Terug naar ‘Honderden apps verzamelen privégegevens’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Honderden apps verzamelen privégegevens’

Door Laura Grootaarts19 oktober 2015 17:162 min. leestijd0

Een beveiligingsbedrijf heeft ontdekt dat maar liefst 256 apps voor iOS persoonlijke informatie verzamelen. Denk aan e-mailadressen, lijsten met geïnstalleerde apps en serienummers. Dit gaat lijnrecht in tegen Apple’s eigen privacybeleid.

Apps zijn 1 miljoen keer gedownload

Apple staat bekend om de strenge controle die apps ondergaan voordat ze de App Store in mogen, maar het systeem blijkt dus niet optimaal te werken. Ontwikkelaars van de apps hebben waarschijnlijk niet eens in de gaten gehad dat er iets mis was met hun apps. De code die ervandoor gaat met de persoonlijke informatie, zit verpakt in de advertenties van een derde partij: de adverteerder Youmi.

De apps waarom het gaat, zijn in totaal 1 miljoen keer gedownload. Onder meer de Chinese app van McDonald’s werkt met Youmi. Apple is inmiddels bezig met het verwijderen van de apps uit de App Store. Ook helpt Apple de ontwikkelaars van de geïnfecteerde apps om hun apps weer op te knappen en opnieuw in de App Store te plaatsen.

Problemen opnieuw ontstaan in China

Een volledige lijst van de besmette apps is nog niet beschikbaar, maar het lijkt te gaan om apps uit China. Een aantal weken terug hadden Chinese ontwikkelaars ook al te maken met een namaakversie van Xcode, een pakket om apps mee te bouwen. Toen werd de App Store voor het eerst getroffen door een grote malware-aanval. Ook toen ging het om een stukje code dat persoonlijke gegevens van iPhone- en iPad-gebruikers kon uitlezen.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar