Terug naar iOS 11: je iPad voelt meer als een Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 11: je iPad voelt meer als een Mac

Door Laura Grootaarts7 juni 2017 13:093 min. leestijd1

iOS 11 voor iPad biedt het functies die je op de iPhone niet hebt óf die op de tablet beter tot hun recht komen dan op een telefoon. Samenvattend kunnen we zeggen dat de iPad steeds meer naar de Mac toegroeit en dat komt je productiviteit ten goede. Dat heeft vooral met de volgende functies te maken.

1. Nieuwe app: Bestanden

Bestandsbeheer op de iPad was altijd een duister gebeuren. Want waar staan je documenten nu precies? De nieuwe app Bestanden maakt het doorzichtiger: in deze app beheer je vanuit één centrale plek al je documenten. Of ze nu op lokaal staan opgeslagen op je iPad, of in een app, of in in de cloud. En dan niet alleen iCloud Drive: zelfs bestanden die je hebt opgeslagen bij clouddiensten als Dropbox, zijn op deze manier te benaderen.

iOS 11 Bestanden

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Gebruik je een Mac, dan zul je de app Bestanden wellicht omschrijven als Finder voor de iPad of iPhone. Daar heeft het ook heel wat van weg. Je hebt gewoon een mappenstructuur waar je doorheen kunt bladeren en die je eventueel uitbreidt met nieuwe folders – gewoon direct vanuit deze app.

Het is mogelijk om bestanden vanuit de ene folder naar de andere te slepen – met een multitouchgebaar selecteer en verplaats je zelfs meerdere documenten tegelijk. Delen of verwijderen kan net zo gemakkelijk vanuit deze app en heb je een iPhone met 3D Touch? Dan roep je daarmee een voorvertoning op van een document. Om het een en ander nog overzichtelijker te maken, kun je je bestanden labelen met een gekleurd tagje. Documenten die je echt vaak gebruikt, schaar je onder de Favorieten zodat je ze altijd snel terug kunt vinden.

2. Dock

iOS 11 Dock

Nee, een dock is niet compleet nieuw op de iPad. Maar dit dock is anders en brengt het beste van de Mac nu ook naar de iPad. Het dock staat onder in het scherm en je kunt het altijd en overal oproepen: veeg gewoon naar boven over het scherm en het komt tevoorschijn. Net zoals op de Mac kun je zoveel apps in het dock plaatsen als je wilt en het is dus groter dan het bescheiden dockje dat je gewend bent van iOS. In het dock verschijnen de apps waar je zojuist nog mee bezig was, of apps die onlangs actief waren op bijvoorbeeld je Mac. Het maakt ook het multitasken op de iPad makkelijker: sleep de apps die je naast elkaar wilt gebruiken vanuit het dock het scherm in en je kunt van start.

3. App Switcher

iOS 11 App switcher

Veeg je vanuit het dock met vier vingers naar boven, dan komt de App Switcher in beeld met daarin alle apps die je open hebt staan. Dat is veel duidelijker dan de carrousel die je in iOS 10 oproept door op de thuisknop te dubbeltikken. Vanuit de App Switcher kun je al je apps razendsnel weer openen. Gebruik je twee apps in Split View? Dan staan ze ook zo gegroepeerd in App Switcher, en roep je ze in dezelfde samenstelling met één tik weer op. De App Switcher doet sterk denken aan Mission Control op de Mac, waarin je ook supersnel kunt schakelen tussen alles wat je open hebt staan.

4. Drag and drop

iOS 11 drag and drop

Met drag and drop (‘slepen en neerzetten’ of wat minder eerbiedig ‘sleur en pleur’) kun je teksten, foto’s, bestanden en andere snippers informatie heel eenvoudig vanuit de ene app in de andere app slepen. Sleep bijvoorbeeld een foto zo vanuit je fotobibliotheek een mail in. Of een linkje vanuit Safari in Berichten. Veel minder omslachtig dan kopiëren en plakken!

iOS 11 verschijnt dit najaar. Check alvast of het werkt op jouw iPhone of iPad.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
WilcoVx
Lezer
WilcoVx

Hèhè, eindelijk! Dit begint erop te lijken. (wat ik nu al weer zo’n 20 jaar gewend ben en dus nog maar niet aan iOS kon wennen) Wellicht toch nog eens een iPad voor erbij naast mijn Mac?