Terug naar 'Ierland geeft illegale staatssteun aan Apple'
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

'Ierland geeft illegale staatssteun aan Apple'

Door Jelle Mol30 september 2014 13:082 min. leestijd0

Apple banen in Europa

Uit verkennend onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat Apple illegale staatssteun ontvangt van Ierland. Het bedrijf zou werkgelegenheid creëren in ruil voor lagere belastingtarieven. Er wordt nu een officieel onderzoek gestart. Mocht daaruit blijken dat Apple schuldig is, dan dreigt een miljardenboete voor het bedrijf.

Lage belastingtarieven in Ierland

Sinds 1980 is Apple gevestigd in Ierland om de Europese markt te bedienen. De keuze voor Ierland heeft alles te maken met het gunstige belastingklimaat. Ook bedrijven als Facebook en Google zijn om die reden daar gevestigd. In pogingen van bedrijven om de belastingdruk te verlagen, wordt ook vaak Nederland betrokken. Geld wordt dan door zogenaamde postbusfirma’s in verschillende landen gesluisd, waaronder Nederland.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Apple is vanwege deze belastingconstructies al vaker in opspraak geweest. Maar nu komt daar vermeende staatssteun van de Ierse overheid bij. Door het creëren van werkgelegenheid zou Apple profiteren van lagere belastingtarieven. Oneerlijk, zo oordeelt de Europese Commissie. Ook naar Facebook en Google loopt inmiddels een onderzoek.

Miljardenboete

Als uit het officiële onderzoek blijkt dat Apple inderdaad illegale staatssteun heeft ontvangen, handelt het in strijd met EU-wetgeving. Een daaropvolgende boete voor achterstallige belasting, die in de miljarden kan lopen, zal worden verhaald op Apple. In een reactie liet Apple weten ‘geen voorkeursbehandeling te hebben ontvangen van de Ierse overheid en dezelfde belasting betaalt als andere bedrijven in Ierland’.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar