Terug naar Apple blundert verder: anderen konden je HomeKit-apparatuur bedienen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple blundert verder: anderen konden je HomeKit-apparatuur bedienen

Door Laura Grootaarts8 december 2017 10:172 min. leestijd0

Afgelopen weekend bracht Apple iOS 11.2 uit voor de iPhone, iPad en iPod touch en naar nu blijkt is daarmee iets behoorlijk verkeerd gegaan: er is een groot lek ontstaan in HomeKit. Kwaadwillenden konden zodoende toegang krijgen tot slimme apparaten en accessoires, zonder daartoe bevoegd te zijn. Apple heeft inmiddels een snelle fix uitgebracht, maar daarmee wordt weer een ander probleem gecreëerd …

HomeKit lek iOS 11.2

HomeKit lek iOS 11.2: wat is er aan de hand?

De kwetsbaarheid werd gemeld bij 9to5Mac en zorgde ervoor dat de HomeKit-apparaten op afstand bedienbaar waren. Dat betekent dat een hacker kon klooien met je lampen of de instellingen van je thermostaat, maar ook dat slimme deursloten en garagedeuren zomaar geopend konden worden. Hoe het precies werkt, is onduidelijk. Het schijnt behoorlijk lastig te reproduceren te zijn, en je had er minstens een iOS-toestel met iOS 11.2 voor nodig dat verbonden is met het iCloud-account van de HomeKit-eigenaar.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Apple’s tijdelijke oplossing: niet ideaal

Apple heeft het lek nu gedicht via een patch op zijn eigen servers. Dat betekent dat je je als HomeKit-eigenaar geen zorgen meer hoeft te maken over dit probleem. Een nadeel is wel dat de HomeKit-functionaliteit op dit moment drastisch is ingeperkt. Je hebt hier vooral last van als je met meerdere gebruikers gedeelde toegang tot je HomeKit-apparatuur hebt. Om dit nieuwe probleem te verhelpen, brengt Apple op korte termijn weer een iOS-update uit.

Wat moet je nu doen?

Heb je HomeKit-spul in huis, dan kun je op dit moment niet veel doen. De hack was lastig uitvoerbaar en Apple heeft inmiddels ingegrepen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Blijft staan dat je huisgenoten nu minder permissies hebben bij het bedienen van de slimme apparaten. Dat is hartstikke vervelend, maar er zit niets anders op dan wachten op de volgende iOS-update. Apple heeft beloofd dat die voor begin volgende week op de planning staat.

Hoewel we zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken, is het eindeloze geblunder van Apple de laatste weken op zich wel een punt van aandacht. Zo zat er een enorm veiligheidslek in macOS High Sierra (Apple bood hiervoor zelfs zijn excuses aan) en moest iOS 11.2 vervroegd worden uitgebracht vanwege een bug die wereldwijd iPhones liet vastlopen. Dat dit met iets te veel haast is gebeurd, blijkt wel weer uit bovenstaande.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
HomeKit
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar