Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Dit privacy-icoon in iOS 11.3 beschermt je straks tegen phishing

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
ios 11.3 privacy icoon


Lees verder na de advertentie

Apple heeft gisteren een preview gegeven van iOS 11.3. Ondertussen is de bèta van deze nieuwe iOS-versie verschenen en daarin blijken meer vernieuwingen te zitten dan Apple zelf heeft aangegeven. Zo hebben testers een nieuwe privacy-functie ontdekt – die zit overigens ook in de bèta van een nieuwe macOS-versie.

Nieuw in iOS 11.3: privacy-icoon

In iOS 11.3 vind je in het vervolg een privacy-icoon: twee poppetjes die elkaar de hand schudden. Je gaat het icoon tegenkomen als apps van Apple je persoonlijke gegevens willen gebruiken. Het verschijnt dan in beeld, zodat je zeker weet dat het verzoek te vertrouwen is. Waarschijnlijk duikt het dan op in de balk bovenin, naast de overige status-symbolen. In andere woorden: krijg je straks een pop-up met daarin het verzoek om in te loggen met je Apple-gegevens en ontbreekt dit icoon? Dan weet je dat het niet helemaal zuiver op de graat is. Er zou dan sprake kunnen zijn van phishing, waarbij kwaadwillenden je inloggegevens proberen te bemachtigen.

phishing-poging

Dat het soms érg lastig is om Apple’s pop-ups te onderscheiden van nepperds, blijkt wel uit de schermafbeeldingen hierboven, gemaakt door ontwikkelaar Felix Krause. Hij toont hiermee aan dat het voor ontwikkelaars bepaald geen raketwetenschap is om een wachtwoordvenster te bouwen dat verdacht veel lijkt op dat van Apple. Je zou zomaar inloggen en je Apple ID-gegevens dus cadeau doen aan een willekeurige vreemdeling. Aan dit soort praktijken moet het privacy-icoon een einde maken.


kooptip

Op het volgende screenshot zie je Apple’s uitleg over het icoon. Ze wijden ook nog even uit over hun privacy-filosofie:

https://twitter.com/CraftyDeano/status/956235634154332168

Ook in de bèta-versie van macOS High Sierra 10.13.4, eveneens recent verschenen, is de nieuwe functie terug te vinden:

https://twitter.com/CraftyDeano/status/956241583497797633

iOS 11.3

iOS 11.3 belooft een behoorlijk grote tussenstap te worden, met relatief veel nieuwe functies: extra Animoji, beter batterijbeheer en nog meer. De update is dit voorjaar voor iedereen te downloaden en dan krijg je dus ook te maken met het nieuwe privacy-icoon.