Terug naar iOS 11 aangekondigd: wat is er nieuw?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 11 aangekondigd: wat is er nieuw?

Door Laura Grootaarts5 juni 2017 20:444 min. leestijd0

Apple heeft tijdens de keynote van vanavond iOS 11 aangekondigd. Over een tijdje kun je deze nieuwe versie van het besturingssysteem op je iPhone of iPad zetten. Op welke nieuwe functies je je mag verheugen? Dit is een greep uit de nieuwigheden!

iMessage

Vorig jaar was er al veel verspijkerd aan de Berichten-app, dit jaar gaat Apple daarmee gewoon door. De App-lade waarin je je stickers vindt, wordt een stuk overzichtelijker. Bovendien komt er iCloud-synchronisatie voor al je berichten, over al je apparaten heen.

Apple Pay

Apple Pay, in Nederland lopen we er hopeloos mee achter, maar Apple zet daarmee alweer de volgende stap. Zo wordt het straks mogelijk om onderling betalingen uit te voeren. Apple Tikkie, dus eigenlijk. De functie wordt ook ingebakken in iMessage maar helaas: toekomst-muziek dus nog steeds voor ons …

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Siri

Siri krijgt een nieuwe stem! Hij kan straks verschillende intonaties gebruiken – in het Engels. Siri kan straks ook te hulp schieten als vertaalmachine. Hij vertaalt nu nog van en naar een beperkt aantal talen (van English in Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans), maar zijn talenkennis wordt snel uitgebreid. Ook nieuw is dat je vervolgvragen kunt stellen aan je virtuele assistent. En last but not least: Siri leert je beter kennen en kan dus beter reageren op je verzoekjes en vragen.

Bedieningspaneel

iOS 11 bedieningspaneel

Het bedieningspaneel roep je straks nog steeds op door naar boven te vegen over het scherm, maar het is logischer ingedeeld. Alles staat voortaan op een schermvullend menu. Eigenlijk zit alles er nog steeds in zoals in iOS 10, maar logischer geordend. Met 3D Touch tover je nóg meer functies tevoorschijn! De vormgeving is erop vooruitgegaan!

Foto’s

Goed nieuws voor iPhone-fotografen – en dat zijn we allemaal. Live photos worden nog leuker dan ze nu al zijn. Je kunt er gifjes van maken, iets waar je eerst nog een externe app voor nodig had. Je aandenkens komen nu nog beter tot hun recht, met ondersteuning voor foto’s in portretmodus.

Kaarten

automodus iOS 11

Met kaarten wordt het nog makkelijker om te navigeren. Grote Amerikaanse winkelcentra staan erin verwerkt. En navigeren met de app wordt veiliger, met onder meer ‘niet storen tijdens het rijden’-modus. Word je gebeld tijdens het rijden? Dan krijgt de beller automatisch een berichtje waarin staat dat je onderweg bent. Verder wordt voortaan ook de maximumsnelheid getoond.

HomeKit

In HomeKit kun je allerlei slimme apparaten aansturen. Er komt nu een nieuwe categorie bij: speakers! Het werkt ook met multiroom audio. Ook speakers van partijen buiten Apple om worden hiermee ondersteund. Nog geen woord over de Siri-speaker … tot later op de avond de HomePod werd onthuld!

Apple Music

Apple Music wordt natuurlijk ook verbeterd. Het wordt een veel socialere app dan voorheen. Voortaan kun je via Apple Music zien waar je vrienden naar luisteren, en natuurlijk kun je ook je eigen muziekvoorkeuren heel eenvoudig delen. Je stelt zelf een profiel in.

App Store

App Store vernieuwd design

De App Store wordt als een van de belangrijkste veranderingen genoemd. Die bestaat inmiddels al een aantal jaren en wordt nu voor het eerst in een compleet nieuw jasje gestoken. Er komt een nieuwe Vandaag-tab met verse apps, de moeite waard om iedere dag even te bekijken. Games krijgen ook hun eigen tabblad zodat je ze makkelijker terug kunt vinden. Ook zijn er voortaan previews te zijn van apps, zodat je beter weet wat je downloadt.

Augmented Reality

ARKit, Augmented Reality

De iPhone krijgt Augmented Reality. Tijdens de keynote wordt gedemonstreerd hoe je via de camera van de telefoon virtuele objecten toe kunt voegen aan de werkelijkheid om je heen. Het doet voor nu nog steeds denken aan Pokémon Go. Ontwikkelaars moeten nog flink aan de slag met deze functie: de iPhone moet het grootste AR-platform worden. Een luis in de pels voor de Hololens, maar dan zonder headset. Later dit jaar worden de eerste AR-games verwacht.

iPad-only

De iPad gaat een beetje meer op de Mac lijken. Er komt een dock onder in het scherm dat sterk doet denken aan dat van de Mac, en je kunt veel makkelijker switchen tussen apps. En inderdaad, het eerder gelekte Drag and drop komt er aan: sleep foto’s, teksten en wat dan ook vanuit de ene naar de andere app.

Files app

Ook nieuw is de app Files, waarbij de iPad een veel doorzichter bestandsbeheer-systeem krijgt. Je kunt hierin naar believen je eigen mappen aanmaken. Het ondersteunt zelfs apps van externe partijen zoals Dropbox. En dankzij het zojuist genoemde drag and drop, kun je bijvoorbeeld een bijlage uit je mail zo naar de door jou gewenste folder slepen.

iOS 11 downloaden

iOS 11 kun je nu nog niet downloaden. Het nieuwe besturingssysteem wordt deze zomer eerst nog uitgebreid getest. De komende tijd verschijnen er bèta-versies, eerst voor ontwikkelaars en later ook voor het gewone publiek. De officiële versie verschijnt naar verwachting in september.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 11
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar