Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
nieuws iOS 13

iOS 13 bèta 2 is uit: dit zijn de nieuwe functies

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iOS 13


Lees verder na de advertentie

Apple heeft de tweede bèta van iOS 13 uitgebracht voor ontwikkelaars. De eerste bèta verscheen precies twee weken geleden, direct na de WWDC-keynote. In deze nieuwe versie zijn wat fouten verholpen en is er een aantal nieuwe functies toegevoegd.

Nieuw in iOS 13 bèta 2

Apple presenteerde twee weken geleden iOS 13, het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone. Ook werd toen bekendgemaakt dat de iPad zich afsplitst van iOS, met een eigen besturingssysteem: iPadOS. In feite is dit iOS 13 uitgebreid met wat speciale functies voor de iPad.

iOS 13 heeft bijzonder veel nieuwe functies. In de eerste bèta voor ontwikkelaars waren deze nog niet allemaal aanwezig. Apple heeft wel weer een aantal nieuwigheden toegevoegd aan deze nieuwe testversie van de software. Dit zijn de opmerkelijkste aanvullingen:

  • In de app Bestanden kun je nu verbinding maken met SMB-servers. Staan je foto’s en andere bestanden bijvoorbeeld op een NAS, dan kun je ze vanaf je iPhone of iPad benaderen.
  • Er zijn extra memoji- en Animoji-stickers beschikbaar.
  • Er is een nieuw portreteffect-beschikbaar: met High-Key Mono maak je portretfoto’s met een witte achtergrond.
  • In portretfoto’s kun je nu ook de belichting versterken en verzwakken door middel van een slider.
  • Maak je lijstjes in Notities, dan kun je afgevinkte items naar beneden aan de lijst laten verplaatsen.
  • Er is een nieuw openingsscherm in Apple Kaarten. Open je de vernieuwde app voor het eerst? Dan toont dit scherm alle nieuwigheden.
  • Via het deelscherm in Safari heb je nu extra mogelijkheden voor het exporteren van webpagina’s – bewaar een pagina bijvoorbeeld als pdf of als Web Archive.

iOS 13 beta 2 memoji

Bèta’s van de besturingssystemen


kooptip

Dit najaar volgt de officiële release van iOS 13. Maar voordat het zover is, wordt de software uitgebreid getest. Eerst mogen ontwikkelaars met een betaald account iOS 13 uitproberen. In juli kan iedereen die hierin interesse heeft deelnemen aan de publieke bèta van iOS 13.

Naast iOS 13 verschijnen dit najaar ook nieuwe besturingssystemen voor de iPad (iPadOS) Mac (macOS Catalina), de Apple Watch (watchOS 6) en de Apple TV (tvOS 13). Ook deze software wordt op dit moment uitgebreid getest door ontwikkelaars. Dit najaar verschijnt ook de nieuwe iPhone 11.