Terug naar De grootste Apple-blunders van 2017
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De grootste Apple-blunders van 2017

Door Laura Grootaarts22 december 2017 15:113 min. leestijd0

De producten en besturingssystemen van Apple staan normaliter bekend als veilig en stabiel, maar in 2017 kwam het bedrijf zo nu en dan toch heel anders in het nieuws. Apple blunderde er behoorlijk op los in het afgelopen jaar. Wij hebben de opmerkelijkste uitglijders van Apple voor je op een rij gezet.

1. HomePod verklapte details over de iPhone X

HomePod

Al een maand voordat de iPhone X verscheen, bracht Apple firmware uit voor de HomePod. Ontwikkelaars begonnen de code te ontleden, en binnen de kortste keren lagen alle details van de nieuwe iPhone X (toen nog iPhone 8 genoemd) op straat: het design, Face ID en nog veel meer. En passant verklapte de code ook nog dat er een gloednieuwe Apple TV 4K aan zat te komen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. En iOS 11 deed daar nog een schepje bovenop

Wallpapers iOS 11

We dachten dat HomePod al zo’n beetje alles had prijsgegeven over de iPhone X, maar het werd nóg erger. De Golden Master van iOS 11 lekte vroegtijdig uit – de Golden Master is in principe de eindversie van het nieuwe besturingssysteem. En daardoor kwam er nog veel meer naar buiten: animoji, de komst van een nieuwe Apple Watch Series 3 – zelfs de nieuwe wallpapers werden hiermaa al bekend.

3. De prijs van de nieuwe iPhone X

iPhone X met 256 GB

Apple is een dure hobby. Dat is het altijd geweest, en daar zien we voorlopig ook niet veranderen. Maar de prijzen van de nieuwe iPhone X zijn zelfs voor Apple-begrippen exorbitant. De duizend dollar-iPhone, zo werd-ie genoemd. In Nederland is de startprijs € 1159.

4. Veiligheidslek macOS

macOS high sierra

Bij macOS High Sierra was Apple vergeten om het root-account goed te beveiligen. Hierdoor konden gewone gebruikers toegang krijgen tot de adminrechten. Het enige wat daarvoor nodig was, was fysieke toegang tot de Mac en een ingelogd gebruikersaccount (bijvoorbeeld het gast-account).

5. Bestandsdeling stuk

Apple verhielp het beveiligingslek met een macOS-update, maar daarmee introduceerde het een nieuw probleem: bestandsdeling werkte niet meer. Met bestandsdeling kun je bestanden kopiëren van en naar je Mac en apps op je iPhone of iPad, maar door de fout kon je tijdelijk geen gebruik maken van deze functie. Tijdelijk, want met wederom een snelle macOS High Sierra-update was ook dit probleem uit de wereld geholpen.

6. Vastlopende iPhones door de datum-bug

iPhone 6 kopen

Terwijl macOS weer naar behoren werkte, verplaatsten de problemen zich naar iOS. Op 2 december had een groot deel van de iPhone-gebruikers last van vastlopende iPhones door de datumbug. Het beginscherm werd steeds opnieuw geladen en daarna was het nodig om de toegangscode opnieuw in te voeren. Met iOS 11.2 was de bug opgelost. Maar dit kreeg nog een staartje …

7. HomeKit-apparaten onveilig

Woning

… want iOS 11.2 veroorzaakte weer een nieuw probleem. Er was een groot lek ontstaan in HomeKit, waardoor kwaadwillenden toegang konden krijgen tot slimme apparaten en accessoires, zonder daartoe bevoegd te zijn. Een hacker kon daardoor klooien met je lampen of de instellingen van je thermostaat, of zelfs slimme deursloten en garagedeuren openen. Met weer een nieuwe iOS-update werden je apparaten weer veilig.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar