Terug naar iCloud heeft geheime Dropbox (kijk zelf maar)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCloud heeft geheime Dropbox (kijk zelf maar)

Door Daan Jeuken3 november 2011 13:452 min. leestijd5

Apple’s synchronisatiedienst iCloud kan meer dan het laat zien. De dienst is al veelzijdig, maar speurwerk van Mac OS X Hints wijst uit dat iCloud ook een Dropbox-achtig mapje op je computer zet. Het feit dat deze map nog verborgen is, zou wel eens kunnen betekenen dat dit een toekomstige functie van iCloud is. Maar dat betekent niet dat wij hier nog geen gebruik van kunnen maken.

Hoe kom je erbij?

Het Dropbox-achtige mapje heet ‘Mobile Documents’ en zit verstopt in de onzichtbaar gemaakte Bibliotheek. Om deze weer zichtbaar te maken typ je het Terminal-commando

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

chflags nohidden ~/Library/

Als je gebruikmaakt van iCloud en in de Systeemvoorkeuren bij iCloud ‘Documenten en gegevens’ hebt aangevinkt, kun je je iWork-documenten delen in de cloud. Ga naar icloud.com/iwork, log in, klik bovenin op één van de drie programma’s en sleep vanuit de Finder een dergelijk bestand in het Safari-venster. Het bestand wordt nu in de cloud gedeeld en in de Bibliotheek verschijnt de map Mobile Documents, waarin al je gedeelde iWork-documenten staan.

Bestanden delen

Als je in het vervolg andere iWork-bestanden wilt delen in iCloud, hoef je dit niet meer via de browser te regelen: je kunt het bestand rechtstreeks in de map Mobile Documents kopiëren (zet het wel in het goede programmamapje). De crux is nou dat de map Mobile Documents hetzelfde werkt als Dropbox: alle bestanden die je in deze map zet, worden gesynchroniseerd en verschijnen op al je andere Macs waar iCloud is ingesteld. Wijzig je een bestand, dan wordt dit gesynchroniseerd.

Wat moeten we hiervan denken?

Het blijkt dus dat iCloud nog meer kan dan Apple vertelt. Wat moeten we hiervan denken? Is dit een toevallig foefje dat erg goed werkt, of is iCloud in zijn huidige hoedanigheid pas het topje van de ijsberg? Ik denk het laatste. Apple kondigde immers aan dat iCloud veel meer is dan een ‘dropbox’ in de cloud. Hoewel iCloud nu al veel verder gaat dan Dropbox, heeft laatstgenoemde nog wel enkele functies die iCloud mist (zoals de publieke map). Het zou me niet verbazen als iCloud de komende jaren nog flink door gaat groeien.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
rjj marks
Lezer
rjj marks

zijn deze bestanden dan ook op een ipad/iphone zichtbaar

Daan Jeuken
Lezer
Daan Jeuken

Nee helaas, het is tot nu toe een Mac-to-Mac dropbox.

Pieter
Lezer
Pieter

Tussen 2 mac’s werkt dit goed.
Klopt het dat de dropbox slechts werkt tussen 2 mac’s?
We zouden namelijk ons kwaliteitshandboek willen delen tussen 4 mac’s, zodat deze op verschillende plaatsen kunnen geconsulteerd en gewijzigd worden.
We hebben net een poging achter de rug met een derde mac, zonder resultaat: de map “mobile documents” verschijnt niet onder de bibliotheek. Is hieraan te verhelpen?
Indien nu nog niet mogelijk met meer dan 2 mac’s, zal dit in de (nabije) toekomst wel kunnen?

Daan
Lezer
Daan

@Pieter: Ik denk dat dit wel mogelijk moet zijn, aangezien je via iTunes ook 5 computers kunt machtigen. Bij mij stond het mapje mobile documents ook niet direct paraat; probeer mac #3 eerst eens te machtigen via iTunes en vervolgens een nieuw document in iCloud te slepen via Safari? Het lijkt mij dat het mapje dan zou moeten verschijnen…

Arjen
Lezer
Arjen

Het lukt mij om op deze manier een Word document van mijn Mac op mijn iPad te zetten. Dan wordt het automatisch in Pages zichtbaar. Maar zodra ik het op de iPad open wordt dit bestand omgezet naar een map met een aantal bestanden erin, en is het oorspronkelijke bestand gewist. Je kan het dan niet meer bewerken op de Mac.