Terug naar iCreate Q&A 31 januari – Lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 31 januari – Lees hier alle vragen terug

Door Laura Grootaarts30 januari 2020 11:351 min. leestijd69

Update: de Q&A is voorbij! Bedankt voor al jullie vragen. Hieronder kun je alle vragen en antwoorden rustig teruglezen. Tot ziens bij een volgende Q&A!


Ook in 2020 kun jij bij iCreate terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten. En eens in de zoveel tijd gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag, Vrijdag 31 januari vindt de iCreate Q&A plaats! Tussen acht uur ’s ochtends en vier uur ’s middags kun je op deze pagina je vragen stellen; die beantwoorden wij dan zo snel mogelijk. Stel je vragen hieronder bij ‘Praat mee’; dus niet via Twitter, Facebook of het contactformulier.

Alle wat je wilt weten over Apple

iCreate Q&A 31 januari

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! In tegenstelling tot bij eerdere Q&A’s werken we nu niet met specifieke thema’s. Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis!

De allerbeste vraag krijgt een plaatsje in iCreate 116! Lees ook onze eerdere Q&A’s.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Han Schomakers
Lezer
Han Schomakers

Hoe komt het dat muzieknummers van Apple Music niet afgespeeld kunnen worden met het Apple TV kastje?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Op de vierde (huidige) generatie van de Apple TV zou je toegang moeten hebben tot Apple Music, mits je ingelogd bent met het Apple ID waar het Apple Music-abonnement aan gekoppeld is. Schakel op de Apple TV iCloud-muziekbibliotheek in via ‘Instellingen>Apps>Muziek’ en je hebt ook toegang tot de muziek die je zelf in bezit hebt.

Heb je een oudere Apple TV? Dan kun je geen Apple Music afspelen, maar wel streamen via bijvoorbeeld je iPhone. Tik in het afspeelvenster op het AirPlay-icoontje midden onderin en kies voor je Apple TV.

Paul Willemse
Lezer
Paul Willemse

Hoe kan ik op een I-Phone instellen dat ik alleen gebeld kan worden door nummers die in mijn contacten staan?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dit is een nieuwe optie in iOS 13. Deze vind je in ‘Instellingen>Telefoon>Houd onbekende bellers stil’. Op https://www.icreatemagazine.nl/workshop/onbekende-bellers-blokkeren-ios-13/ vind je een complete uitleg.

Paul Willemse
Lezer
Paul Willemse

Dank voor de snelle reactie !

Sicco de Groot
Lezer
Sicco de Groot

Goedemorgen. Onder Catalina lukte het mij niet een webformulier (voor de Apeldoornse Vierdaagse) in te vullen. Uiteindelijk is het wel via mijn iPad gelukt. Kennen jullie dit probleem en is daar wat aan te doen?
Tevens lukt het onder Catalina niet om verwijderde e-mail berichten op de Time Machine terug te halen. Is daar inmiddels al een oplossing voor?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Goedemorgen, toevallig had ik recent een soortgelijk probleem. Helaas lijkt het niet met Catalina te maken te hebben, maar met de website-bouwers. Deze beginnen op desktop-computers langzaam alleen Google Chrome (en soms nog Firefox) te ondersteunen voor bepaalde web-technieken. Grote kans dat het webformulier in Chrome dus wel werkt. Voor het geval dat je écht geen Chrome wilt installeren, hebben we eventueel nog een tweede mogelijkheid. Open Safari en ga naar de Voorkeuren. Kies hier ‘Geavanceerd’ en zet een vinkje bij ‘Toon Ontwikkel-menu in de menubalk’. Bezoek vervolgens de website met het formulier en kies in de menubalk voor ‘Ontwikkel>Gebruikersagent>Safari… Lees meer »

Sicco de Groot
Lezer
Sicco de Groot

Dank! Ik ben nu Chrome aan het downloaden; kan ik het uitproberen. Wat de mail betreft: daar moet ik nog even naar gaan kijken!

Sicco de Groot
Lezer
Sicco de Groot

Nog aals dank! Met Chrome werkt dit wel. Perfect!

Sicco de Groot
Lezer
Sicco de Groot

Goedemorgen. Het lukte mij niet om onder Catalina een webformulier (voor de Apeldoornse Vierdaagse) in te vullen. Uiteindelijk lukte het wel via mijn iPad. Is dit probleem bekend en kan er iets aan gedaan worden?
Tevens kan ik onder Catalina verwijderde mails niet meer via Time Machine terughalen. Is daar al een oplossing voor?
En tenslotte: ik probeerde deze vragen te stellen onder Catalina, maar blijkbaar kwamen ze niet aan. Nu, vanaf mijn iPad, hoop ik van wel.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het is wel gelukt hoor, zie het antwoord hierboven ?

yourit
Lezer
yourit

Hoe kan ik de extensie van mijn foto’s die ik van mijn iPhone over gezet heb op mijn MacBook converten naar jpg. Ze blijven staan in HEIC. Het liefst wil ik hiervoor niet iets nieuws hoeven downloaden.

yourit
Lezer
yourit

sorry heb het al gevonden. Mochten je willen weten hoe: Openen de te wijzigen bestanden in voorvertonen ga naar archief>exporteer en verander de structuur in de extensie waarin je het wilt hebben.

Bart Neering
Lezer
Bart Neering

Hallo,
Ik krijg op de Startpagina altijd de melding “Melding” te zien. Ik vind dit vervelend. Hoe kan ik dit veranderen zodat ik meteen de inhoud van de tekst te zien krijg?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Als je op het toegangsscherm van je iPhone meteen de inhoud van een bericht wilt kunnen zien, open je de Instellingen-app. Tik op ‘Berichtgeving>Toon voorvertoning’ en kies voor ‘Altijd’.

bruno vanassche
Lezer
bruno vanassche

ik heb twee accounts bij apple en dus twee maandelijkse opslagabonnementen
kan ik deze accounts samenvoegen tot één

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Combineren van twee Apple ID’s kan, maar alleen handmatig. Log eerst in met het Apple ID dat je niet meer wilt gebruiken. Zorg dat alle opties van iCloud actief zijn, zodat zo’n beetje alle gegevens ook op je iPhone (of Mac) staan. Zeg daarna het opslagabonnement van dit account op. Log vervolgens uit en geef altijd aan dat de gegevens wel op je iPhone moeten blijven staan. Als je nu inlogt met het goede Apple ID, geef je zo vaak mogelijk aan dat je de gegevens op je iPhone wilt samenvoegen met de gegevens in iCloud. Op die manier heb… Lees meer »

Roland Jacobs
Lezer
Roland Jacobs

is het mogelijk voor al de sneltoetsen te bekomen voor een Mac Pro

Fred
Lezer
Fred

In iCreate 115 lees ik over het maken van Terugblikken. Dat lukt mee niet volgens de aangegeven procedure. Moet je hiervoor misschien werken onder Catalina? Ik werk nog met High Sierra…

Philippe van Wersch
Lezer
Philippe van Wersch

wanneer ik in Word voor Mac een document maak en dan via Bewaar als PDF het opsla, is het niet meer de versie die ik in Word gemaakt heb. In dit document zet ik ook linken naar mijn website met het ANKER teken. Dit teken # wordt vervolgens, na opgeslagen te zijn als PDF, veranderd in %23.

Philippe van Wersch
Lezer
Philippe van Wersch

Dank je Laura, weet je ook waarom een Word document opgeslagen op mijn MAC als PDF, niet het WORD document matcht?

Don
Lezer
Don

Is het mogelijk om meerdere contacten tegelijk over te zetten naar een andere telefoon?

Heb een aardige lijst en kan ze wel een voor een via AirDrop overzetten, maar ben liever lui dan moe?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Don, is het niet mogelijk om eenmalig in te loggen met je Apple ID en de contacten te synchroniseren? Via AirDrop kun je helaas niet meerdere contactpersonen tegelijk over te zetten. Eventueel is de volgende workshop ook nog een optie: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/iphone-contacten-delen-met-gezin/

Don
Lezer
Don

Bedankt voor je reactie Sven. Jouw optie zou ik kunnen gebruiken, maar ik heb met mijn Apple ID ingelogd op mijn zakelijke telefoon. En dat gaat voor een enorme vervuiling zorgen op mijn zakelijke toestel. Liever een selectie van mijn contacten. Dus dan toch maar handmatig overzetten.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Is WhatsApp een optie misschien? Stuur alle contacten naar de andere telefoon, via het plusje linksonder. Deze kun je op de tweede telefoon allemaal in een klap toevoegen. Eventueel werkt dit ook met alternatieve messengers zoals Telegram.

Dirk
Lezer
Dirk

Hebben jullie, of andere lezers, ook het probleem dat ‘wekker’ automatisch de toon ‘radar’ gebruikt wanneer deze afgaat ook al heb je een andere toon (of song) ingesteld als wekkertoon? Is best hinderlijk en ik kan maar geen oplossing vinden, maar ben benieuwd of ik dit alleen heb!

Marc MORENT
Lezer
Marc MORENT

Normaal gezien zou ik een usb-stick moeten kunnen koppelen aan mijn iPhone XS (IOS 13.3.1) met het verloopkabeltje lightning/USB Fem.
Telkens krijg ik de melding dat die usb-stick teveel stroom vergt.
Is er een oplossing?

Nem
Lezer
Nem

Kan je op een manier alsnog muziek afspelen op een SoundTouch10? De app muziek heeft nu geen xml_ bestand meer. In SoundTouch 10 kon je vóór Catalina verscheen je muziekbibliotheek van iTunes draadloos spelen op de SoundTouch 10. Bedankt om mee te denken!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Nem, we hebben zelf geen Bose-apparaten hier, maar ik heb een vermoeden hoe je dit probleem kunt oplossen. Ga op de Mac naar ‘Systeemvoorkeuren>Delen’ en selecteer links ‘Mediadeling’. Zet daar een vinkje bij ‘Thuisdeling’. Waarschijnlijk is de muziekbibliotheek nu wel weer beschikbaar op de SoundTouch 10.

Nem
Lezer
Nem

Bedankt Sven, maar…..ook dat lukt niet. Zal dus aan Bose zelf liggen die achterloopt met een update?!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik vrees van wel … ? Heb je daar al in de support-forums gekeken?

Egbert
Lezer
Egbert

Mijn Mac eind 2015 heeft al sinds uitkomen Catalina aan dat er een update is maar na zoeken geeft Mac aan dat hij met Mojave up-to-date is! Hoe los ik dit op??
Wil graag Catalina installeren!
Vr. Gr. Egbert

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Daarvoor moet je bij de Mac App Store zijn! Je downloadt Catalina via https://apps.apple.com/nl/app/macos-catalina/id1466841314?mt=12

Egbert
Lezer
Egbert

Hoi Koen, dat lukt ook niet hij geeft dan ook aan dat computer met Mojave up-to-date is! Melding dat er update is blijft staan!!

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dan lijkt het erop dat je Mac Catalina niet ondersteunt. In het artikel https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/macos-catalina-ondersteuning/ zie je welke Macs overweg kunnen met macOS Catalina. Om te zien wanneer je Mac gemaakt werd, klik je linksboven op  en kies je voor ‘Over deze Mac’. In het paneel ‘Overzicht’ staat bovenaan het bouwjaar van de Mac.

Egbert Knol
Lezer
Egbert Knol

De gevraagde versie van macOS is niet beschikbaar. Dit is het antwoord wat de App store geeft en dat al maanden!

Mrijcreo
Lezer
Mrijcreo

Beste,
Sedert de komst van iOS13 is het niet meer mogelijk een gpxroute te openen met gpxviewer. Ik vond die app superinteressant omdat je dan zonder internet de route kon doen. Gpxviewer verschijnt niet meer in de mogelijkheden van delen, zelfs niet bij Meer… weten jullie een oplossing of alternatief waarmee het mogelijk is de app offline te gebruiken en je nog steeds je eigen locatie via blauw bolletje kan volgen?
Alvast bedankt!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi! Heel vreemd dit, want GPX-Viewer heeft recent nog updates gekregen, staat hoog in de toplijsten én heeft 4,5 sterren in de App Store. We kunnen kunnen ons bijna niet voorstellen dat die app niet meer naar behoren werkt. Zijn zowel je iPhone als de app up-to-date?
Maar er zijn wel meer dan genoeg alternatieven. We hebben goede ervaringen met de app Maps 3D https://apps.apple.com/nl/app/maps-3d-outdoor-gps/id426034047

mrijcreo
Lezer
mrijcreo

de app werkt nog perfect hoor inderdaad!
Het is alleen zo dat je als je een gpxroute bewaart, dat ik die niet meer openkrijg met gpxviewer:
dit moest vroeger via Delen – en dan kon je gpx-viewer kiezen: maar nu kan je die niet meer kiezen: die komt (zelfs niet bij Meer) niet meer voor in die lijst en daar ligt eigenlijk het probleem. Weten jullie hoe we dit nu anders kunnen oplossen? (maar wel dus nog met gebruik van gpx-viewer)? thanks!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Is het niet een optie om de GPX-route in Bestanden te bewaren en vanuit daar in GPX-Viewer te openen? Of je iPhone op de Mac aansluiten en via ‘Finder>iPhone>Bestanden’ het GPX-bestand naar GPX-Viewer te slepen? Dat zijn twee methodes die de ontwikkelaar noemt.

En staat GPS-Viewer niet misschien gewoon uitgeschakeld in het Deel-menu? Hiervoor moet je in het lijstje met apps op ‘Meer’ en daarna op ‘Wijzig’ tikken.

Marc
Lezer
Marc

Hoe kan je op de IPhone Xs met sw 13.3.1 het geluid uitschakelen dat ontstaat als je zelf een Whatsapp bericht verstuurd?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Om het geluidje uit te zetten dat je hoort als je aan het typen bent, open je de Instellingen-app. Kies voor ‘Horen en voelen’, scrol helemaal naar beneden en zet de functie ‘Toetsenbordklik’ op grijs.

Marc
Lezer
Marc

Het gaat niet om het toetsenbord geluid, maar om het geluid dat je hoort op het moment dat Watsapp het bericht verstuurt.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

WhatsApp heeft helaas geen optie om dit uit te schakelen. Het enige wat helpt is je iPhone in de stille modus zetten, via het schakelaartje boven de volumeknoppen.

Marc
Lezer
Marc

Bedankt voor deze workaround, dat werkt ook goed!

Thijs
Lezer
Thijs

Beste redactie, Op 29-11-2019 heb ik de AirPods Pro gekocht. Geweldig! Heerlijk! Vooral die noise-cancelling: echt verbazingwekkend goed. Ik bel de hele dag voor mijn werk en heb altijd de pods in omdat ik dan bewegelijk ben en geen lamme armen van het bellen krijg en met die noise-cancelling kan ik ongestoord bellen zonder afgeleid/gestoord te worden. Maar nu: Sinds een maand ongeveer is de hele geluidsbeleving veranderd op de IPods Pro. Als ik dat Google kom ik tegen dat Apple een software-update heeft uitgevoerd. Nu is de noisecancelling echt een heel stuk slechter geworden. Vooral in het laag. Ik… Lees meer »

Dirk Degreef
Lezer
Dirk Degreef

Goeiemiddag, ik werk nog met OS Mojave (door een corrupt stukje harde schijf). Al m’n Dvd’s heb ik omgezet en staan op een externe harde schijf (ongeveer 500 stuks). Deze heb ik dan mooi geïmporteerd in iTunes. M’n vriendin is wel al geswitched naar OS Catalina. Bij haar films wou ik hetzelfde doen in de nieuwe Apple TV app (films op externe harde schijf en link in de TV app), maar hij importeert de digitale bestanden op de harde schijf! Een MacBook 12″ met 256GB is dan wel heel snel vol! De films “linken” van uit een harde schijf is… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Daar is een optie voor in de Apple TV-app! Open de Voorkeuren van de app en ga naar het tabblad ‘Bestanden’. Haal hier de vinkjes weg bij ‘Werk mediamap bij’ en ‘Kopieer bestanden naar mediamap bij toevoegen aan bibliotheek’. Hierdoor blijven de films wel op de schijf staan.

Dirk Degreef
Lezer
Dirk Degreef

Wow! Prachtig! Bedankt voor het snelle antwoord! Top initiatief die Q&A! 🙂

Hans Vaarties
Lezer
Hans Vaarties

Sedert enige tijd komt het soms voor, dat mijn iMac recent gemaakte foto’s op de iPhone niet meer vanuit onze iCloud download. Ze worden dan dus niet weergegeven in de Fotostream van de iMac (maar wel op de iPhone). Ook op de iPad zijn ze wel direct zichtbaar als WiFi beschikbaar is. Zodra er weer nieuwe foto’s gemaakt zijn, worden deze wel weer standaard binnengehaald; de instellingen moeten dus wel oké zijn en in het verleden verliep e.e.a. dan ook foutloos. De ontbrekende foto’s komen echter later niet meer automatisch in de iMac-Foto’s. Waarin zou een oplossing gevonden kunnen worden?… Lees meer »

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Ik denk dat het kan helpen om in de Foto’s-app op je Mac iCloud-foto’s uit te schakelen en de functie later weer te activeren. Dit doe je door in de Foto’s-app in het menu op ‘Foto’s’ te klikken, het tabblad ‘iCloud’ te selecteren en het vinkje voor ‘iCloud-foto’s weg te halen. Kies vervolgens voor ‘Verwijder van Mac’. De foto’s blijven in iCloud bewaard; ze worden alleen verwijderd van de Mac. Activeer je iCloud-foto’s opnieuw, dan worden de foto’s opnieuw opgehaald (dit kan even duren). Als het goed is staan de ontbrekende foto’s er dan gewoon tussen.

Kees Groenland
Lezer
Kees Groenland

Is er al zicht op dat de iMac kan dienen als woning hup bij gebruikmaking van de HomeKit .

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas, nog niet. De iPad en de Apple TV zijn de enige Apple-apparaten die een HomeKit-hub kunnen worden. Misschien dat de volgende macOS hier verandering in brengt. Deze wordt in juni gepresenteerd.

Jan S.
Lezer
Jan S.

hoe kan ik zien wie er deel uitmaakt van mijn netwerk? en welk IP-adres? ik heb eerst een KPN-modem met wifiadres, dan via ethernet als brug een Apple Time Capsule met 2 wifiadressen
bij Finder klik ik op Netwerk, en zie dan enkel:
Airport Time Capsule
hp 2c 413852…….
ik mis o.a. 2 iPhones, iPad Pro, Marantz AV-receiver, Apple TV

R. Judels
Lezer
R. Judels

Krijg al meer dan 2 weken geen icreate nieuwsbrief meer!

Eddy
Lezer
Eddy

Waarde redactie
Even iets anders. Hoe komt het dat Belgische abonnee’s het Mac Boek 2020 niet kunnen bestellen zoals de Nederlandse ?
Als het een kwestie van verzendingskosten is, die willen we er wel bij betalen hoor