Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple blijft Intel-chips gebruiken voor één Mac-model

Auteur: Sven Lamers
2 reacties


Lees verder na de advertentie

Ondanks het ongekende succes van de M1 Max en M1 Pro, gaan er geruchten dat Apple in de nabije toekomst misschien toch nog een nieuwe Mac met een Intel-chip gaat uitbrengen. Maar welke gaat het worden?

Mac Pro 2022 krijgt mogelijk Intel-chip

In plaats van volledig op zijn eigen chips over te stappen, lijkt Apple nog aan één Mac te werken die een Intel-chip gaat krijgen. Het gaat om de volgende Mac Pro, die hoogstwaarschijnlijk in de twee verschillende versies op de markt komt. Een versie op basis van Intel en een versie die uitgerust is met een variant van de M1-chip.

Volgens MacRumors zal de volgende (en mogelijk laatste) op Intel-gebaseerde Mac Pro voorzien zijn van de nieuwste Xeon-processor. Intel belooft dat deze chip bijzonder krachtige prestaties zal bieden. Er is sprake van speciale ondersteuning voor kunstmatige intelligentie, een hogere beveiliging en hogere efficiëntie.

Twee Mac Pro’s


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Naast de Mac Pro met Intel heeft Apple naar verluidt een tweede versie in de maak die een processor uit eigen makelij gaat krijgen. Deze chip heeft waarschijnlijk 32 processor-kernen en 128 grafische kernen. Mogelijk is hij zelfs uitgerust zijn met twee of vier gecombineerde M1 Max-chips, wat een enorme prestatieverbetering met zich mee zou brengen.

Door het succes van de pas uitgebrachte 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s dachten veel analisten dat Apple al snel helemaal zou stoppen met de samenwerking met Intel. De M1 Max en M1 Pro-chips bieden ongekende prestaties, waardoor een MacBook Pro kopen op dit moment een echte aanrader is. Uit recente benchmarks blijkt dat de M1 Max-chip de 2019 Mac Pro qua prestaties vernietigd – hij is tot drie keer sneller.

Als je naar het verleden kijkt, dan is de Mac Pro altijd Apple’s krachtigste computer geweest. De Mac Pro is gemaakt voor professionals, zoals fotografen of video-editors. Hoewel het prestatieverschil tussen de MacBook Pro’s en de Mac Pro maar al te duidelijk is, is het feit dat de Mac Pro op professionals gericht is juist de reden waarom Apple nog wat langer aan Intel wil vasthouden.

Waarom nog een Intel-Mac?

Het gebruik van eigen chips pakt dan misschien gunstig uit op gebied van prestaties, maar het kan wel voor problemen zorgen wat de compatibiliteit betreft. Dit heeft ermee te maken dat op Apple’s chips op een andere architectuur draaien dan de processors van Intel. Om ervoor te zorgen dat Macs met een Apple-chip ook programma’s voor Intel kunnen draaien, gebruikt Apple Rosetta 2. Dit hulpprogramma vertaalt de Intel-programma’s voor de chips van Apple.

Rosetta 2 werkt goed voor de meeste gebruikers, en in sommige gevallen draaien op Intel-gebaseerde programma’s hiermee zelfs sneller op de Apple-chips. Maar professionals gebruiken vaak bijzonder ingewikkelde programma’s die diep in het systeem verweven zijn. Dat kan voor compatibiliteitsproblemen zorgen, dus is het goed nieuws dat Apple nog een Mac met Intel in zijn portfolio houdt. Bovendien betekent dat ook dat Macs met een Intel-chip nog een lang op ondersteuning kunnen rekenen.

Het gerucht gaat dat de vernieuwde Mac Pro, met Intel- én Apple-chip, ergens in 2022 zal verschijnen. Apple heeft nog geen verschijningsdata of specificaties voor beide verwachte Macs bevestigd, maar als je kijkt naar de prestaties van de al bestaande 14- en 16-inch MacBook Pro staat op Apple-liefhebbers een spannend jaar te wachten.

Bron: MacRumors