Terug naar Google wordt opgesplitst: dit moet je weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Google wordt opgesplitst: dit moet je weten

Door Jelle Mol11 augustus 2015 09:473 min. leestijd0

Larry Page, één van de oprichters van Google, heeft aangekondigd dat Google wordt opgesplitst en ondergebracht bij een nieuw opgericht moederbedrijf genaamd Alphabet. Dit is een paraplu waaronder alle bedrijven en activiteiten van het huidige Google komen te hangen, waaronder ook Android, YouTube en projecten voor nieuwe technologie zoals Glass en Google Auto. Vier vragen beantwoord over deze opsplitsing.

Google Alphabet

1. Wat is Alphabet?

Alphabet is een verzameling bedrijven die gaat fungeren als moederbedrijf voor alle huidige activiteiten van Google. De nieuwe CEO van Alphabet is Larry Page, voorheen topman van Google. Hij wordt bijgestaan door mede-oprichter Sergey Brin en samen gaan zij ervoor zorgen dat alle bedrijven onder Alphabet goed lopen. Voor ieder bedrijf binnen het conglomeraat wordt namelijk een nieuwe CEO aangesteld. Bij Google, dat onder de huidige naam blijft bestaan, wordt Sundar Pichai de nieuwe topman, nu verantwoordelijk voor Android en Chrome.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Waarom deze verandering?

Google is van oorsprong een zoekmachine en heeft gaandeweg zijn diensten uitgebreid naar mobiel (Android), video (YouTube), een browser en besturingssysteem (Chrome), kaarten (Maps) maar ook nieuwe technologieën als zelfrijdende auto’s (Google Auto), wearables (Google Glass), huisautomatisering (Nest), robots (robothond Spot) en gezondheidszorg. Sommige activiteiten staan wel erg ver weg van de uitermate winstgevende internet-business en daarom wil Google een heldere bedrijfsstructuur creëren door een aantal van deze bedrijven onafhankelijk te laten opereren en laten managen. Zo komen ze beter tot hun recht en krijgen nieuwe technologieën de aandacht die ze verdienen, stelt Larry Page.

Google Glass

3. Wat hoort bij Google en wat bij Alphabet?

Bij het bedrijf Google hoort straks:

 • Search (de zoekmachine)
 • Ads (advertenties)
 • Maps (kaarten)
 • Apps (Gmail, Docs, Drive, Photos etc.)
 • YouTube (video)
 • Android (mobiel)

De volgende activiteiten horen nu bij Google, maar zijn straks nieuwe bedrijven binnen Alphabet:

 • Calico (biotechnologie gericht op levensverlenging)
 • Nest (huisautomatisering)
 • Fiber (glasvezel)
 • Ventures en Capital (investeringen)
 • X (nieuwe projecten als Google Auto, Glass en het droneprogramma Wing)

Google zelfrijdende auto

4. Wat merk je hiervan als gebruiker?

Eigenlijk niets. De opsplitsing treft alleen de bedrijfsstructuur. Investeerders zullen hiermee blij zijn omdat winstgevende activiteiten als Search en Ads los komen te staan van projecten als Calico en X, die nu vooral veel geld kosten maar vooralsnog niets opleveren. Voor de gebruiker blijven alle bestaanden diensten gewoon bestaan en verandert er ook niets aan de naam Google. Mocht je actief zijn in aandelen dan zul je merken dat alle Google-aandelen één-op-één ingewisseld worden door Alphabet-aandelen. De financiële resultaten in Q4 zullen volgens de Alphabet-structuur worden gerapporteerd, met dus een apart kopje voor de resultaten van het bedrijf Google.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar