Terug naar Het Engelse woord van het jaar is een emoji ?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Het Engelse woord van het jaar is een emoji ?

Door Laura Grootaarts17 november 2015 14:442 min. leestijd0

Oxford Dictionaries, zeg maar de Britse Dikke van Dale, heeft een woord van het jaar gekozen. Als je het hoort, denk je waarschijnlijk ?. Het woord van het jaar is namelijk helemaal geen woord: het is bovenstaande emoji: een gezichtje dat huilt van het lachen. Nooit eerder was een emoji het woord van het jaar.

Gezicht met tranen van vreugde

De ‘gezicht met tranen van vreugde’-emoji is wereldwijd de meest gebruikte emoji van het afgelopen jaar. De uitgever van het woordenboek heeft daar serieus onderzoek naar gedaan: 20 procent van alle gebruikte emoji in Amerika is een ?. Ook in het Verenigd Koninkrijk is deze smiley koploper met een gebruik van 17 procent. Onlangs werden aan iOS 184 nieuwe emoji toegevoegd, maar deze inmiddels klassieke emoji blijft onverminderd populair.

Waarom een emoji?

Emojitekens raken steeds meer ingeburgerd, en hoewel ze al sinds het einde van de vorige eeuw bestaan is het gebruik ervan vorig jaar verdrievoudigd. En het gezichtje dat huilt van het lachen is van alle emoji dus veruit het populairst. De uitgever van het Britse woordenboek voegt daaraan toe dat deze emoji de ethos, de stemming en de verstrooidheid van het jaar uitbeeldt. De emoji heeft gewonnen van woorden als ad blocker, refugee en andere woorden die op de shortlist stonden.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

In Nederland hebben we waarschijnlijk nog een lange weg te gaan totdat een emoji woord van het jaar wordt: het woord ‘emoji’ is pas in 2014 toegevoegd aan de Dikke van Dale. In Duitsland gaan ze dezelfde kant op als in het Engelse taalgebied: Smombie is daar verkozen tot jeugdwoord van het jaar. Smombie is een samentrekking van Smartphone en Zombie en verwijst naar mensen die zó druk zijn met hun telefoon dat ze de rest van de wereld vergeten.

Hoe emoji’s er in het echte leven uit zouden zien? Het chique Engelse woordenboek maakte er zelfs een filmpje over:

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar