Terug naar Deze functies van iOS 10 mis je op de iPhone 5
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Deze functies van iOS 10 mis je op de iPhone 5

Door Laura Grootaarts13 oktober 2016 14:393 min. leestijd0

iOS 10 verscheen exact een maand geleden. Om te profiteren van dit gloednieuwe besturingssysteem, hoef je niet eens echt een superhip toestel te hebben: een oudere iPhone volstaat ook. Het is verrassend dat Apple ervoor gekozen heeft om toestellen die verschenen in 2012 nog altijd te ondersteunen. Het oudste toestel waarop iOS 10 nog draait, is de iPhone 5. Maar of je dan alles uit iOS haalt wat erin zit?

iPhone 5

Welke iOS-functies mis je?

Zet je iOS 10 op je oude iPhone 5 dan zul je heel veel nieuwe functies ontdekken. Widgets, kleurrijke berichten, een heel andere Muziek-app … Maar misschien heb je inmiddels al gemerkt dat iOS 10 op jouw apparaat toch net iets minder compleet is dan op de nieuwere toestellen van Apple. De iPhone 5 blijft qua hardware achter op andere toestellen en kan in bepaalde opzichten niet meer mee. Hetzelfde geldt voor de iPhone 5c, die weliswaar iets jonger maar onder de motorkap vergelijkbaar met de iPhone 5 is. En ook op de iPad 4 is het zoeken naar bepaalde iOS-functies tevergeefs. Welke functies mis je in dit geval?

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Foto’s: Aandenkens en gezichten

Aandenkens in foto's

Vooral in de app Foto’s merk je sterk dat je toestel wat verouderd is, want vrijwel alle nieuwe functies voor Foto’s schitteren door afwezigheid. Aandenkens bijvoorbeeld, kun je er niet mee maken. Aandenkens zijn automatisch gegenereerde slideshows met daarin je foto’s en video’s gecentreerd rondom een specifieke gebeurtenis. Maar het complete tabblad ontbreekt. Op de nieuwere toestellen is de app Foto’s een uitblinker als het gaat om het zoeken naar gezichten en voorwerpen, maar ook die functies hebben op de iPhone 5 verstek laten gaan.

2. Raise to Wake

Handig: voortaan licht het scherm direct op als je je iPhone optilt. Ten minste: als je een iPhone hebt met bouwjaar 2015 of 2016. Bij de iPhone 5 werkt dit dus niet. Sterker nog, zelfs de iPhone 6 kan hiermee niet uit de voeten. Alleen de iPhone 6s (Plus), de iPhone SE en de iPhone 7 (Plus) ontwaken direct als je ze oppakt.

3. Voicemail transcriptie

iOS 10 zet je voicemails om in tekst, zodat je ze kunt lezen in plaats van beluisteren. Werkt niet op de iPhone 5. Wat het misschien iets minder zuur maakt, is dat de functie ondersteunt moet worden door je provider. In Nederland zijn er nog geen providers die dit doen, dus zelfs met een glanzende iPhone 7 Plus heb je hier in de praktijk nog niets aan.

Functies uit eerdere iOS-versies die je mist

De functies die je mist op de iPhone 5 zijn overigens niet allemaal per se afkomstig van uit iOS 10. Ook met iOS 9 en eerder werden er al functies geïntroduceerd die niet werken op deze telefoon. Een paar voorbeelden? TouchID werkt niet – en dat is niet meer dan logisch, want dat zat destijds niet ingebakken in de thuisknop. Iets dergelijks geldt ook voor de 3D Touch functies die in iOS 10 weer verder zijn uitgebreid, want de oudere iPhone heeft geen drukgevoelig scherm.

Verder mis je op de iPhone 5 Night Shift, de functie de in iOS 9.3 geïntroduceerd werd en die het blauwe licht uit je scherm filtert – daardoor slaap je beter. Sinds iOS 9 is het mogelijk om in Safari adblockers te installeren, maar met je iPhone 5 zul je die irritante reclames toch echt moeten accepteren. Ook de camera-app is wat eenvoudiger: je kunt geen burstfoto’s maken en ook in video in slowmotion ontbreekt aan de mogelijkheden. Ten slotte ontbreekt de stappenteller.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar