zoals in macOS en een compleet herontwerp van het thuisscherm. Ook heeft Gurman het over ‘Apple Pencil stuff’. Het zou zomaar kunnen dat er een keer een nieuwe versie van Apple’s eigen stylus komt: de huidige Apple Pencil dateert van 2015.

Het lijkt er dus op dat je als iPad-gebruiker even geduld moet hebben voor allerlei interessante nieuwigheden – iOS 12 dit jaar gaat veel meer focussen op de iPhone, en sowieso lijken kwaliteit en stabiliteit dit jaar voorrang te hebben op spectaculaire nieuwe opties. Er waren nogal wat bugs het afgelopen seizoen, vandaar. Maar vergeet niet dat iOS 11 afgelopen jaar ook al gigantisch veel nieuws te bieden had voor de iPad. Het zou zomaar de nieuwe aanpak van Apple kunnen zijn: het ene jaar de iPad in de hoofdrol, het volgende jaar de iPhone.

Maar eerst … iOS 12

iOS 13 verschijnt pas in september 2019, momenteel zijn we nog in afwachting van iOS 12. iOS 12 wordt aangekondigd tijdens WWDC18, die van start gaat op maandag 4 juni. De eerste WWDC-dag staat in het teken van een Apple-keynote waarin Apple de belangrijkste software-veranderingen presenteert. Na de keynote krijgen ontwikkelaars al toegang tot de software, zodat ze hun apps kunnen voorbereiden op de officiële iOS 12-lancering in september.

Lees ook ons dossier over iOS 12.